Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ruský parlament schválil odstúpenie od zmluvy zakazujúcej jadrové skúšky

.tasr .svet

Rusko vyhlasuje, že neobnoví skúšky jadrových zbraní, kým tak neurobí Washington.

Ruský parlament schválil odstúpenie od zmluvy zakazujúcej jadrové skúšky SITA/Federation Council of the Federal Assembly of the Russian Federation via AP

ruský parlament v stredu definitívne schválil odstúpenie od ratifikácie medzinárodnej Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT). Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, dokončila schvaľovanie návrhu zákona, ktorým Moskva odstupuje od medzinárodnej zmluvy zakazujúcej skúšky jadrových zbraní. Horná komora schválila túto legislatívu pomerom hlasov 156 k nula; dolná komora Duma ho tiež jednomyseľne schválila. Teraz ide zákon na podpis ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Putin tento mesiac vyzval zákonodarcov, aby odsúhlasili túto zmenu, ktorá bude podľa neho „odzrkadľovať “  postoj Spojených štátov, lebo tie Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) podpísali, ale nikdy ju neratifikovali. Rusko vyhlasuje, že neobnoví skúšky jadrových zbraní, kým tak neurobí Washington. Odborníci na kontrolu zbraní sa však obávajú, že Rusko krok za krom smeruje k skúške, ktorú bude Západ vnímať ako hrozivé vyostrenie situácie na pozadí vojny na Ukrajine.

Ukrajina obviňuje Rusko zo stupňovania „vydierania jadrovými zbraňami.“ Hoci zmluva (CTBT) nikdy oficiálne nevstúpila do platnosti, vďaka nej sa testovanie jadrových zbraní stalo témou tabu - žiadna krajina okrem Severnej Kórey nepodnikla v tomto storočí test s jadrovým výbuchom.

Odborníci na kontrolu zbraní uvádzajú, že takýto test podniknutý Ruskom alebo Spojenými štátmi by spustil nové preteky v zbrojení práve v období akútneho napätia na medzinárodnej scéne, keď prebiehajú vojnové konflikty na Ukrajine aj na Blízkom východe. Experti tvrdia, že ak jedna krajina podnikne test, ďalšia zrejme urobí to isté a iné krajiny ako Čína, India a Pakistan budú nasledovať.

Americká televízia CNN zverejnila minulý mesiac satelitné zábery, podľa ktorých Rusko, USA a Čína už vybudovali v posledných rokoch nové zariadenia vo svojich lokalitách určených na testovanie jadrových zbraní.  Americké ministerstvo energetiky minulý týždeň oznámilo, že podniklo chemický výbuch v lokalite na testovanie jadrových zbraní v štáte Nevada, „aby sa zlepšila schopnosť USA zachytiť jadrové explózie menšej intenzity po celom svete.“

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov pred stredajším hlasovaním zákonodarcom povedal, že explózia v Nevade je „nepochybne politickým signálom. “

„Ako povedal náš prezident, musíme byť v pohotovosti, a ak sa USA pohnú smerom k začatiu jadrových skúšok, budeme reagovať rovnako,“ dodal Riabkov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite