Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sýria obvinila Izrael z útokov na letiská v Damasku a Aleppe

.tasr .svet

K útokom na letiská v Sýrii došlo v čase, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil Izrael.

Sýria obvinila Izrael z útokov na letiská v Damasku a Aleppe sita/Tyler Pasciak LaRiviere/Chicago Sun-Times via AP

sýrske médiá vo štvrtok obvinili Izrael z útokov na letiská v sýrskych mestách Damask a Aleppo, informovala agentúra AFP. Bližšie podrobnosti o útokoch nateraz nie sú známe.

AFP podotkla, že šlo o prvý takýto útok od víkendového útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael, ktorý mal za následok masívnu odvetu izraelskej armády.

Irán, ktorý podporuje hnutie Hamas, v sobotu privítal tento prekvapivý vpád Hamasu na izraelské územie, ale trval na tom, že sa na ňom nepodieľa.

K útokom na najdôležitejšie letiská v Sýrii došlo súčasne v čase, keď americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívil Izrael, a niekoľko hodín po tom, čo iránsky prezident Ebráhím Raísí v telefonáte so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom vyzval arabské a islamské krajiny na spoluprácu pri konfrontácii s Izraelom. 

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 Izrael pravidelne uskutočňuje nálety na pozície sýrskych vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. K takýmto akciám sa však priznáva len výnimočne a zvyčajne sa k nim vôbec nevyjadruje. Izraelské vedenie však opakovane deklarovalo, že sa pokúša zabrániť Iránu a jeho spojeneckým silám, aby v Sýrii získali vojenský vplyv.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite