Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spojené štáty sú znepokojené vzťahom Maďarska s Ruskom

.tasr .svet

V piatok to uviedlo americké veľvyslanectvo v Budapešti. Orbán sa stretol s Putinom v utorok na okraj Fóra iniciatívy Jeden pás, jedna cesta v čínskom Pekingu.

Spojené štáty sú znepokojené vzťahom Maďarska s Ruskom SITA/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

spojené štáty znepokojujú vzťahy Maďarska a Ruska. Za problémové považujú aj rozhodnutie maďarského premiéra Viktora Orbána stretnúť sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Maďarský premiér sa na fóre zúčastnil ako jediný líder krajiny Európskej únie a tiež sa ako jediný osobne stretol s Putinom od začiatku invázie na Ukrajinu.

„Spojené štáty sú znepokojené vzťahom Maďarska a Ruska,“ uviedol americký veľvyslanec v Maďarsku David Pressman vo vyhlásení.

„Maďarský líder sa rozhodol stáť pri mužovi, ktorý je zodpovedný za zločiny proti ľudskosti na Ukrajine, a ešte sám spomedzi našich spojencov,“ napísal Pressman už skôr na sociálnej sieti X.

Maďarsko je členom Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. Budapešť však vystúpila proti mnohým iniciatívam EÚ na pomoc Ukrajine, pričom Maďarsko čerpá väčšinu ropy a zemného plynu práve od Ruska.

Orbán v Pekingu Putinovi povedal, že Maďarsko sa Rusku nikdy nechcelo postaviť a snaží sa zachrániť ich bilaterálne kontakty. Po tomto utorkovom stretnutí sa v Budapešti stretli tamojší veľvyslanci krajín NATO a Švédska, aby rokovali o obavách z narastajúceho príklonu Maďarska k Rusku, píše rádio Slobodná Európa.

Politický riaditeľ úradu maďarského premiéra Balázs Orbán tento týždeň na platforme X odmietol kritiku Spojených štátov a uviedol, že Maďarsko je „otrávené pokrytectvom“ amerického veľvyslanectva.

Vzťahy Budapešti a Washington sa v uplynulom roku zhoršili aj preto, že Maďarsko stále odkladá schválenie žiadosti Švédska o vstup do NATO, pripomína Reuters.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite