Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Berlíne evidujú od útoku Hamasu nárast antisemitských incidentov

.tasr .svet

Ide o prípady násilia, ničenia majetku či útoky na komunitné centrá a synagógy.

V Berlíne evidujú od útoku Hamasu nárast antisemitských incidentov sita/AP Photo/Markus Schreiber

počet antisemitský incidentov v nemeckom hlavnom meste Berlín výrazne vzrástol po útoku palestínskeho  militantného hnutia Hamas na Izrael. Vyplýva to z najnovších údajov Strediska pre výskum a informácie o antisemitizme (RIAS), informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry DPA.

Od útoku Hamasu zo 7. októbra zdokumentovalo RIAS do 18. októbra v Berlíne 70 antisemitských incidentov. Ide o trojnásobný nárast oproti vlaňajšku, keď bolo za to isté časové obdobie zaznamenaných 25 takýchto prípadov.

RIAS pritom dostalo ešte niekoľko ďalších tipov, ktoré musí preveriť, aby zistilo, či taktiež išlo o antisemitské incidenty.

Medzi zdokumentovanými incidentami je jeden prípad extrémneho násilia, tri útoky a vyhrážania sa, ako aj deväť prípadov ničenia majetku vrátane stredajšieho útoku zápalnými fľašami na židovské komunitné centrum a synagógu v centre Berlína.

RIAS okrem toho eviduje aj 12 incidentov, v rámci ktorých boli na dvere alebo vstupy do obytných domov namaľované Dávidove hviezdy. „Ide o pripomienku praktík národného socializmu, ktorý Dávidovou hviezdou označoval židovské obchody,“ uviedol RIAS.

V stredu zverejnil RIAS takúto štatistiku aj pre celé Nemecko. Z jej údajov vyplýva, že od útoku Hamasu zo 7. októbra zaevidovali v celej krajine 202 antisemitských incidentov, čo predstavuje nárast o 240 percent oproti rovnakému obdobiu vlani.  

Pod stredisko RIAS spadá sieť ohlasovacích centier, v ktorých môžu obete alebo svedkovia hlásiť antisemitské incidenty. Toto dokumentačné centrum je financované splnomocnencom nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu Felixom Kleinom.

Konflikt medzi Izraelom a Hamasom vypukol po tom, čo palestínski militanti 7. októbra prenikli na územie Izraela a zabili vyše 1400 ľudí, zväčša civilistov. Izrael na útok reaguje rozsiahlym bombardovaním pásma Gazy, pri ktorom doposiaľ podľa tamojších úradov zahynulo vyše 4100 ľudí.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite