Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 88. týždeň vojny (16. 10. – 22. 10. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 88. týždeň vojny (16. 10. – 22. 10. 2023) KYIV INDEPENDENT V tejto miestnosti mučili ukrajinskí kolaboranti civilistov.

Správy z predchádzajúceho dňa 22.10.2023:

19:00 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili dvoch ľudí

Dvaja ľudia v nedeľu zomreli a traja utrpeli zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti. Spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na oblastnú prokuratúru informoval, že 58-ročný muž zomrel, keď okupačné sily zasiahli obec Kalynivka v Bachmutskom okrese. V tom istom okrese Rusi udreli aj na obec Vasiukivka a pri priamom zásahu auta zomrel 61-ročný muž.

V obci Nestailove v Pokrovskom okrese utrpel zranenia 19-ročný mladík. V Torecku zase pri ruskom útoku utrpeli otrasy mozgu 59-ročná žena a 60-ročný muž.

Výbuchy podľa prokuratúry poškodili domy, obytné budovy, ďalšie stavby a autá.

17:00 Rusko tvrdí, že Ukrajine opäť zmarilo získať pozície na východnom brehu Dnepra

Ruské sily zmarili za uplynulý deň niekoľko pokusov ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Ukrajinské sabotážne a prieskumné skupiny boli zastavené pri pokuse o prechod cez Dneper pri obciach Pridniprovske, Tiahynka a Krinki, tvrdí ruský rezort obrany.

Moskva tiež uviedla, že ruské sily zničili pri obci Stanislav ukrajinské vozidlá a vybavenie. Agentúra Reuters napísala, že správy z bojiska nedokáže nezávisle overiť. 

Ukrajine sa koncom minulého roka podarilo oslobodiť časti Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson, ktoré Rusko mesiace okupovalo. Ruské sily sa z Chersonu stiahli na opačný breh rieky Dneper, odkiaľ pokračovali v ostreľovaní mesta a okolitých oblastí, pripomína Reuters. Ukrajinskí vojaci sa v priebehu posledného roka pokúsili rieku prekročiť niekoľkokrát, dosiaľ sa im tam však nepodarilo získať pevné pozície vzhľadom na pretrvávajúci odpor ruských síl.

Chersonskú oblasť v piatok navštívil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Stretol sa tam s veliteľmi ukrajinskej armády vrátane generála Valerija Zalužného. Kyjev spresnil, že stretnutie sa týkalo prebiehajúcich operácií ukrajinských síl na juhu Ukrajiny.

14:00 Ukrajinskí vojaci získali späť okrajové časti Robotyne

13:30 Rusko použilo za deň nad Chersonskou oblasťou rekordný počet leteckých bômb

Ruská armáda použila nad Chersonskou oblasťou na juhu Ukrajiny za ostatných 24 hodín rekordný počet leteckých bômb. Hovorkyňa južného velenia ukrajinských síl Natalia Humeňuk uviedla, že nad oblasťou zaznamenali 36 bômb. Niekoľko úderov podľa jej slov zasiahlo niektoré obce.

8:30 Raketový útok na objekt pošty v Charkove si vyžiadal šesť mŕtvych

Najmenej šesť mŕtvych si vyžiadal ruský raketový útok na poštové distribučné centrum v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny, ku ktorému došlo v sobotu neskoro večer. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. Stanica BBC News informuje o ďalších 14 zranených osobách.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že v Charkove bola zasiahnutá triediareň súkromnej poštovej a kuriérskej spoločnosti Nova pošta. Na fotografiách z miesta udalosti zverejnených na účte prezidenta bolo vidieť budovu s vyrazenými oknami.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov uviedol, že prevádzka tejto doručovateľskej spoločnosti bola „výlučne civilným miestom“. „Rusi spôsobili ďalší teror pokojnému obyvateľstvu Charkova,“ napísal vo svojom príspevku na Telegrame.

„Všetkých šesť mŕtvych a 14 zranených v dôsledku útoku okupantov tvoria zamestnanci spoločnosti, ktorí sa nachádzali v termináli Nova pošty,“ dodal Synehubov.

Zelenskyj dodal, že záchranná operácia pokračuje a na mieste pracujú záchranné zložky. Rusko sa k údajnému útoku zatiaľ nevyjadrilo, ale už skôr poprelo, že by sa počas svojej invázie na Ukrajinu zameralo na civilistov.

Informácie z predchádzajúceho dňa 21.10.2023:

19:00 Ukrajina na obranu tento rok dosiaľ vynaložila viac ako bilión hrivien, oznámil premiér

Ukrajina tento rok minula na obranu viac ako bilión hrivien, oznámil premiér Denys Šmyhaľ. Na vládnom stretnutí povedal, že daná suma predstavuje výdavky na obranu zo štátneho rozpočtu za prvých deväť mesiaov tohto roku. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Vojenské platy predstavujú 682 miliárd hrivien, 349 miliárd hrivien išlo na nákup vybavenia, zbraní, munície a iných zásob pre ozbrojené sily.

Celkovo Ukrajina v tomto roku vynaložila zo štátneho rozpočtu zatiaľ 2,119 bilióna hrivien, pričom sociálne programy predstavujú druhú najvyššiu sumu výdavkov, a to 386 miliárd hrivien. „Úplné a včasné financovanie sociálnych platieb“, ktoré zahŕňa vyplácanie miezd pracovníkov verejného sektora, ako sú učitelia a lekári, „by nebolo možné bez podpory našich medzinárodných partnerov,“ povedal Šmyhaľ.

16:45 Ruské útoky na juhu a východe Ukrajiny si vyžiadali najmenej tri obete

Najmenej traja ľudia zahynuli počas piatkových a sobotňajších útokov ruských ozbrojených síl na ciele na juhu a východe Ukrajiny. Ďalší štyria ľudia utrpeli zranenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruská armáda zasiahla obytné zóny v častiach Chersonskej oblasti, ktoré ovláda Ukrajina, uviedol v sobotu tamojší gubernátor Oleksandr Produkin. Dodal, že pri útoku zahynul jeden človek a boli hlásené aj zranenia.

Gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak oznámil, že pri ruských delostreleckých útokoch na mesto Nikopol prišiel o život jeden človek. Už v piatok informoval o smrti 61-ročného muža po ruskom raketovom útoku na niekoľko chát v meste Kryvyj Rih. Pri tomto útoku utrpela zranenia aj žena, ktorá je v kritickom stave v nemocnici. Útok spôsobil aj požiar, ktorý sa podarilo uhasiť.

Ruským útokom čelilo aj okolie mesta Kupjansk v Charkovskej oblasti a Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedli miestni predstavitelia, ktorí hlásili najmenej dvoch zranených.

Ruské ozbrojené sily zintenzívnili útoky na Avdijivku, ktorá je od roku 2014 symbolom odporu Kyjeva. Vtedy nakrátko padla do rúk separatistov podporovaných Ruskom. Avdijivka leží len 15 kilometrov od mesta Doneck ovládaného Moskvou a pred vojnou tam žilo asi 30.000 obyvateľov.

15:15 Viac ako tretina ukrajinského územia je kontaminovaná mínami a výbušnými zariadeniami

Viac ako tretina územia Ukrajiny je v dôsledku ruskej vojny kontaminovaná mínami a ďalšími výbušnými zariadeniami. Prostredníctvom svojej webstránky o tom informuje denník The Guardian, ktorý sa odvoláva na generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za ostatný týždeň podľa neho špecialisti a podporné sily vyčistili viac ako 260 hektárov územia a odstránili a zneutralizovali 3 530 výbušných predmetov.

Od začiatku vojny na Ukrajine odmínovacie skupiny podporných ukrajinských síl vyčistili od výbušných zariadení viac ako 11 285-tisíc hektárov poľnohospodárskej pôdy. Odstránili a neutralizovali 135 792 zariadení.

13:00 Nemecko zvýšilo svoj obranný rozpočet - väčšina prostriedkov poputuje Ukrajine

10:30 Rusko vymenovalo nového šéfa ruských vzdušno-kozmických síl

Rusko vymenovalo nového šéfa ruských vzdušno-kozmických síl. Štátne agentúry Tass a RIA-Novosti s odvolaním sa na svoje zdroje informovali, že ním je generálplukovník Viktor Afzalov, ktorý už bol od augusta úradujúci šéf tejto zložky ruskej armády.

Na poste nahradil generála Sergeja Surovikina, ktorého odvolali po júnovej vzbure žoldnierskej Wagnerovej skupiny, o ktorej údajne vedel. Surovikin mal údajne úzke vzťahy s jej zakladateľom Jevgenijom Prigožinom. Od októbra 2022 do januára Surovikin viedol vojnové úsilie Moskvy na Ukrajine.

Správy z predchádzajúceho dňa 20.10.2023:

19:45 Rusko tvrdí, že Ukrajine zabránilo získať pozície na východnom brehu Dnepra

Ruské ministerstvo obrany v piatok tvrdilo, že zmarilo pokusy ukrajinských jednotiek o získanie pozícií na Ruskom kontrolovanom brehu rieky Dneper v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Nepriateľ sa niekoľkokrát neúspešne pokúsil získať pozície na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper a malých riečnych ostrovoch,“ uviedol ruský rezort obrany.

Ruskí vojnoví blogeri medzičasom písali o tom, že ukrajinským vojakom sa rieku podarilo prekonať a zachytiť sa na brehu kontrolovanom ruskými silami.

Na záberoch v aplikácii Telegram zverejnených kanálom WarGonzo, ktorý je podľa AFP naklonený ruskej armáde, bolo možné vidieť, ako ruskí vojaci ostreľujú príslušníkov ukrajinskej armády, ktorí sa vylodili neďaleko dediny Krinki. Kanál zároveň tvrdil, že boje v tejto oblasti stále prebiehajú.

Iný kanál uvádzal, že ukrajinskí vojaci si upevnili pozície v tejto dedine a pokračovali v postupe na Ruskom kontrolovanej strane rieky. AFP nedokázala tieto tvrdenia bezprostredne overiť, Kyjev ich však v piatok nevyvrátil.

„Nemôžeme to komentovať, zachovávame informačnú mlčanlivosť... aby sme nenarúšali úsilie našich ozbrojených síl,“ uviedol v piatok zástupca šéfa Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskyj.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tiež tvrdil, že ukrajinské jednotky si pravdepodobne udržiavajú obmedzenú prítomnosť v niektorých oblastiach na východnom brehu rieky Dneper.

12:00 Rusko zosilnelo útoky na Avdijivku, tvrdí Ukrajina

Ruské ozbrojené sily zosilneli útoky na Avdijivku a naďalej sa ju pokúšajú obkľúčiť a obsadiť. V piatok to vo vyhlásení uviedol ukrajinský generálny štáb, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruská armáda sa začiatkom októbra pokúsila Avdijivku dobyť konvojmi tankov a obrnených vozidiel a útokom z troch strán, no jej pokus zlyhal.

„Nepriateľ pokračuje v útokoch a nepoľavuje v snahe o obkľúčenie Avdijivky,“ uviedol ukrajinský generálny štáb.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok večer vyhlásilo, že ruská armáda pri meste zničila niekoľko ukrajinských vojenských vozidiel a prokremeľskí blogeri informovali o ťažkých bojoch. Tieto informácie sa nedajú bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

11:40 Ruské straty na letisku v Berďansku poškodia jeho bojové schopnosti

Zničenie ruských bojových vrtuľníkov na letisku v Berďansku v dôsledku toho, že Ukrajina prvýkrát použila rakety ATACMS, podľa britského obranného spravodajstva významne poškodí kapacity ruských síl na tomto úseku frontu. Britské obranné spravodajstvo to uviedlo v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine, ktorú zverejnilo na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Hoci rozsah škôd v súčasnosti nie je potvrdený, je pravdepodobné, že bolo zničených deväť ruských vojenských vrtuľníkov v Berďansku a päť v Luhansku,“ poznamenáva britská správa. "Ak sa tieto straty potvrdia, je veľmi pravdepodobné, že budú mať vplyv na schopnosť Ruska brániť sa a viesť ďalšie útočné aktivity v tejto oblasti," dodali Briti.

"Existuje reálna možnosť, že tento úder prinúti Rusko opäť premiestniť svoje operačné základne, veliteľské a riadiace uzly ďalej od frontových línií, čím sa zvýši zaťaženie logistických reťazcov," konštatuje britské obranné spravodajstvo.

10:30 Chorvátsko poskytlo Ukrajine vrtuľníky Mi-8

Chorvátsko odovzdalo Kyjivu vrtuľníky Mi-8 v rámci vojenskej pomoci Ukrajine. Uviedol to Pentagon, ktorý cituje vyjadrenie amerického ministra obrany Lloyda Austina počas stretnutia s jeho chorvátskym kolegom Mariom Banožićom vo Washingtone. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Austin povedal, že Spojené štáty oceňujú odhodlanie Chorvátska pomáhať Ukrajine, čo vidia na „množstve darovanej vojenskej techniky“, vrátane vrtuľníkov Mi-8. „To všetko má v boji Ukrajiny za slobodu reálny význam,“ dodal šéf Pentagonu.

Chorvátsky minister obrany už v marci tohto roka počas návštevy Kyjiva poznamenal, že Záhreb uvažuje o tom, že Ukrajine poskytne vrtuľníky Mi-8 a pomôže jej s odmínovacími prácami.

9:25 Putin navštívil vojenské veliteľstvo ruskej ofenzívy na Ukrajine

Prezident Vladimir Putin navštívil vojenské veliteľstvo v Rostove nad Donom, ktoré dohliada na priebeh ruskej ofenzívy na Ukrajine, oznámil v piatok Kremeľ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Návšteva veliteľstva v Rostove nad Donom sa uskutočnila počas Putinovho návratu z Permu. V tomto meste na Urale bol vo štvrtok, uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

SITA/GAVRIIL GRIGOROV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO VIA AP)

S Putinom sa stretol náčelník generálneho štábu ruských síl Valerij Gerasimov a informoval ho o stave invázie na Ukrajinu, ktorú Rusko spustilo vo februári 2022. V utorok pred ich stretnutím Ukrajina oznámila, že prvýkrát v konflikte použila rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré jej dodali Spojené štáty.

Šéf Kremľa v reakcii v stredu vyhlásil, že rakety s doletom 165 kilometrov neovplyvnia priebeh vojny na Ukrajine a len predĺžia jej utrpenie.

9:00 Špeciálne ukrajinské operácie na ľavom brehu Dnipra sú väčšie ako v minulosti, ISW

Ukrajinské akcie na ľavom brehu rieky Dnipro v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny sú podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) pravdepodobne väčšie väčšie ako taktické výpady, ktoré Kyjiv uskutočnil predtým. Geolokačné zábery naznačujú, že ukrajinské sily si udržiavajú prítomnosť pozdĺž brehov Dnipra a v blízkosti železničného Antonivského mosta napriek ruským protiútokom, uviedol ISW.

Analytici z ISW si všímajú štvrtkové tvrdenie prominentného ruského milbloggera, že dve sabotážne a prieskumné skupiny ukrajinskej námornej brigády prekročili rieku Dnipro, porazili ruské jednotky v tejto oblasti a získali pozície v dedine Krynky vzdialenej zhruba dva kilometre od ľavého brehu rieky. Ďalší ruský milblogger napísal, že ukrajinská armáda do útoku na Krynky nasadila viac vojakov ako pri predchádzajúcich útokoch.

Správy z predchádzajúceho dňa 19. 10. 2023:

20:40 Polovica budúcoročného štátneho rozpočtu pôjde na obranu

Ukrajinský parlament vo štvrtok v prvom čítaní schválil rozpočet na rok 2024, z ktorého približne polovica pôjde na obranný sektor. Rozpočet ešte musí parlament schváliť v druhom čítaní. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.  

Prioritami vlády na budúci rok sú akumulácia finančných prostriedkov na obranu a bezpečnosť a zabezpečenie rôznych druhov sociálnych dávok pre obyvateľstvo, „aby sa priblížilo víťazstvo Ukrajiny“ vo vojne s Ruskom, uviedol minister financií Serhij Marčenko. Zákon o rozpočte podľa poslanca Jaroslava Železňaka predpokladá príjmy vo výške viac ako 43 miliárd eur. Výdavky budú približne dvojnásobné – na úrovni 85 miliárd eur. 

Ukrajina tento rok získala finančnú pomoc vo výške 32 miliárd eur. V roku 2022 to bolo 29 miliárd eur.  Marčenko minulý týždeň pre agentúru Reuters povedal, že sa u darcov objavuje „únava,“ keďže vojna s Ruskom sa predlžuje. Napriek tomu chce ukrajinský minister financií pokračovať v spolupráci s medzinárodnými partnermi s cieľom získať peniaze na vyrovnanie deficitu. 

V minulom roku sa výkonnosť ukrajinského hospodárstva prepadla približne o tretinu. V dôsledku vojny odišli z Ukrajiny milióny ľudí, narušili sa logistické trasy a dodávateľské reťazce, energetický sektor a kritickú infraštruktúru poškodili letecké útoky.

Kyjev tvrdí, že podniky na Ukrajine sa prispôsobili novej realite a preto je opatrne optimistický, pokiaľ ide o hospodárske vyhliadky do konca tohto roka a na budúci rok. Po očakávanom zvýšení HDP o 4,7 percenta v tomto roku vláda na budúci rok predpokladá hospodárky rast na úrovni približne piatich percent.

Kyjev financuje svoje výdavky na obranu z príjmov z daní, ciel a domácich pôžičiek. Pomoc zo Západu umožňuje financovať sociálne a humanitárne výdavky. Vláda v tomto roku pôvodne plánovala vynaložiť na obranu 28 miliárd eur, ale túto rozpočtovú kapitolu musela už dvakrát navýšiť. 

19:15 V dôsledku vojny je nezvestných približne 30-tisíc civilistov

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu až doteraz sa stratilo približne 30-tisíc ľudí. Ako referuje web news.sky.com, pre ukrajinský web Suspilne to uviedla šéfka Medzinárodnej komisie pre nezvestné osoby (ICMP).

Catherine Bombergerová pre médiá uviedla, že pred inváziou bol už od roku 2014 veľký počet nezvestných ľudí, ale „tieto čísla neboli také vysoké ako sú dnes“. „Práve teraz je to asi 30-tisíc ľudí. A to sú len civilisti. Práve teraz si nie som istá, koho presne toto číslo zahŕňa. Snažíme sa zistiť, čo tie čísla sú a čo znamenajú,“ povedala.

Predstaviteľka ICMP ďalej uviedla, že je „veľmi dôležité“, aby boli všetky tieto skutočnosti overené. Námestník ukrajinského ministra vnútra Leonid Tymčenko sa v stredu stretol v Kyjive s Bombergerovou, aby prediskutovali snahy Ukrajiny nájsť nezvestné osoby.

17:30 Spojené štáty budú Ukrajine dodávať rakety ATACMS pravidelne

Spojené štáty budú Ukrajine dodávať taktické rakety dlhého doletu ATACMS pravidelne, oznámil vo štvrtok ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kuleba uviedol, že v Kyjeve očakávajú pravidelné a väčšie dodávky týchto rakiet. Koncom septembra sa na tom podľa neho vo Washingtone dohodli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a americký prezident Joe Biden. Zelenskyj v utorok oznámil, že ukrajinská armáda po prvýkrát použila strely ATACMS. Následne americká vláda potvrdila, že Ukrajine tieto rakety poskytla. Nie je jasné, koľko rakiet už Ukrajina dostala. Dvaja americkí predstavitelia pre denník The New York Times uviedli, že USA ich zatiaľ poslali okolo 20.

Kyjev dlhodobo žiadal Washington o dodanie týchto taktických striel. Tvrdil, že môžu zmeniť priebeh vojny s Ruskom. Americkí predstavitelia sa však obávali, že ukrajinské sily by nimi mohli zasiahnuť ruské územie, čo by viedlo k eskalácii konfliktu s Moskvou. ATACMS majú dolet okolo 300 kilometrov, pri raketách poskytnutých Ukrajine ho však znížili na 165 kilometrov. Strely pre Ukrajinu sú tiež vyzbrojené kazetovou muníciou miesto verzie s jednou konvenčnou hlavicou.

17:20 Premiestnenie ruských lietadiel nezaručí ich bezpečnosť, varujú Moskvu ukrajinskí partizáni

Ukrajinská povstalecká skupina Ateš tvrdí, že prenikla na ruské letisko v Nižnom Novgorode a odhalila úkryt pre ruské stíhačky. Ako referuje web Kyiv Post, ruskí okupanti z obavy o bezpečnosť svojich lietadiel a vrtuľníkov presunuli tieto stroje práve na letisko v Nižnom Novgorode, ktorý sa nachádza ďaleko od ukrajinských hraníc. Niektoré lietadlá tam údajne prechádzajú opravami.

„Náš agent vykonal podrobný prieskum letiska továrne Sokil, ktorá sa nachádza neďaleko obce Vostok. Skúmali sme presný počet lietadiel a zistili sme, aké typy lietadiel sú tam rozmiestnené,“ napísali partizáni na svojom telegramovom kanáli, ktorý obsahoval aj fotografie letiska a lietadiel. Zverejnili taktiež presné súradnice letiska.

Skupina Ateš varovala Moskvu, že premiestnenie ruských lietadiel nemusí zaručiť ich bezpečnosť. Na otázku Kyiv Post predstaviteľ partizánskej skupiny uviedol, že informácie o prieskume na letisku v Nižnom Novgorode sa rozhodli zverejniť po dohode s ukrajinskou armádou. „Naše hnutie považuje za potrebné informovať verejnosť nielen o úspešných operáciách, ale aj o každodenných aktivitách. To nám umožňuje informovať ľudí o situácii u nenávidených okupantov, ako aj prináša možnosť prilákať nových agentov do našich radov,“ povedal.

Ruský web Verstka uviedol, že Ukrajina dosiaľ uskutočnila najmenej deväť úspešných útokov na letecké základne v ruských regiónoch, na dočasne okupovanom Kryme a v Bielorusku.

Ukrajina v utorok odpálila americké rakety dlhého doletu ATACMS na ruské letiská v okupovanom Berďansku a Luhansku. Kyjiv uviedol, že tento útok poškodil pristávacie dráhy, zničil deväť helikoptér, odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany a sklad munície.

Jeden z najvýznamnejších útokov bol 9. augusta 2022 na letisku Saki na Kryme, výsledkom čoho Rusko prišlo o štyri stíhačky Su-30SM a sedem bombardérov Su-24M.

16:50 Rusko pokračuje v mučení obrancov Azovstaľu a neponáhľa sa s ich prepustením

Rodinní príslušníci ukrajinských obrancov z pluku Azov, ktorí sa dostali do zajatia, žiadajú kompetentných, aby mali títo vojaci prioritu pri výmenách zajatcov. Ako referuje web Kyiv Post, tvrdia, že bojovníci z pluku Azov zajatí pri obliehaní Mariupoľa čelia v ruských väzniciach extrémnym podmienkam.

Predstavitelia ukrajinskej vlády tvrdia, že sa usilujú rovnako o návrat všetkých vojnových zajatcov, ktorých Rusko zadržiava, a to bez uprednostňovania jednotiek.

Podľa rodín boli vojnoví zajatci z pluku Azov, ktorí sa vzdali ruským jednotkám po tom, ako počas obliehania Mariupoľa hrdinsky bránili miestnu oceliareň Azovstaľ, údajne vystavení extrémnym podmienkam vrátane bitia, mučenia, odopierania lekárskej starostlivosti a iným porušeniam medzinárodných zákonov ozbrojených konfliktov. Dodávajú, že Kremeľ sa pri bežných výmenách väzňov neponáhľa s prepustením žiadneho z nich.

Združenie rodín obrancov z Azovstaľu, skupina rodinných príslušníkov pluku Azov a ďalších, ktorí bránili oceliareň Azovstaľ, tvrdia, že Rusko vybralo pre týchto vojnových zajatcov tvrdšie podmienky v prísne strážených väzniciach. V ruskom zajatí je podľa skupín naďalej takmer 2-tisíc obrancov Azovstaľu, z ktorých 700 patrilo k pluku Azov.

15:30 Krymský most je pre Rusko „bezpečnostnou záťažou“

Krymský most je „momentálne takmer určite významnou bezpečnostnou záťažou“ pre Rusko. Ako referuje web news.sky.com, v najnovšej aktualizácii k situácii na Ukrajine to uviedlo britské ministerstvo obrany.

Briti podotýkajú, že zatiaľ čo ruský vicepremiér Marat Chusnullin vyhlásil, že škody spôsobené júlovým ukrajinským útokom na Krymskom moste boli opravené, používanie mosta „zostáva obmedzené“.

Most je jediným priamym spojením medzi dopravnou sieťou Ruska a ilegálne anektovaným ukrajinským polostrovom Krym a počas vojny sa stal terčom opakovaných útokov.

SITA/Rosavtodor Press Service via AP

Zatiaľ čo most zostáva životne dôležitým článkom pri udržiavaní ruskej okupácie Krymu a jeho ozbrojených síl na juhu Ukrajiny, „teraz je takmer určite významnou bezpečnostnou záťažou“, dodáva britské ministerstvo obrany. Podľa Britov musia Rusi na ochranu mosta nasadiť systémy protivzdušnej obrany a jednotky, ktoré by inak mohli byť použité inde.

Most, ktorý spája okupovaný Krymský polostrov s ruskou pevninou, po prvý raz poškodil výbuch v októbri 2022. Niekoľko úsekov cestného mosta sa zrútilo, čo si vynútilo jeho uzavretie pre dopravu. Ďalší útok sa odohral 17. júla, keď most poškodili dva výbuchy.

13:00 Ruská armáda nemá protizbraň na americké rakety ATACMS, tvrdí ruský bloger

Na ruskej strane pravdepodobne narastajú obavy z rakiet dlhého doletu ATACMS, ktoré Ukrajine dodali Spojené štáty. Ako referuje web Kyiv Post, kým v Kremli sa k týmto zbraniam postavili zdanlivo ľahostajne, poprední ruskí milblogeri vyjadrili strach z používania takýchto rakiet. Ukrajinskí obrancovia tento týždeň premiérovo použili rakety ATACMS na bojisku, pričom prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že „sa osvedčili“.

Putin o raketách ATACMS povedal, že bolo „ďalšou chybou zo strany Spojených štátov“ poskytnúť ich Ukrajine, pričom dodal, že „to len predĺžuje agóniu“. Putinov prívrženec na sociálnych sieťach napísal, že Ukrajinci si rakety ATACMS vyžiadali od Američanov, pretože sa boja obrovskej sily ruskej armády.

SITA/South Korea Defense Ministry via AP

Ďalší vojenský bloger tiež nesúhlasil s Putinovým hodnotením a povedal, že príchod ATACMS na bojisko by si mal vynútiť „úpravy stratégie armádneho letectva“, inak sa podľa neho zopakuje situácia s Čornobajivkou v Chersonskej oblati, kde Rusi v závere minulého roka pri svojom masívnom ústupe nechali Ukrajincom množstvo techniky a dokonca i vrtuľníky. Iný milbloger, v priamom kontraste s Putinom, zasa povedal: „Tento útok možno ľahko nazvať jedným z najbolestivejších v doterajšom priebehu (špeciálnej vojenskej operácie).“

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) tvrdí, že dodanie rakiet ATACMS vedie k podobnej situácii, ktorá nastala v júni 2022, keď Kyjiv dostal raketomety HIMARS. Raketomety umožnili ukrajinským silám odštartovať významnú bombardovaciu kampaň. Táto kampaň podporila ukrajinské protiofenzívne operácie v Chersonskej a Charkivskej oblasti, keďže zasiahla ruské muničné sklady. Podľa ISW rakety dlhého doletu ATACMS s kazetovou muníciou umožnia ukrajinským silám vykonávať útoky na ruské letiská, ktoré môžu vo väčšej miere zničiť ruské lietadlá a iné prostriedky.

12:40 Raketový útok poškodil sklad zbraní ruskej Čiernomorskej flotily na Kryme

Raketa zasiahla sklad zbraní ruskej Čiernomorskej flotily na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje nezávislý ruský spravodajský kanál ASTRA na komunikačnej platforme Telegram.

„Jedna raketa zasiahla oblasť, v ktorej je umiestnená vojenská jednotka 63876 pri dedine Cukrova Holivka neďaleko mesta Sevastopoľ, kde je umiestnený sklad výzbroje patriaci ruskej Čiernomorskej flotile. Útok poškodil sklad a zranil jedného vojaka,“ konštatuje ASTRA.

Počas raketového útoku podľa tohto spravodajského kanálu z budovy ministerstva vnútra v Sevastopoli evakuovali 350 policajtov.

11:00 Armáda v Doneckej oblasti zostrelila 5 ruských lietadiel za desať dní

Ukrajinská armáda za posledných desať dní v Doneckej oblasti zostrelila päť ruských lietadiel. Piatym zostreleným strojom je bojové lietadlo Su-25, ktoré Rusi stratili pri meste Avdijivka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje tlačové stredisko Tavrijskej operačnej strategickej skupiny.

„Nepriateľ sa snaží obkľúčiť mesto Avdijivka s podporou leteckých síl. Naša armáda odrazila tri ruské útoky a zostrelila ďalšie bojové lietadlo Su-25," uviedla vo štvrtok Tavrijská operačná strategická skupina.

 10:15 Rusi mobilizujú miestnych obyvateľov v okupovanej Chersonskej oblasti

Ruské okupačné sily mobilizujú miestnych obyvateľov na území Chersonskej oblasti, ktoré majú pod kontrolou. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje ukrajinské Národné centrum odporu.

„Povinná mobilizácia obyvateľov okupovaných území je porušením medzinárodného práva a naznačuje zámer Moskvy zničiť Ukrajincov,“ vyhlásilo Národné centrum odporu.

9:00 Padlo ďaľších 630 ruských vojakov

Ďalších 630 ruských vojakov padlo podľa Kyjiva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 290 680, uviedol vo štvrtok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o jedenásť tankov, sedemnásť obrnených bojových vozidiel pechoty, tridsaťdeväť delostreleckých systémov, štyri raketomety, jedno lietadlo a jeden vrtuľník.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 992 tankov, 9 437 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 983 delostreleckých systémov, 818 raketometov, 320 lietadiel a 324 vrtuľníkov.

8:00 Ruské bombardovanie zabilo v Mykolajivskej oblasti dvoch civilistov

Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli a jeden utrpel zranenia, keď ruské bombardovanie v stredu večer zasiahlo obec Stepove v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy tejto oblasti Vitalij Kim. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Gubernátor dodal, že ruské bombardovanie poškodilo obytné budovy a poľnohospodárske firmy. Dve obete na životoch medzi civilistami a zranenie jedného človeka v obci Stepove potvrdilo aj ukrajinské ministerstvo vnútra. Podľa rezortu záchranári našli telá obetí pod troskami zničenej budovy potravinárskej firmy.

UKRAINE'S MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS

Správy z predchádzajúceho dňa 18.10.2023:

20:30 Macron: Pomoc Ukrajine bude pokračovať napriek konfliktu v Gaze

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ubezpečil v stredu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že podpora Kyjevu zo strany Francúzska a Európy bude pokračovať napriek vypuknutiu konfliktu medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Informuje o tom agentúra AFP.

SITA/Ludovic Marin, Pool via AP

„Zvýšenie počtu kríz nijako neoslabí francúzsku a európsku podporu pre Ukrajinu, ktorá bude pokračovať tak dlho, ako to bude potrebné,“ povedal Macron Zelenskému počas telefonického rozhovoru, uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.  

Po bezprecedentnom útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra sa objavili obavy, že by sa pozornosť západných krajín mohla presunúť na pomoc Izraelu. To by mohlo viesť k oslabeniu podpory Ukrajiny, ktorá sa už vyše 600 dní bráni ruskej vojenskej agresii. 

18:20 Čierne more budú hliadkovať lietadlá s hypersonickými raketami, oznámil Putin

Vzdušný priestor nad Čiernym morom budú pravidelne hliadkovať ruské vojenské lietadlá s hypersonickými strelami Ch-47 Kinžal. Povedal to ruský vodca Vladimir Putin počas tlačovej konferencie po návšteve Číny. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

„Na moje pokyny ruské vzdušné sily spúšťajú pravidelné hliadky v neutrálnej zóne vzdušného priestoru nad Čiernym morom. Naše lietadlá MiG-31 sú vyzbrojené raketami Kinžal,“ povedal Putin. Zopakoval, že Kinžaly majú efektívny dolet cez viac ako tisíc kilometrov a rýchlosť Mach 9.

Putin zároveň povedal, že jeho oznámenie nie je hrozba.

17:55 Kyjev očakáva zvýšenie intenzity útokov na Avdijivku

Ruské sily pravdepodobne zvýšia intenzitu útoku na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny. V súčasnosti ostreľujú neďaleké pozície ukrajinskej armády, vyhlásil v stredu v televíznom vysielaní šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš. Informovala o tom agentúra AFP.

„Môžem s istotou povedať, že ide o najväčšiu ofenzívu, aká sa kedy v Avdijivke odohrala od začiatku vojny v roku 2014,“ vyhlásil Barabaš.

Ukrajinskí predstavitelia už niekoľko týždňov hlásia intenzívne ostreľovanie Avdijivky ležiacej severne od Donecka ovládaného Ruskom. 

Barabaš tvrdí, že útoky na samotné mesto aktuálne utíchli, ruská armáda však neustále ostreľuje pozície ukrajinskej armády. Okrem toho neustále podniká aj menšie útoky. „Je pravdepodobné, že intenzita bojov sa v najbližších dňoch ešte zvýši,“ dodal Barabaš.

15:00 Ukrajina raketami ATACMS ohrozuje muničné sklady v ruskom tyle, hovorí ISW

Rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré Ukrajine dodali Spojené štáty, pravdepodobne prinútia ruské velenie, aby si vybralo medzi opevnením existujúcich muničných skladov alebo ich ešte väčším rozptýlením na okupovaných územiach Ukrajiny. Uviedol to vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Biely dom v utorok potvrdil, že USA poslali Ukrajine rakety ATACMS po tom, ako ukrajinská armáda uviedla, že ich prvýkrát použila na bojisku. Podľa analytikov ISW dodanie rakiet ATACMS vedie k podobnej situácii, ktorá nastala v júni 2022, keď Kyjev dostal raketomety HIMARS. Raketomety umožnili ukrajinským silám odštartovať významnú bombardovaciu kampaň. Táto kampaň podporila ukrajinské protiofenzívne operácie v Chersonskej a Charkivskej oblasti, keďže zasiahla ruské muničné sklady.

14:10 Ukrajinskej armáde sa údajne podaril prielom cez rieku Dnipro v Chersonskej oblasti

Ukrajinským silám sa údajne podaril „prielom“ cez rieku Dnipro. Ako referuje web news.sky.com, vyhlásil to ruský milbloger známy pod prezývkou Rybar. V utorok večer uviedol, že ukrajinské formácie operujúce v blízkosti zničeného Antonivského mosta pri Chersone postúpili a obsadili obec Pojma.

Nie je to prvýkrát, čo Ukrajina údajne prekročila rieku Dnipro, ale správa od milblogera Rybara o „prielome“ vzbudila pozornosť. Ak by sa totiž ukrajinským silám podarilo vybudovať predmostie na druhej strane Dnipra, mohli by dostať cez rieku nielen jednotky, ale aj tanky a delostrelectvo. To by spôsobilo ruským silám ďalšie problémy, keďže momentálne musia zadržiavať ukrajinský tlak priamo pozdĺž dlhej frontovej línie.

„Po príchode posíl sa ukrajinské ozbrojené sily pohli ďalej a podarilo sa im dostať sa na severný okraj Piščanivky. Boje v oblasti pokračujú,“ napísal Rybar.

13:30 Kyjev dronmi zaútočil na ruskú leteckú základňu pri Kursku

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v noci na stredu dronmi zaútočila na ruský vojenský tábor neďaleko leteckej základne Chalino v Kurskej oblasti v Rusku. Terčom útoku bol poľný tábor Rusov neďaleko obce Postojalije Dvory. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Kursk, december 2022SITA/Administration of the Kursk region of Russia via APKursk, december 2022

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby bolo v blízkosti leteckej základne Chalino rozmiestnených do 3-tisíc ruských vojakov a približne 80 kusov vojenskej techniky. Presný počet ruských strát sa zisťuje, ale podľa zdroja Ukrajinskej pravdy sú škody rozsiahle a zaznamenaných bolo najmenej 18 úderov dronmi.

„Rusi z okolitých obcí celú noc na sociálnych sieťach diskutovali o zvukoch výbuchov. Aj keď je veľmi zvláštne, ako ich mohli počuť, pretože ruské úrady informovali, že protivzdušná obrana 'zostrelila všetky drony' a neboli 'žiadne straty',“ uviedol zdroj Ukrajinskej pravdy.

11:00 Ruský letecký útok si vyžiadal civilné obete v Chersonskej oblasti

Jeden ukrajinský civilista prišiel o život a ďalšia civilistka utrpela vážne zranenia pri ruskom útoku leteckými bombami na dedinu Blahoviščenske v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. O útoku, ktorý Rusi podnikli v noci na stredu, informuje spravodajský web Kyiv Independent, ktorý cituje gubernátora oblasti Oleksandra Prokudina.

Podľa gubernátora dedinu zasiahlo šesť riadených leteckých bômb zhodených z troch stíhacích lietadiel Su-35. Ruské bombardovanie si vyžiadalo život 63-ročného muža, a vážne zranenie jednej ženy. Poškodených bolo niekoľko budov, vrátane rodinných domov. Počet obetí však ešte spresňujú.

Chersonská oblasť je stále čiastočne okupovaná ruskými silami. Ruskí vojaci sú na ľavom breh rieky Dnipro a pravidelne útočia na civilistov na opačnej strane rieky.

9:40 Pri nočnom útoku na Záporožie zahynuli najmenej dve osoby

V noci na stredu spustili Rusi šesť raketových útokov na mesto Záporožie, pričom zasiahli niekoľkoposchodovú budovu, čo malo za následok straty na životoch a zranenia. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

„Dnes v noci v čase od 1:33 do 1:48 spustili rašistické teroristické sily šesť raketových útokov na území mesta Záporožie. Určujeme druh rakiet. Jedna z nich zasiahla výškovú budovu v centrálnej časti mesta,“ napísal na Telegrame gubernátor Záporožskej oblasti Jurij Malaško a doplnil, že v dôsledku teroristického útoku zomrel jeden človek a najmenej dvaja boli zranení. Okrem toho bolo poškodených osem bytov.

Neskoršie informácie uviedli, že zomreli dvaja ľudia a stúpol taktiež počet zranených. „V tejto chvíli vieme o dvoch mŕtvych a štyroch zranených. Ďalší traja ľudia sú nezvestní,“ uviedol starosta mesta Anatolij Kurtev.

Informácie z predchádzajúdeho dňa 17. 10. 2023:

18:00 Prvýkrát boli použité rakety ATACMS s dlhým doletom 

Ukrajina použila na bojisku proti Rusku rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré jej v tichosti dodali Spojené štáty. Agentúre AP to povedal nemenovaný predstaviteľ oboznámený so situáciou. Americký prezident Joe Biden sľúbil Ukrajine systémy takmer pred mesiacom.

Dodávka rakiet na front bola zahalená rúškom tajomstva, pričom sa očakávalo, že prvé verejné potvrdenie príde, keď sa rakety použijú na bojisku. Zmienený predstaviteľ nemal povolenie verejne hovoriť o záležitosti pred oficiálnym oznámením.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj neskôr potvrdil, že ATACMS použili v boji proti Rusku a boli veľmi presné. „Dnes vyjadrujem osobitnú vďaku Spojeným štátom,“ povedal vo svojom večernom príhovore a dodal, že rakety „sa osvedčili".

Zelenskyj a ďalší ukrajinskí predstavitelia urgentne tlačili na Washington, aby Ukrajine poskytol systémy ATACMS. Američania sa však mesiace zdráhali pre obavy, že by Kyjev mohol použiť zbrane na zasiahnutie hlboko do ruského územia, čím by rozzúril Moskvu a eskaloval konflikt.

Pre pretrvávajúce obavy USA z eskalácie napätia s Ruskom by mala verzia ATACMS, ktorá išla na Ukrajinu, mať kratší dosah, než je maximálna vzdialenosť, ktorú môžu mať rakety. Niektoré verzie rakiet môžu doletieť až do vzdialenosti asi 300 kilometrov, tie odoslané na Ukrajinu majú kratší dolet a nenesú jednu hlavicu, ale kazetovú muníciu, ktorá sa po vystrelení otvorí vo vzduchu a vypustí stovky menších bômb.

15:50 Armáda zničila deväť vrtuľníkov na ruských leteckých základniach

Ukrajinskí vojaci zničili deväť ruských vrtuľníkov, keď v noci na utorok zaútočili na ruské letecké základne v blízkosti okupovaných miest Berďansk a Luhansk na juhu a východe krajiny. Desiatky ruských vojakov zomreli alebo utrpeli zranenia. Rusi stratili aj špeciálne vybavenie, odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany a sklad munície. Okrem toho boli poškodené pristávacie dráhy. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Operáciu úderov vykonali Sily pre špeciálne operácie Ukrajiny spolu s armádou. Ako uviedla tlačová služba špeciálnych síl, operáciu Vážka uskutočnili po tom, čo získali informácie, že Rusi využívajú letecké základne v Berďansku a Luhansku a skladujú tam veľké množstvo munície, leteckej a špeciálnej techniky.

14:30 Bežné ruské pozemné sily sú v skutočnosti mŕtvy komponent, vraví ukrajinský veliteľ

Ruské sily na Ukrajine sa stali silnejšími v oblasti rádioelektronického boja, bezpilotných lietadiel a majú dostatok kvalitného delostrelectva, ale bežné pozemné sily Ruskej federácie sú v skutočnosti mŕtvy komponent. V rozhovore pre web Ukrajinská pravda to povedal ukrajinský vojenský veliteľ Andrij Bileckyj.

„Pravidelné pozemné sily Ruska, zložka, ktorá sa najviac snaží, ktorou je vždy pechota, sú doslova hotové,“ povedal Bileckyj a zdôraznil, že aj keď nepovažuje Rusko za ľahkého nepriateľa, Ukrajina podľa neho zvíťazí.

Podľa Bileckého už Rusi nemajú seržantský zbor ani nižších dôstojníkov so skúsenosťami. To znamená, že tí, ktorí sa po skrátených výcvikoch dostanú na front, sa buď stanú invalidmi, alebo veľmi rýchlo zomrú.

„Stále pozorujem to isté: pozemné sily Ruskej federácie, najmä v takých zložkách ako pechota, tanky, obrnené vozidlá, sú sústavne zlé. Od leta minulého roku sústavne bojujú. A oni s tým nemôžu nič urobiť a myslím si, že ani nemôžu,“ skonštatoval Bileckyj.

SITA/AP Photo/Alex Babenko

11:20 Protivzdušná obrana zničila všetky drony, ktorými Rusi zaútočili

Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Ruskí útočníci podnikli ďalší raketový a letecký útok na Ukrajinu," konštatoval generálny štáb. Neskôr ukrajinské letectvo spresnilo, že Rusi vypustili drony Šáhid z mysu Čauda na okupovanom Kryme a riadenú strelu Ch-59 z lietadla Su-34 zo vzdušného priestoru okupovanej časti Chersonskej oblasti.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

8:45 Padlo ďalších 800 ruských vojakov

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 4 979 tankov, 9 405 obrnených bojových vozidiel pechoty a 6 936 delostreleckých systémov.

8:20 Ukrajina zasiahla ruské vojenské vybavenie pri Luhansku a Berďansku

Ukrajinské sily v noci na utorok zasiahli ruské letiská a vrtuľníky na Ruskom okupovaných územiach pri mestách Luhansk a Berďansk. V utorok to uviedla ukrajinská armáda, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Moskvou dosadený šéf okupačnej správy Záporožskej oblasti Vladimir Rogov však tvrdil, že ukrajinský útok na Berďansk nebol úspešný. "Náš systém protivzdušnej obrany podľa predbežných informácií úspešne zachytil nepriateľské rakety," napísal v príspevku na platforme Telegram. Dodal, že úrady zisťujú možné škody či zranenia.

Agentúra Reuters tieto tvrdenia nedokáže nezávisle overiť. Rusko sa k tomu bezprostredne nevyjadrilo. Berďansk je prístavné mesto v Záporožskej oblasti na pobreží Azovského mora. Ukrajinské sily od začiatku protiofenzívy v júni pravidelne podnikajú útoky na Ruskom okupované územia s cieľom zničiť vojenské vybavenie a podkopať vojnové úsilie Moskvy.

7:50 Zelenskyj zdôraznil odvahu Ukrajincov i spoluprácu v rámci krajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zdôraznil odvahu Ukrajincov i význam spolupráce úradov či inštitúcií v rámci krajiny. Pripomenul, že ruská invázia na Ukrajine trvá už 600 dní. TASR správu prevzala z agentúry DPA a prezidentovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Zelenskyj vo svojom televíznom príhovore uviedol, že od začiatku invázie (24. februára 2022) udelil štátne vyznamenania viac než 60 Ukrajincom za boj za svoju krajinu. Armáda, obchodná sféra či súkromné iniciatívy podľa jeho slov ukrajinským mestám a obyvateľom umožňujú žiť normálny život.

„Vynakladáme všemožné úsilie poskytnúť našim bojovníkom viac systémov protivzdušnej obrany, s cieľom lepšie chrániť naše mestá - s cieľom udržať život, vrátane hospodárskej činnosti - a rozvíjať priemysel, vrátane obranného priemyslu, uviedol“ prezident. Takisto sa poďakoval aj všetkých partnerom, ktorí jeho krajine pomáhajú.

Správy z predchádzajúceho dňa 16.10.2023:

19:00 Situácia na severovýchodnom fronte výrazne eskalovala, tvrdí ukrajinský veliteľ

Situácia na severovýchodnom fronte na Ukrajine „výrazne eskalovala“. Uviedol to veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj, informuje spravodajský portál Sky News. Rusko podľa Syrského dúfa, že prerazí obranu v smere Kupiansk - Lyman, keďže sa chce „pomstiť“ tým, že sa znovu zmocní územia, ktoré v tejto oblasti kedysi okupovalo.

Rusko spustilo útok na Kupiansk a jeho okolie začiatkom augusta, pričom posunulo frontovú líniu o zhruba tri kilometre. Neprestajná paľba z granátometov primala miestne úrady k spusteniu civilnej evakuácie.

17:15 Zistili totožnosť 57 kolaborantov, ktorí mučili civilistov v Chersonskej oblasti

Ukrajinské vyšetrovanie odhalilo totožnosť 57 Ukrajincov, ktorí spolupracovali s ruskými silami pri zadržiavaní a mučení civilistov v Chersonskej oblasti. Ako informuje spravodajský web Kyiv Independent, oznámila to v pondelok Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU).

Podľa SBU súčasťou mučenia civilistov boli elektrické šoky a dlhodobé odopieranie vody. SBU uviedla, že cieľom mučenia bolo donútiť civilistov k priznaniu sa k spolupráci s ukrajinskou vládou alebo k zapájaniu sa do miestnych partizánskych hnutí. 

V tejto miestnosti mučili ukrajinskí kolaboranti civilistov.kyiv independentV tejto miestnosti mučili ukrajinskí kolaboranti civilistov.

Predpokladá sa, že kolaboranti sa nachádzajú na územiach Ukrajiny okupovaných Ruskom, dodala SBU. Zdôraznila však, že „prebiehajú komplexné opatrenia na ich postavenie pred súd“.

14:00 Protivzdušná obrana zostrelila dve rakety a jedenásť dronov

Ruská armáda v noci na pondelok na Ukrajinu vypálila šesť rakiet a dvanásť dronov Šáhid. Ako informuje web Ukrajinská pravda, dve rakety a jedenásť dronov zostrelili ukrajinské vzdušné sily, ktoré to oznámili na komunikačnej platforme Telegram.

„Celkovo Rusi vypálili jednu balistickú raketu Iskander M, päť riadených striel Ch-59 a dvanásť dronov Šáhid -136/131. Ukrajinské letectvo zničilo dve riadené strely Ch-59 a jedenásť dronov Šáhid," konštatovali Vzdušné sily Ukrajiny. Zranenia v dôsledku týchto útokov utrpeli dvaja dospelí a jedno desaťročné dieťa v Poltavskej oblasti.

Na severné a východné oblasti Ukrajiny Rusi útočili strelami s plochou dráhou letu odpálenými z lietadiel. Drony smerovali do rôznych oblastí, vrátane západu Ukrajiny.

12:00 Na ruské jednotky vraj v noci zaútočila Baba Jaga

 9:45 Ukrajina v noci čelila ruským útokom dronov a rakiet

Rusko v noci na pondelok zaútočilo na Ukrajinu 12 bezpilotnými lietadlami a piatimi raketami. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Ukrajinská armáda tvrdí, že sa jej podarilo zneškodniť dve rakety a 11 dronov. Spresnila, že rakety mierili na sever a východ Ukrajiny. Bezpilotné lietadlá útočili vo viacerých smeroch, predovšetkým však na západ Ukrajiny, dodala.

Raketovému a dronovému útoku čelila v noci Poltavská oblasť, uviedol tamojší gubernátor Filip Pronin. Podľa jeho slov boli v dôsledku útoku hospitalizovaní traja ľudia. „Našťastie nebola zasiahnutá civilná ani kritická infraštruktúra. Úlomky rakiet však poškodili niekoľko domov," napísal v príspevku na platforme Telegram.

Ruská armáda ostreľovala aj Záporožskú oblasť, tvrdí tamojší gubernátor Jurij Malaško. Poškodených bolo niekoľko obytných budov a infraštruktúra, zranenia utrpela jedna osoba, spresnil.

9:30 Moskva stratila ďalších 860 vojakov

Ďalších 860 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 288 630, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o sedemnásť tankov, dvadsaťtri obrnených bojových vozidiel pechoty, štyridsaťštyri delostreleckých systémov, jeden raketomet, jedno lietadlo a jeden vrtuľník.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjeva celkovo stratilo už 4 965 tankov, 9 385 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 910 delostreleckých systémov, 814 raketometov, 318 lietadiel a 317 vrtuľníkov.

8:00 Rusi zvýšili v Čiernom mori počet plavidiel schopných odpaľovať rakety

Rusko pridalo do svojej Čiernomorskej flotily ďalšie dve plavidlá, ktoré sú schopné odpaľovať rakety. Uviedli to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram ukrajinské vojenské úrady na juhu krajiny. Ukrajinskí predstavitelia preto upozornili, že hrozba ruských raketových útokov je veľmi vysoká. Obyvateľov vyzvali, aby venovali pozornosť varovaniam a v prípade potreby, aby išli do úkrytov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite