Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko považuje Fínsko za nepriateľský štát pre členstvo v NATO

.tasr .svet

Tvrdí to najnovšia správa fínskej tajnej služby.

Rusko považuje Fínsko za nepriateľský štát pre členstvo v NATO sita/AP Photo/Vladimir Voronin

vzťahy medzi Ruskom a Fínskom sa výrazne zhoršili a Moskva považuje Fínsko za nepriateľskú krajinu, uvádza správa fínskej informačnej služby SUPO. TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Dôvodom má byť vstup Fínska do NATO a s tým spojené sankcie,  Helsinki však týmto krokom reagovali na vojenský útok Ruska proti Ukrajine. Podľa správy SUPO je Rusko „pripravené podnikať proti Fínsku kroky“ a je pravdepodobné, že sa bude snažiť ovplyvňovať domácu situáciu a podkopávať bilaterálne vzťahy oboch krajín. Nepriateľský postoj Moskvy sa podľa SUPO prejavuje aj v negatívnom  informovaní ruských médií o Fínsku či ruskom rozhodnutí zatvoriť fínsky generálny konzulát v Petrohrade.

„Vstup Fínska do NATO, pokračujúca vojna na Ukrajine, prehlbujúci sa spor medzi Západom a Moskvou a tvrdšie sankcie môžu spôsobiť, že Rusko proti Fínsku podnikne tvrdšie odvetné kroky,“ povedal riaditeľ SUPO Antti Pelttari.

Pelttari počas tlačovej konferencie odmietol odpovedať na otázku, či za poškodením podmorského plynovodu Balticconnector medzi Fínskom a Estónskom môže stáť Rusko. Túto možnosť však nevylúčil. Fínsky Národný vyšetrovací úrad (NBI) záležitosť vyšetruje ako možnú sabotáž.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite