Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Internetové a telekomunikačné pripojenie v pásme Gazy sa po výpadku obnovuje

.tasr .svet

Elon Musk uviedol, že Starlink podporí poskytovanie internetového pripojenia pre medzinárodne uznané humanitárne organizácie.

Internetové a telekomunikačné pripojenie v pásme Gazy sa po výpadku obnovuje SITA/AP Photo/Hatem Ali

internetové a telekomunikačné pripojenie v pásme Gazy sa začína obnovovať, vyplýva z údajov portálu NetBlocks.org monitorujúceho celosvetové sieťové pripojenie. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

„Sieťové údaje z reálneho času ukazujú, že internetové spojenie v pásme Gazy sa obnovuje,“ uviedol NetBlocks na sociálnej sieti Twitter. Postupné obnovovanie pripojenia pritom potvrdili aj samotní užívatelia internetu v pásme Gazy ako aj jeho tamojší poskytovatelia.

K výpadku telekomunikačných sietí v pásme Gazy prišlo v piatok večer po tom, čo Izrael rozšíril svoje pozemné operácie a spustil intenzívne vzdušné útoky na pásmo Gazy. Výpadok telekomunikačných sieti v pásme Gazy pritom vyvolal obavy. Palestínsky Červený kríž v tejto súvislosti napríklad varoval, že pre výpadok sa obyvatelia nevedia spojiť s tiesňovou linkou. Zdravotnícke úrady v pásme Gazy ako aj agentúry OSN varovali, že výpadok môže prehĺbiť tamojšiu humanitárnu krízu.  

Americký podnikateľ Elon Musk počas výpadku uviedol, že jeho služba Starlink poskytujúca satelitné komunikačné služby podporí poskytovanie internetového pripojenia pre medzinárodne uznané humanitárne organizácie v Gaze.

Izrael podniká útoky na pásmo Gazy v reakcii na útok palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra, pri ktorom na území Izraela zahynulo vyše 1400 ľudí. Odvetné útoky Izraela si v pásme Gazy vyžiadali už vyše 8000 obetí na životoch, z čoho polovica sú deti, uviedlo v nedeľu ráno ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré kontroluje Hamas.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite