Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po ostreľovaniach s Izraelom je v Libanone vysídlených vyše 4200 ľudí

.tasr .svet

Väčšina našla útočisko v miestnych školách.

Po ostreľovaniach s Izraelom je v Libanone vysídlených vyše 4200 ľudí sita/AP Photo/Baz Ratner

z libanonských pohraničných dedín bolo v dôsledku zrážok s Izraelom vysídlených vyše 4200 ľudí, uviedol vedúci oddelenia riadenia katastrof z mesta Súr. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vedúci spresnil, že takmer 1500 vysídlených osôb sa zdržiava v troch školách v Súre, ktoré sa nachádza zhruba 20 kilometrov severne od libanonsko-izraelskej hranice. Do pobrežného mesta podľa neho prichádzajú dennodenne stovky ďalších.

Niektorí z nich zostávajú u svojich príbuzných alebo si prenajímajú byty. Podľa AP však ostatní nemajú inú možnosť ako ubytovať sa v provizórnom prístrešku.

„Môžeme sa rozhodnúť otvoriť novú školu (ako prístrešie), ale ak nebudú zabezpečené zdroje, budeme mať problém,“ uviedol šéf krízového oddelenia.

Apeloval na medzinárodné organizácie, aby zabezpečili dostatok potrieb v prípade, že sa situácia ďalej vyvinie. Agentúra AP dodáva, že libanonská vláda zápasí s nedostatkom peňazí a k dispozícií ma len málo zdrojov.

Od vypuknutia konfliktu medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom dochádza na izraelsko-libanonských hraniciach k pravidelnému ostreľovaniu medzi Izraelom a Iránom podporovaným libanonským hnutím Hizballáh a ďalšími organizáciami spriaznenými s Palestínou. V dôsledku zrážok dosiaľ zahynulo v Libanone 22 ľudí vrátane štyroch civilistov.

Sporadické potýčky pokračovali aj v piatok, čo vyústilo v zrušenie niekoľkých letov smerujúcich do libanonského Bejrútu. Spojené štáty, Saudská Arábie aj Nemecko predtým svojich občanov varovali, aby z Libanonu odišli.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite