Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ pozvala lídrov Srbska a Kosova na rokovania do Bruselu

.tasr .svet

EÚ očakáva, že obe krajiny „okamžite a bezpodmienečne začnú pracovať na deeskalácii“ a obnovia vzájomný dialóg.

EÚ pozvala lídrov Srbska a Kosova na rokovania do Bruselu SITA/AP Photo/Virginia Mayo

srbský prezident Aleksandar Vučič a kosovský premiér Albin Kurti boli na štvrtok pozvaní do Bruselu na rokovania s predstaviteľmi EÚ o zmiernení napätia medzi Belehradom a Prištinou. V stredu to uviedol hovorca EÚ pre zahraničné záležitosti Peter Stano. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vučič a Albin boli do Bruselu pozvaní na „sériu individuálnych stretnutí s niektorými lídrami EÚ,“ priblížil Stano. Dodal, že bilaterálne stretnutie srbského prezidenta s kosovským premiérom nie je plánované. Napätie medzi Srbskom a Kosovom sa vystupňovalo koncom septembra, keď na sever Kosova preniklo asi 30 ozbrojencov, ktorí zastrelili policajta a na niekoľko hodín sa zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Počas obliehania kosovská polícia zastrelila troch z nich.

EÚ podľa hovorcu očakáva, že obe krajiny „okamžite a bezpodmienečne začnú pracovať na deeskalácii“ a obnovia vzájomný dialóg. „Toto je hlavný odkaz EÚ,“ uviedol. Kurti prijal pozvanie do Bruselu minulý víkend počas rozhovorov s diplomatmi, avizovala kosovská vláda. Vučič v utorok povedal, že Brusel plánuje navštíviť v najbližších dňoch.

Prištinu a Belehrad minulý víkend v súvislosti s eskaláciou navštívil osobitný predstaviteľ EÚ pre dialóg medzi Srbskom a Kosovom Miroslav Lajčák spolu s vysokopostavenými diplomatmi z USA, Nemecka, Francúzska a Talianska.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite