Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pistorius: Nemecko poskytne 35.000 vojakov na posilnenie obrany NATO

.tasr .svet

Cieľom je zaistiť pripravenosť Aliancie na hrozby od teroristov a z Ruska.

Pistorius: Nemecko poskytne 35.000 vojakov na posilnenie obrany NATO sita/AP Photo/Virginia Mayo

nemecko od roku 2025 poskytne pre potreby Severoatlantickej aliancie 35.000 vojakov, ktorí  posilnia jej okamžitú obranyschopnosť a tzv. odstrašovacie kapacity. Oznámil to vo štvrtok nemecký minister obrany Boris Pistorius, ktorého citovala agentúra DPA. 

Ministrovo oznámenie korešponduje s plánmi prijatými na júlovom summite NATO v litovskom Vilniuse. Ich cieľom je zaistiť, aby bola Aliancia lepšie pripravená na potenciálne najhorší možný scenár, akým by bol útok na niektorú z jej členských krajín, a to či už zo strany Ruska alebo nejakej teroristickej skupiny. 

Do 300.000 vojakov a techniky má byť v rámci NATO vyčlenených na tzv. rýchle nasadenie, a síce rýchle vyslanie zo svojich domovských krajín do konkrétnej krajiny, kde to bude potrebné. 

Pistorius vo štvrtok na zasadnutí ministrov obrany v Bruseli tiež priblížil, že Nemecko na toto rýchle nasadenie poskytne Aliancii aj približne 200 lietadiel a ďalšej dôležitej techniky. Približne 4000 nemeckých vojakov má byť zároveň natrvalo rozmiestnených v Litve.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite