Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Abbás v reakcii na výbuch nemocnice v Gaze zrušil stretnutie s Bidenom

.tasr .svet

Z explózie nemocnice v centre mesta Gaza sa navzájom obviňujú Izrael a palestínske hnutie Hamas.

Abbás v reakcii na výbuch nemocnice v Gaze zrušil stretnutie s Bidenom SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin, Pool

palestínsky prezident Mahmúd Abbás v súvislosti s explóziou v nemocnici v Gaze, ktorá si v utorok vyžiadala pravdepodobne niekoľko stoviek obetí, vyhlásil trojdňový smútok a zároveň zrušil na stredu naplánované stretnutie s americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše agentúra AP.

Stanica al-Džazíra predtým uviedla, že útok na nemocnicu sa údajne odohral bez predchádzajúceho varovania a budova stále horí. Pod jej troskami sa pravdepodobne nachádzajú stovky tiel obetí.

Palestínske ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že výbuch, ktorý zasiahol nemocnicu al-Ahlí Arábí v centre mesta Gaza, vyvolal izraelský vzdušný útok a že si vyžiadal vyše 500 obetí.

Hovorca IDF Daniel Hagari bezprostredne na to upozornil, že nemá informácie, či bol výbuch v skutočnosti izraelským náletom. „Je tu množstvo náletov, množstvo zablúdených rakiet a množstvo nepravdivých správ od (palestínskeho radikálneho hnutia) Hamasu,“ podotkol.  Izraelské obranné sily (IDF) medzičasom uviedli, že podľa počiatočného vyšetrovania bola explózia nemocnice výsledkom neúspešného odpálenia rakety Hamasu.

Útok na nemocnicu v Gaze medzičasom odsúdil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ako aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Vyzývam celé ľudstvo, aby podniklo kroky na zastavenie tejto bezprecedentnej brutality v Gaze,“ napísal Erdogan na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Katarské ministerstvo zahraničných vecí údajný útok na nemocnicu odsúdilo a označilo ho za „brutálny masaker a ohavný zločin proti bezbranným civilistom“.

Šéf Ligy arabských štátov (LAŠ) Ahmad Abúl Ghajt v reakcii na explóziu nemocnice vyzval lídrov, aby okamžite pomohli zastaviť tragédiu. „Ktorá diabolská myseľ úmyselne bombarduje nemocnicu a jej bezbranných obyvateľov?“ napísal na platforme X.

Predseda Európskej rady Charles Michel taktiež varoval, že cielenie na civilnú infraštruktúru je porušením medzinárodného práva.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite