Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajinsko-nemecký spoločný podnik na výrobu zbraní začína svoju činnosť

.tasr .svet

Podnik bude zo začiatku opravovať vojenské vozidlá, neskôr výrobu rozšíri.

Ukrajinsko-nemecký spoločný podnik na výrobu zbraní začína svoju činnosť sita/Carsten Koall/dpa via AP

spoločný podnik najväčšieho nemeckého výrobcu zbraní Rheinmetall a ukrajinskej štátnej obrannej spoločnosti začal svoju činnosť. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

Nová firma s názvom Rheinmetall Ukrainian Defence Industry funguje ako spoločnosť od minulého týždňa, uviedol Rheinmetall v utorok v Düsseldorfe, zatiaľ čo sa v Berlíne konalo nemecko-ukrajinské hospodárske fórum.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ počas svojho vystúpenia na fóre hovoril o význame novej spoločnosti. Rheinmetall v nej vlastní 51 percent, Ukrajina 49 percent.

Spoločný podnik so sídlom v Kyjeve bude spočiatku opravovať vojenské vozidlá, ale čoskoro sa v ňom budú vyrábať aj niektoré, zatiaľ bližšie nešpecifikované, produkty Rheinmetallu.

Nemecký výrobca dodáva Ukrajine zbrane pre vojnu proti Rusku, ktorá sa začala vo februári minulého roka. Medzi jeho výrobky patria bojové vozidlá pechoty (BVP) Marder či tanky Leopard.

Firma Rheinmetall v septembri oznámila, že dostala ďalšiu niekoľkomiliónovú objednávku na opravu a modernizáciu 40 kusov starších BVP Marder pre Ukrajinu. Vozidlá majú dodať Kyjevu do konca roka. Objednávku platí nemecká vláda.

Spoločnosť Rheinmetall už Kyjevu dodala 60 kusov BVP Marder, z nich 20 poskytli z vlastných zásob nemecké ozbrojené sily. Do konca roka stúpne počet BVP dodaných Ukrajine na 100.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite