Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pásma Gazy začala prúdiť z Egypta humanitárna pomoc

.tasr .svet

Ide o prvú dodávku od začiatku konfliktu.

Do pásma Gazy začala prúdiť z Egypta humanitárna pomoc sita/AP Photo/Fatima Shbair

hraničný priechod Rafah medzi Egyptom a pásmom Gazy v sobotu otvorili a do tejto palestínskej enklávy cez neho začala prúdiť potrebná humanitárna pomoc. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a DPA, ktoré sa odvolávajú na zdroj z egyptského Červeného kríža a zábery odvysielané v egyptskej štátnej televízii.

Pri hraničnom priechode stojí už niekoľko dní vyše 200 nákladných áut naložených s asi 3000 tonami humanitárnej pomoci, píše agentúra AP. Podľa egyptskej spravodajskej televízie al-Qahera k priechodu už mieri asi 20 nákladných áut so zdravotníckym materiálom.

Pôjde o prvú dodávku humanitárnej pomoci cez hraničný priechod Rafah od vypuknutia ozbrojeného konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Ten vypukol 7. októbra po tom, čo palestínski militanti prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. 

Izrael v reakcii spustil vlnu vzdušných útokov na pásmo Gazy a jej úplnú blokádu, čím enklávu odstrihol od dodávok vody, elektrickej energie ale aj potravín a palív.  

Mnohí obyvatelia Gazy tak nemajú dostatok vody na pitie a k dispozícii denne len jedno jedlo a potrebujú pomoc. Nemocnice taktiež potrebujú dodávky zdravotníckeho materiálu a palív pre generátory, keďže v dôsledku bombardovania sú v enkláve tisícky zranených ľudí.

Na otvorenie hraničného priechodu okrem toho čakali aj cudzinci, ktorí chcú pred konfliktom utiecť z pásma Gazy do Egypta.

Rafah je jediným hraničným priechodom do Gazy, ktorý nekontroluje Izrael. V piatok sa začalo s jeho opravou, pretože po izraelskom bombardovaní bol poškodený tamojší terminál.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite