Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa WHO je zdravotnícky systém v Gaze na pokraji kolapsu

.tasr .svet

V dôsledku úplnej izraelskej blokády je táto palestínska enkláva bez paliva, ako i bez dodávok život zachraňujúceho lekárskeho i humanitárneho materiálu.

Podľa WHO je zdravotnícky systém v Gaze na pokraji kolapsu SITA/AP Photo/Erik Marmor

zdravotnícky systém v pásme Gazy je vzhľadom na masívne nálety zo strany izraelskej armády „na pokraji kolapsu “upozornila v noci na piatok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

V dôsledku úplnej izraelskej blokády je táto palestínska enkláva bez paliva, ako i bez dodávok život zachraňujúceho lekárskeho i humanitárneho materiálu. V oblasti preto hrozí vypuknutie humanitárnej katastrofy. 

„Sanitky (v Gaze) sa nevedia dostať k zraneným,“ uviedol Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) na platforme X (predtým Twitter).  Po masakri, ktorý podnikol v sobotu Hamas na území Izraela, bombarduje izraelská armáda husto osídlené oblasti pásma Gazy s cieľom zničiť vojenskú infraštruktúru militantov. 

Stovky ľudí prišli o život a tisícky ďalších utrpeli zranenia, tamojšie nemocnice však majú elektrický prúd len niekoľko hodín denne, keďže palivo je na prídel a spoliehajú sa na generátory, vysvetlila WHO.

„Bez prúdu hrozí, že sa nemocnice zmenia na márnice,“ varoval regionálny riaditeľ MVČK pre Blízky východ Fabrizio Carboni.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite