Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rím udelí čestné občianstvo Julianovi Assangeovi z WikiLeaks

.tasr .svet

Mesto Reggio Emilia na severe Talianska udelilo Assangeovi čestné občianstvo v septembri a Neapol tak plánuje urobiť v blízkej budúcnosti.

Rím udelí čestné občianstvo Julianovi Assangeovi z WikiLeaks SITA/AP Photo/Frank Augstein, File

talianske hlavné mesto Rím udelí začiatkom budúceho roka čestné občianstvo väznenému zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi. Počas týždňa o tom rozhodla mestská rada. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Assange je symbolom slobody prejavu, ktorá je neodmysliteľná pre akúkoľvek ozajstnú demokraciu,“ uviedla vo štvrtok bývalá primátorka Ríma Virginia Raggiová. Návrh političky z Hnutia piatich hviezd (M5S) podporili aj ďalšie politické strany.

„Za to, že si robil svoju prácu novinára, je jeho sloboda už roky obmedzovaná v hrozných podmienkach,“ dodala. Primátorkou talianskej metropoly bola v rokoch 2016 – 2021.

Proces udelenia čestného občianstva, ktorý mestská rada schválila v utorok, by sa podľa Raggiovej mohol dokončiť do Vianoc. Mesto Reggio Emilia na severe Talianska udelilo Assangeovi čestné občianstvo v septembri a Neapol tak plánuje urobiť v blízkej budúcnosti.

Assange má austrálske občianstvo a od roku 2019 je vo väzbe v prísne stráženej väznici Belmarsh v Londýne, kde čaká na súdne rozhodnutie o vydaní do USA. Predtým strávil takmer sedem rokov na veľvyslanectve Ekvádoru, kde mu poskytli azylovú ochranu.

Päťdesiatjedenročného zakladateľa WikiLeaks obviňujú USA zo špionáže a ohrozenia života jednotlivcov v súvislosti so zverejnením tajných informácií z prostredia americkej armády a diplomacie. V prípade usvedčenia mu hrozí až 175-ročné väzenie.

Jeho podporovatelia stíhanie označujú za politicky motivovaný útok na žurnalistiku a slobodu prejavu. V roku 2022 redaktori a vydavatelia svetových denníkov The Guardian, Le Monde, The New York Times, El País a Der Spiegel v otvorenom liste požiadali vládu USA, aby upustila od Assangeovho stíhania.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite