Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Biden žiada Kongres o 105 miliárd dolárov, peniaze pôjdu Ukrajine aj Izraelu

.tasr .svet

Biden v prejave argumentoval, že bezpečnostný balík v celkovej hodnote 105 miliárd dolárov zabezpečí záujmy Spojených štátoch na nasledujúce desaťročia.

Biden žiada Kongres o 105 miliárd dolárov, peniaze pôjdu Ukrajine aj Izraelu SITA/Jonathan Ernst/Pool via AP

americký prezident Joe Biden v piatok požiadal Kongres o uvoľnenie približne 105 miliárd dolárov v rámci bezpečnostného balíka, ktorý okrem iného obsahuje aj rozsiahlu vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

V balíku je zahrnutá vojenská pomoc vo výške 61 miliárd dolárov pre Ukrajinu a 14 miliárd pre Izrael, ako aj zvýšenie investícií do zbrojnej výroby, humanitárnej pomoci či riešenia prílevu migrantov na americko-mexickej hranici.

Americký prezident v noci na piatok v prejave k národu uviedol, že palestínska militantná organizácia Hamas a Rusko majú spoločné to, že chcú vo svojom susedstve zničiť demokratickú krajinu. „Nemôžeme a nenecháme zvíťaziť teroristov ako Hamas a tyranov ako (ruský prezident Vladimir) Putin,“ vyhlásil.

Agentúra AP poznamenáva, že prijatie bezpečnostného balíka je nateraz otázne vzhľadom na prevládajúci chaos v Snemovni reprezentantov, ktorá už vyše dva týždne nemá predsedu. Bez neho je pritom dolná komora Kongresu prakticky paralyzovaná, keďže nemôže schvaľovať návrhy zákonov ani iné uznesenia.

Očakáva sa, že aj v prípade zvolenia predsedu Snemovne reprezentantov bude Bidenov návrh čeliť odporu. Podľa AP Biden zrejme očakáva schválenie balíka vďaka tomu, že doň nakombinoval viaceré položky vrátane posilnenia bezpečnosti na hraniciach s Mexikom či boja proti rastúcemu vplyvu Číny.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite