Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izraelská armáda poskytla obyvateľom Gazy ďalšie „časové okno“​ na evakuáciu

.tasr .svet

Izraelská armáda tvrdí, že jej výzvu už uposlúchli tisíce Palestínčanov, ktorí sa presunuli na juh.

Izraelská armáda poskytla obyvateľom Gazy ďalšie „časové okno“​ na evakuáciu SITA/AP Photo/Hatem Moussa

izraelská armáda v nedeľu opäť poskytuje palestínskym civilistom možnosť evakuovať sa zo severu pásma Gazy na juh tejto enklávy. Avizovala, že na trasy určené na evakuáciu nebude cieliť v čase od 10.00 do 13.00 h miestneho času (09.00 - 12.00 h SELČ), informovala agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie hovorcu izraelskej armády zverejnené v arabčine na platforme X.

Hovorca v ňom opäť vyzval palestínskych civilistov: „Ak vám záleží na sebe a svojich blízkych, choďte na juh podľa pokynov“. Znova tiež pripomenul, že vodcovia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas, ktoré pred týždňom zaútočilo na Izrael, sa o seba postarali a skryli sa pred útokmi izraelskej armády. 

Agentúra DPA pripomenula, že v regióne sa objavili aj správy, že Hamas civilistom bráni v evakuácii do bezpečia. Izrael následne opakovane obvinil islamistickú organizáciu, že svoje vlastné obyvateľstvo zneužíva ako ľudské štíty.

Izrael svoje výzvy na evakuáciu šíri aj letákmi, ktoré rozhadzuje nad Gazou. Izraelská armáda tvrdí, že jej výzvu už uposlúchli tisíce Palestínčanov, ktorí sa presunuli na juh.

Predpokladá sa, že izraelská armáda následne v severnom sektore pásma Gazy podnikne pozemnú operáciu proti radikálnemu hnutiu Hamas, ktoré pred týždňom podniklo prekvapivý vpád na územie Izraela, pričom boli zabité stovky izraelských civilistov i vojakov a ďalšie desiatky boli vzaté do zajatia a zavlečené do pásma Gazy.

Nemenovaný hovorca izraelskej armády v sobotu večer ubezpečil, že pozemná ofenzíva sa z humanitárnych dôvodov v nedeľu nezačne. 

Hovorca izraelskej armády Jonatan Konrikus v rozhovore, z ktorého televízia CNN citovala v nedeľu, objasnil, že Izrael začne „významné vojenské operácie“ v pásme Gazy až vtedy, keď zistí, že civilisti opustili sever z pásma Gazy – v súlade s tým, čo sa od nich požadovalo. 

„Je naozaj dôležité, aby ľudia v Gaze vedeli, že sme boli veľmi, veľmi veľkorysí, pokiaľ ide o čas, ktorý sme im dali (na opustenie severného pásma Gazy) ...viac ako 25 hodín, teraz je čas, aby obyvatelia Gazy odišli,“ zdôraznil Konrikus. Poukázal na to, že oblasť okolo pásma Gazy je plná „státisícov (izraelských) záložníkov“, ktorí sa pripravujú na rôzne misie.

Na útok zo 7. októbra na Izrael spáchaný palestínskym hnutím Hamas, ktoré pásmo Gazy mocensky ovláda, zareagovala izraelská armáda masívnym bombardovaním tejto pobrežnej enklávy, odkiaľ však Hamas naďalej odpaľuje rakety na izraelské územie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite