Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Izrael nariadil evakuáciu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Gazy

.tasr .svet

Toto naradenie je podľa OSN nemožné vykonať bez zničujúcich humanitárnych dôsledkov.

Izrael nariadil evakuáciu 1,1 milióna obyvateľov severnej časti Gazy SITA/AP Photo/Erik Marmor

izrael nariadil presun 1,1 milióna obyvateľov severnej časti pásma Gazy na juh tohto územia. Evakuácia má prebehnúť počas nasledujúcich 24 hodín, uviedla v noci na piatok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

OSN následne prostredníctvom hovorcu generálneho tajomníka Antónia Guterresa požiadala o zrušenie tohto nariadenia z humanitárnych dôvodov.

„Organizácia Spojených národov dôrazne apeluje na to, aby akékoľvek nariadenie tohto typu - ak bude potvrdené - bolo zrušené v záujme vynúť sa tomu, aby sa súčasná tragédia pretvorila v katastrofálnu situáciu, upozornil“ hovorca Stéphane Dujarric.

Nariadenie bolo doručené OSN a prichádza v čase izraelskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas, pripomína agentúra AP. Podľa Dujarrica je toto naradenie „nemožné “vykonať „bez zničujúcich humanitárnych dôsledkov.“

Podľa AP to môže signalizovať blížiacu sa pozemnú ofenzívu izraelskej armády v Gaze, aj keď samotné ozbrojené sily Izraela to zatiaľ nepotvrdili. Vo štvrtok uviedli, že sa na možnosť takejto ofenzívy pripravujú, rozhodnutie o nej však doposiaľ nepadlo.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite