Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Netanjahu uviedol, že Izrael zničí hnutie Hamas

.tasr .svet

Každý člen tohto hnutia je podľa jeho slov „mŕtvy muž“.

Netanjahu uviedol, že Izrael zničí hnutie Hamas sita/Abir Sultan/Pool Photo via AP

izraelský premiér Benjamin Netanjahu v stredu vyjadril odhodlanie pokračovať v boji a zničiť palestínske hnutie Hamas. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

„Hamas je Dáiš (Islamský štát) a my ich rozdrvíme a zničíme tak, ako svet zničil Dáiš,“ povedal premiér v televíznom vysielaní.

Netanjahu v tomto vyhlásení po prvý raz jasne vyjadril zámer Izraela zničiť hnutie Hamas, ktoré v sobotu zaútočilo na izraelské územia, komentuje AFP. Každý člen tohto hnutia je podľa jeho slov „mŕtvy muž“.

Premiér Netanjahu sa v stredu s opozíciou dohodol na vytvorení vládny národnej jednoty a vojnového kabinetu. Opozičný politik Benny Ganc v spoločnom vyhlásení s Netanjahuom napísal, že zostavia päťčlenný „vojnový“ kabinet, ktorý bude mať na starosti iba boje proti militantnému palestínskemu hnutiu Hamas a vojnové záležitosti.

Členmi budú Netanjahu, Ganc, súčasný minister obrany Joav Gallant a dvaja ďalší poprední predstavitelia slúžiaci ako členovia-pozorovatelia. Ganc je bývalý minister obrany Izraela a náčelník generálneho štábu.

Hnutie Hamas spustilo v sobotu rozsiahle útoky z pásma Gazy na izraelské územie. Izrael vyhlásil vojnový stav a začal útočiť na pozície hnutia v pásme Gazy.

Izraelská armáda od začiatku konfliktu hlási v Izraeli najmenej 1200 obetí vrátane 189 vojakov, píše AP. Úrady v pásme Gaze oznámili, od soboty tam bolo zabitých 1100 ľudí vrátane 260 detí a 230 žien. Úrady tiež hlásia viac než 5300 zranených.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite