Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zadržali troch právnikov Alexeja Navaľného, tlak voči kritikom Kremľa narastá

.sita .svet

Razie zamerané na Vadima Kobzeva, Igora Sergunina a Alexeja Lipcera sú súčasťou trestného konania pre obvinenia z účasti v extrémistickej skupine.

Zadržali troch právnikov Alexeja Navaľného, tlak voči kritikom Kremľa narastá SITA?AP Photo/Dmitry Serebryakov Igor Sergunin

ruské úrady v piatok zadržali troch právnikov zastupujúcich uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného. Tento krok prichádza v čase narastajúceho tlaku na kritikov Kremľa a predstavuje pokus o „úplnú izoláciu Navaľného“, uviedol na sociálnej sieti jeho spolupracovník Ivan Ždanov.

Razie zamerané na Vadima Kobzeva, Igora Sergunina a Alexeja Lipcera sú súčasťou trestného konania pre obvinenia z účasti v extrémistickej skupine, uviedol Ždanov. Všetci traja boli po prehliadke zadržaní, zrejme ako podozriví v prípade, uviedol Navaľného tím na Telegrame.

Nezávislé ruské médiá informovali aj o razii v advokátskej kancelárii, ktorá zamestnáva ďalšiu Navaľného právničku Oľgu Michajlovovú. Tá sa však podľa správ momentálne nenachádza v Rusku.

Štyridsaťsedemročného Navaľného, ktorý odhalil korupciu na najvyšších miestach a organizoval protikremeľské protesty, zatkli v januári 2021 po návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou, za ktorou podľa neho stál Kremeľ. Najprv ho odsúdili na 2,5 roka väzenia pre porušenie podmienečného prepustenia a o rok neskôr na deväť rokov pre spreneveru a pohŕdanie súdom.

V súčasnosti si Navaľnyj odpykáva 19-ročný trest vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Melechove, asi 250 kilometrov východne od Moskvy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite