Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 87. týždeň vojny (9.10. – 15. 10. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 87. týždeň vojny (9.10. – 15. 10. 2023)

Správy z predchádzajúceho dňa 15.10.2023:

17:00 Rusko chce do konca roka obsadiť celú Doneckú oblasť

Ruskí okupanti stanovili nový termín obsadenia celej Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na šéfa vojenskej správy mesta Avdijivka Vitalija Barabaša, tento cieľ chcú splniť do 31. decembra.

„Určili ďalší termín vstupu na administratívne hranice Doneckej oblasti. Teraz je 31. december. To znamená, že do konca roka dostali za úlohu vstúpiť do administratívnych hraníc Doneckej oblasti,“ vyhlásil Barabaš vo vysielaní ukrajinského rozhlasu.

Obec Kosťantynivka v Doneckej oblasti, 27. 9. 2023SITA/AP PHOTO/ALEX BABENKOObec Kosťantynivka v Doneckej oblasti, 27. 9. 2023

Barabaš zároveň zdôraznil, že mesto Avdijivka má mimoriadne strategický význam. „Ak sa dostanú do Avdijivky, bude pre nich ľahšie dosiahnuť Pokrovsk a tak ďalej. Preto je pre nich Avdijivka taká mimoriadne dôležitá,“ dodal Barabaš.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) okolo Avdijivky zúria tvrdé boje. Ukrajinská armáda informovala, že ukrajinské sily pokračujú v odrážaní ruských útokov v okolí Avdijivky.

16:30 Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo šesť ľudí, Kyjev pokračuje v odvete

Pri ruských útokoch na Ukrajinu zahynulo za uplynulých 24 hodín šesť ľudí, informovali v nedeľu miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia v Chersonskej oblasti po tom, ako región počas víkendu zasiahlo viac ako 100 mínometných granátov, napísal na sociálnych sieťach miestny gubernátor Oleksandr Prokudin.

Dve navádzané strely neskôr zasiahli kľúčovú infraštruktúru v meste Cherson, čo vyvolalo čiastočný výpadok elektrickej energie a prerušenie dodávok vody v oblasti, informoval náčelník mestskej vojenskej správy Roman Mročko.

Miestni predstavitelia uviedli, že v Doneckej oblasti zahynuli ďalší dvaja ľudia a že 57-ročný muž a 54-ročná žena zahynuli pri leteckom útoku, ktorý zničil ich dom v Charkovskej oblasti.

15:30 Bezpečnostná služba zasiahla elektrickú rozvodňu v Belgorodskej oblasti, na ktorú boli napojené ruské vojenské objekty

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v noci na nedeľu úspešne zaútočila na elektrickú rozvodňu v ruskej Belgorodskej oblasti, na ktorú boli napojené objekty ruskej armády. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že protivzdušná obranca v noci zneškodnila 27 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Minimálne jeden dron sa však vyhol protivzdušnej obrane a zasiahol rozvodňu v obci Krasnaja Jaruga.

Zdroj z prostredia SBU medzičasom poskytol Ukrajinskej pravde video z úspešného útoku na rozvodňu. Hovorca SBU poznamenal, že „toto je (pre Rusov) nová realita, ktorá je už pred ich dverami“.

13:20 Putin hlási úspechy na všetkých frontoch; Ukrajina podľa neho chystá nové útoky

Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že ruské jednotky zaznamenávajú  úspechy vo svojej ofenzíve takmer na všetkých frontoch Ukrajiny vrátane mesta Avdijivka, o ktorú sa vedú urputné boje.

Ako informovala agentúra AFP, Putin v rozhovore pre ruskú televíziu, uviedol, že ruské jednotky zlepšujú svoje pozície takmer v celom priestore, kde sa odohráva tzv. špeciálna vojenská operácia, ako sa v Rusku označuje vojna rozpútaná na Ukrajine vo februári minulého roku. Táto „aktívna obrana zahŕňa veľký priestor“, dodal Putin. 

Generálny štáb ukrajinskej armády vo svojej najnovšej zvodke o situácii na frontoch potvrdil, že „nepriateľ sa naďalej pokúša prelomiť našu obranu“ v Avdijivke, „ale neúspešne“, informovala v nedeľu britská stanica BBC.   

Avdijivka leží len 15 kilometrov od metropoly Doneck ovládanej proruskými úradmi. Symbolom ukrajinského odporu sa toto mesto stalo v roku 2014 - po tom, čo nakrátko padlo do rúk separatistov podporovaných Ruskom.

Ruské jednotky teraz kontrolujú územie na východ, sever a juh od Avdijivky, kde podľa predpokladov zostáva asi 1600 civilistov – väčšina z nich sa odmieta evakuovať. Pred vojnou mala Avdijivka 31 000 obyvateľov.

10:10 Takmer tretina územia nie je bezpečná pre míny a nevybuchnutú muníciu, vraví Zelenskyj

Míny a nevybuchnutá munícia spôsobili, že takmer tretina ukrajinského územia nie je bezpečná. Ako referuje web Kyiv Independent, v sobotňajšom vyhlásení to uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

SITA/YVES HERMAN, POOL PHOTO VIA AP

O odmínovaní a odstraňovaní výbušných materiálov sa diskutovalo na tohtotýždňovej dvojdňovej konferencii v chorvátskom hlavnom meste Záhreb. Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 40 krajín a medzinárodných organizácií, ktoré spoločne prisľúbili takmer 500 miliónov eur na pomoc pri tomto úsilí.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ tento týždeň povedal, že v doterajšom priebehu vojny míny pripravili o život približne 250 civilistov a viac ako 500 ľudí utrpelo zranenia.

Zelenskyj v sobotňajšom vyhlásení ocenil medzinárodných partnerov a poďakoval Spojenému kráľovstvu, Nórsku, Španielsku, Česku, Fínsku, Nemecku, Dánsku a Holandsku za oznámenie o dodaní nových balíkov zbraní. Zelenskyj poznamenal, že pokrok nastal aj v súvislosti s koalíciou F-16 a poďakoval USA, Holandsku a Dánsku za vedenie tejto iniciatívy.

9:20 Ruská protivzdušná obrana v noci zneškodnila 27 dronov

Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na nedeľu zneškodnili 27 bezpilotných lietadiel, pričom 20 z nich bolo zničených počas letu. 

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá podotkla, že zverejnený počet zlikvidovaných dronov je výrazne vyšší, ako je obvyklé vo zvodkách ruskej armády. 

Podľa BBC ruská armáda nešpecifikovala, čo sa stalo so zvyšnými siedmimi dronmi.

Z 20 „ukrajinských“ bezpilotných lietadiel zostrelených vo vzduchu bolo 18 zneškodnených na Kurskou oblasťou, ďalšie dve – nad Belgorodskou oblasťou.

Správy z predchádzajúceho dňa  14. 10. 2023:

17:15 Pri Avdijivke pokračujú intenzívne boje s ruskými jednotkami

Ukrajina v sobotu hlásila intenzívne boje s ruskými jednotkami pri meste Avdijivka, ktoré Rusi ostreľujú už piaty deň. TASR píše podľa správy agentúry AP.

„Nepriateľ neprestáva útočiť ani ostreľovať (ukrajinské) pozície v okolí Avdijivky,“ vyhlásil šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš v televíznom prenose.

Moskva tam podľa neho nasadzuje dodatočné sily so zámerom obkľúčiť a obsadiť toto strategicky významné mesto v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré sa nachádza severne od Moskvou ovládaného mesta Doneck. V Avdijivke nateraz zostalo približne 1600 civilistov – pred vojnou ich tam pobývalo celkovo 31 000.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia predtým v piatok pred Bezpečnostnou radou OSN vyhlásil, že zintenzívnenie útokov na východe Ukrajiny predstavuje novú etapu kampane Moskvy na Ukrajine.

„Ruské jednotky už niekoľko dní prešli na aktívne bojové akcie prakticky na celej frontovej línii,“ povedal Nebenzia a poznamenal, že z tohto dôvodu je možné považovať „takzvanú ukrajinskú protiofenzívu za ukončenú“.

14:15 Na ruskej strane padlo už takmer 287-tisíc vojakov, uvádza ukrajinská armáda

V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 286 890 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas piatka prišlo o život 970 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 4 940 tankov, 9 337 bojových obrnených vozidiel, 9 225 vozidiel a palivových nádrží, 6 833 delostreleckých systémov, 811 odpaľovacích raketových systémov, 547 systémov protivzdušnej obrany, 316 vrtuľníkov, 317 lietadiel, 5 265 dronov, 1 531 striel s plochou dráhou letu, 20 lodí a 971 kusov špeciálnej techniky.

11:20 Rusko tvrdí, že nad Čiernym morom pri Soči zostrelilo dva útočné drony

Rusko v sobotu ráno zostrelilo dva útočné drony nad Čiernym morom pomocou systému protivzdušnej obrany operujúceho z prístavného mesta Soči. Informoval o tom starosta mesta Alexej Kopakgorodskij. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

„Dnes okolo 7.10 h ráno v Soči (06.10 h SELČ) zostrelila protivzdušná obrana nad (Čiernym) morom dva útočné drony,“ uviedol Kopakgorodskij na sociálnej sieti s tým, že z mesta nehlásili žiadne obete ani škody.

10:45 Ruské útočné operácie pri Avdijivke zlyhali, opotrebované hlavne vraj znižujú presnosť ruského delostrelectva

Kremeľ snaží vykresliť svoje útočné operácie okolo Avdijivky v Doneckej oblasti a ďalšie akcie v regióne ako zachytenie ukrajinskej operačnej iniciatívy. V najnovšej aktualizácii to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Ruské zdroje tvrdili, že ruské sily pokračovali v útokoch na oblasti severne a južne od Avdijivky. Geolokačné snímky zverejnené vo štvrtok a piatok ukázali, že jednotky postupovali južne od Krasnohorivky a juhovýchodne od Pervomajského, ktoré sa nachádzajú neďaleko Avdijivky.

Ruské zdroje tiež zverejnili protichodné správy o ruskej kontrole nad veľkou koksovňou v Avdijivke. ISW nenašiel žiadne dôkazy o tom, že ruské sily kontrolujú koksovňu.

Ukrajinská armáda informovala, že ukrajinské sily pokračujú v odrážaní ruských útokov v okolí Avdijivky. Ruský vojenský bloger poznamenal, že ukrajinské sily využívajú mínové polia na spomalenie postupu Ruska v avdijivskom smere.

Ruský dobrovoľník povedal, že opotrebované hlavne znižujú presnosť ruského delostrelectva pri Avdijivke. ISW už predtým zaznamenal sťažnosti na ruské delostrelectvo z ruských zdrojov.

Správy z predchádzajúceho dňa 13. 10. 2023:

21:00 Ukrajina sa sústredí na obranu Odesy a export cez Čierne more

Ukrajina sa sústredí najmä na obranu prístavu Odesa a celého juhu krajiny až k Dunaju. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a zdôraznil potrebu chrániť export cez Čierne more. TASR správu prevzala z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Svet Zelenského oceňuje úlohu Ukrajiny ako záruku v oblasti svetovej potravinovej bezpečnosti. „Svet tiež podporuje úsilie Ukrajiny udržať si a posilňovať túto svoju životne dôležitú úlohu, “uviedol Zelenskyj v angličtine.

„Všetko úsilie našej vlády a diplomatov je sústredené na prekonanie zimy a rozhodnú reakciu na ruské útoky v oblasti Odesy i na celej Ukrajine, “napísal. Dodal, že jeho krajina bude lepšie chránená. Odese prisľúbil, že všetko, čo Rusi zničili, bude bez obnovené.

Pripomenul, že Ukrajina a Moldavsko v piatok podpísali protokol o spoločných hraničných kontrolách na železničnom kontrolnom stanovišti medzi oboma krajinami. „Toto otvára nové železničné trasy na vývoz našich artiklov,“ uviedol. O podpísaní protokolu v piatok informovala aj ukrajinská vláda na svojej oficiálnej webovej stránke.

16:40 Ruská armáda stále ostreľuje ukrajinské mesto Avdijivka

Ruské ozbrojené sily v piatok už štvrtý deň ostreľujú mesto Avdijivka na východe Ukrajiny zo zeme aj zo vzduchu. Ukrajinské sily v meste napriek útokom držia svoje pozície. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry Reuters.

„V Avdijivke bolo v noci horúco, mesto samotné bolo cieľom niekoľkých náletov, útoky neutíchajú vo dne, v noci,“ vyhlásil šéf vojenskej administratívy mesta Vitalij Barabaš v televíznom prenose. Ukrajinské jednotky za posledných 24 hodín odrazili viac než 20 ruských útokov v okolí Avdijivky, potvrdil generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Útok na bývalé priemyselné mesto je jednou z veľkých ofenzív, ktoré Rusko podniklo od začiatku ukrajinskej protiofenzívy začiatkom júna. Ukrajinské jednotky sa snažia oslobodiť rozsiahle územia na východe a juhu, ktoré okupuje Rusko. Podľa Kyjeva zhromaždila Moskva v okolí Avdijivky veľké množstvo jednotiek a techniky a snaží sa nalákať do mesta iba niekoľko kilometrov severozápadne od Donecka čo najviac ukrajinských síl z iných častí frontu, mesto obkľúčiť a obsadiť.

16:20 V Melitopoli vyhodili do vzduchu vlak okupantov, odrezali ich od dodávok munície a paliva

Špeciálne jednotky ukrajinskej armády v piatok ráno vyhodili do vzduchu vlak ruských okupantov v meste Melitopoľ, čím ich odrezali od dodávok munície a paliva v zaporižžskom smere. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním na ukrajinské Národné centrum odporu.

„Vďaka sabotážnym akciám našich vojakov bola o 7:30 vyhodená do vzduchu železničná trať. Následkom výbuchu bola poškodená železničná trať a vlak rozvážajúci muníciu a palivo pre armádu Ruskej federácie. V súčasnosti sa zisťujú ďalšie informácie o obetiach na strane nepriateľa,“ uviedlo centrum vo vyhlásení.

13:00 Ruské letectvo uchováva muníciu pre budúce útoky

Ruské diaľkové letectvo musí uchovávať muníciu pre budúce útoky počas zimy. Vo svojej správe o vojne na Ukrajine to uvádza britské ministerstvo obrany. Podľa neho lietadlá diaľkového letectva nezaútočili na Ukrajinu od 21. septembra, a teda 21 dní. Informuje o tom spravodajský portál Sky News.

„Je pravdepodobné, že ruské diaľkové letectvo uchováva existujúce zásoby rakiet AS-23 a zároveň využíva túto pauzu na zvýšenie použiteľných zásob v očakávaní ďalších ťažkých útokov proti Ukrajine v zime,“ konštatuje britský rezort obrany.

Takéto prestávky nie sú podľa Londýna bezprecedentné. V marci a apríli Rusko malo pauzu 51 dní, keď vyčerpalo zásoby striel AS-23.

Väčšina terajších ruských útokov sa sústreďuje na infraštruktúru dôležitú pre obilie, obzvlášť okolo Dunaja, pričom Rusi používajú vysoko presné drony Šáhid iránskej výroby.

12:00 Ozbrojené sily zasiahli tento týždeň ruský raketový nosič i hliadkovú loď, ponorka im nateraz unikla

Zdroj z prostredia ukrajinskej tajnej služby tvrdí, že ukrajinské ozbrojené sily zasiahli v piatok ruský raketový nosič Bujan a začiatkom tohto týždňa neďaleko Sevastopoľa taktiež hliadkovú loď Pavel Deržavin. Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinci uvádzajú, že ruské objekty zasiahli pomocou námorných dronov Sea Baby za použitia experimentálnych zbraní. „Ruskí hľadači mín a potápači neboli schopní po prvej detonácii objaviť naše know-how. Včera mala šťastie ponorka Alrosa, ktorej sa zatiaľ podarilo uniknúť,“ povedal jeden z organizátorov operácie.

pravda.com.ua

Správy z predchádzajúceho dňa 12.10.2023:

18:30 Teritoriálna obrana v Sumskej oblasti zahnala ruských diverzantov

Ukrajinské sily teritoriálnej obrany pôsobiace v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny zastavili prieskumnú skupinu ôsmich ruských vojakov smerujúcich k miestnym zariadeniam kritickej infraštruktúry. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje vyjadrenie ukrajinského generálporučíka Serhija Najeva. Ukrajinskí vojaci podľa neho na skupinu sabotérov spustili paľbu, spôsobili im straty a prinútili ich ustúpiť. Ukrajinci podľa Najeva nijaké straty neutrpeli.

Zničená škola v Sumskej oblasti.kyiv independentZničená škola v Sumskej oblasti.

Ruská armáda sa stiahla zo Sumskej oblasti v apríli 2022 po tom, ako utrpela porážku na severe Ukrajiny. Rusko však odvtedy na Sumskú oblasť pravidelne útočí.

Ukrajinský vojak odpočíva počas dňa na fronte.Ukrajinský vojak odpočíva počas dňa na fronte.

16:45 Zelenskyj: Ukrajinské sily si v Avdijivke držia svoje pozície

Ukrajinské sily si stále držia svoje pozície v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po tom, čo Rusko uviedlo, že si tam jeho sily vylepšili pozície. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Avdijivka. Držíme naše pozície,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. K príspevku zverejnil aj fotografiu z Avdijivky. „Ukrajinská odvaha a jednota určia, ako táto vojna skončí,“ dodal Zelenskyj. Avdijivka leží v regióne Donbas pri meste Doneck a pre Kyjev je dôležitá zo symbolického i strategického hľadiska. Boje o ňu totiž prebiehajú od roku 2014, keď mesto nakrátko dobyli proruskí separatisti.  „Naši obrancovia držia statočne obranu; v oblasti Avdijivky odrazili viac než desať útokov nepriateľa,“ uviedol hovorca ukrajinského generálneho štábu.

Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily si pri Avdijivke posilnili pozície. „Akcie južnej skupiny síl podporované letectvom, delostreleckou paľbou zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie v okolí Avdijivky,“ uviedol rezort. Podľa starostu Avdijivky Vitalijiho Barabaša je situácia v okolí mesta napätá. Súčasné ruské útoky na mesto a jeho okolie označil za najrozsiahlejšiu ofenzívu od začiatku invázie. „Už tretí deň neutíchajú boje v okolí mesta, ostreľované sú pozície i samotné mesto,“ uviedol vo štvrtok Barabaš.

Priemyselnej Avdijivke dominuje veľký uhoľný závod. Podľa ruských vojenských blogerov sa Rusku podarilo severne od mesta dobyť banskú haldu. Zo zverejnených fotografií a videí však vojenskí analytici usudzujú, že Rusko v okolí mesta utrpelo veľké straty techniky. V Avdijivke po dlhotrvajúcich bojoch už nie ani jedna neporušená budova či vodovodné a elektrické vedenie. Pred vojnou tu žilo vyše 31.000 obyvateľov, v súčasnosti z nich podľa miestnych úradov ostalo len približne 1600 civilistov, približuje AFP.

13:30 Ruskú hliadkovú loď Pavel Deržavin poškodil výbuch

Ruskú hliadkovú loď Pavel Deržavin, ktorá je súčasťou Čiernomorskej flotily, poškodil výbuch. Informuje o to web Kyiv Independent, ktorý cituje vyjadrenie hovorcu ukrajinského námorníctva Dmytra Pletenčuka pre rozhlasovú stanicu Slobodná Európa.

Pletenčuk povedal, že nemôže poskytnúť viac podrobnosti o incidente ani o rozsahu škôd, ale potvrdil, že loď poškodil výbuch. Hovorca nekomentoval, či plavidlo Pavel Deržavin poškodil ukrajinský útok.

Moskva podľa ukrajinského generálneho štábu od začiatku invázie na Ukrajinu prišla o 20 lodí.

11:30 Ukrajina bola opäť vystavená útokom dronov; ich cieľom boli i prístavy na Dunaji

Ukrajina v noci na štvrtok zneškodnila 28 bezpilotných lietadiel vypustených z pozícií ruskej armády. Na juhu Ukrajiny ruské útoky poškodili sklady v prístave Odesa i súkromné domy a spôsobili zranenia jednej osobe. S odvolaním sa na velenie ukrajinského letectva o tom vo štvrtok informovali agentúra AFP a britská stanica BBC.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa uvádza, že z Belgorodskej oblasti na severe Ruskej federácie a z Ruskom anektovaného polostrova Krym na juhu Ukrajiny bolo vypustených 33 dronov typu Šáhid 136/131, pričom ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť 28 z nich.

Vo vyhlásení sa špecifikuje, že drony lietali rôznymi smermi, takže protivzdušná obrana bola aktivovaná najmenej v šiestich oblastiach Ukrajiny. Obzvlášť zložitá bola situácia na juhu Ukrajiny, kde ruská armáda vyslala roj útočných bezpilotných lietadiel smerom k prístavnej infraštruktúre pozdĺž rieky Dunaj.

„Pri pokuse o obídenie systémov protivzdušnej obrany... drony prilietavali z rôznych smerov a využívali zložité trajektórie,“ uvádza sa v zvodke ukrajinskej armády zverejnenej na platforme Telegram. 

Pokiaľ ide o juh krajiny, v Mykolajivskej oblasti ukrajinská protivzdušná obrana zlikvidovala štyri drony, v Odeskej oblasti ich bolo desať. Rusko zintenzívnilo svoje útoky na prístavy na juhu Ukrajiny po tom, čo v júli odstúpilo od dohody umožňujúcej bezpečný prepravu nákladov agrokomodít cez Čierne more.

Kyjev tiež opakovane upozorňuje, že ruská armáda sa vracia k útokom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru - počas minulej zimy takéto systematické útoky spôsobili, že milióny ľudí na Ukrajine zostali počas najchladnejších mesiacov roka bez elektriny, kúrenia a vody.

Agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú spoločnosť Defense Express uviedla, že ruská armáda v septembri vypustila viac ako 500 bezpilotných lietadiel Šáhid, čo je mesačný rekord.

9:30 Moskva stratila ďalších 990 vojakov

Ďalších 990 ruských vojakov padlo podľa Kyjeva na Ukrajine počas uplynulého dňa. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 284 890, uviedol vo štvrtok na Facebooku generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o 42 tankov, 44 obrnených bojových vozidiel pechoty, 32 delostreleckých systémov a dva raketomety.

Od začiatku otvorenej vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 905 tankov, 9 264 obrnených bojových vozidiel pechoty, 6 763 delostreleckých systémov a 811 raketometov.

7:45 Tri osoby prišli o život po páde trosiek zostreleného drona

Tri osoby vrátane dieťaťa prišli o život po tom, ako trosky ukrajinského drona zostreleného nad ruskou Belgorodskou oblasťou dopadli na obytný dom. TASR správu prevzala vo štvrtok z agentúry AFP.

Gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov v aplikácii Telegram uviedol, že systém protivzdušnej obrany zostrelil bezpilotné lietadlo, ktoré sa blížilo k mestu. Pád trosiek spôsobil požiar obytnej budovy. O život prišli tri osoby vrátane malého dieťaťa. Gubernátor zverejnil aj fotografie zničeného domu.

Gubernátor predtým hlásil dve obete. Upozornil však, že pod troskami sa môže nachádzať aj jedno dieťa a dodal, že záchranné práce pokračujú.

Ďalšie dve osoby utrpeli zranenia. Gladkov spresnil, že muž upadol do kómy a mal závažné popáleniny a žena utrpela otras mozgu a zlomeninu nohy. Lekári jej stav označili za vážny. Gubernátor upozornil, že pod troskami sa môže nachádzať aj jedno dieťa a dodal, že záchranné práce pokračujú.

Pohraničná Belgorodská oblasť sa od začiatku ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine stáva terčom čoraz intenzívnejších delostreleckých a dronových útokov, pripomína AFP. V utorok tam  počas ukrajinského ostreľovania zahynuli dve osoby.

Správy z predchádzajúceho dňa 11.10.2023:

19:20 Rokovania o členstve Ukrajiny v Únii sa začnú na budúci rok počas belgického predsedníctva, tvrdí Zelenského kancelária

Rokovania o vstupe Ukrajiny do Európskej únie sa začnú v prvej polovici roku 2024, keď bude Belgicko predsedať Rade EÚ. Ako referuje web Ukrajinská pravda, v stredu to povedal zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Ihor Žovkva. Udialo sa tak po stretnutí Volodymyra Zelenského s belgickým premiérom Alexandrom De Croom v Bruseli.

Žovkva povedal, že práve počas belgického predsedníctva v Rade EÚ v prvej polovici roku 2024 sa „skutočne začnú rokovania o členstve Ukrajiny v EÚ“. „Belgické predsedníctvo bude viac ako symbolické. Náš partner bude podporovať Ukrajinu zo samotného 'inštitucionálneho srdca' Európskej únie,“ dodal Žovkva a zdôraznil, že kľúčové inštitúcie EÚ sa nachádzajú v Bruseli.

17:40 Belgicko a Dánsko začnú Ukrajine dodávať stíhačky F-16 od jari budúceho roka

Dánsko predpokladá, že prvé bojové lietadlá F-16 dodá Ukrajine na jar budúceho roka. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje vyjadrenie dánskeho ministra obrany Trollsa Lunda Poulsena pred zasadnutím ministrov obrany členských krajín Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) v Bruseli.

Ďalšie stíhačky F-16 by Ukrajina mohla dostať od Belgicka, pričom Brusel očakáva, že prvé začne Kyjivu dodávať v roku 2025. Šéfka belgického rezortu obrany Ludivine Dedonderová však uviedla, že dodávky budú závisieť od vyzbrojenia krajiny stíhačkami F-35.

16:30 Výbuch na poli zabil v Charkovskej oblasti dvoch civilistov

Dvoch mužov zabila neidentifikovaná výbušnina, ktorá v stredu explodovala na poli neďaleko dediny Hrakove v Charkovskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Na sociálnych médiách to uviedol gubernátor oblasti Oleh Synjehubov. „Civilisti v Charkovskej oblasti naďalej trpia pre ruské míny a nevybuchnutú muníciu,“ konštatoval gubernátor. Obec Harkove sa nachádza približne 70 kilometrov od ruských hraníc.

Podľa ukrajinského premiéra Denysa Šmyhaľa v krajine od začiatku vojny v dôsledku výbuchov mín zomrelo 250 ľudí a viac ako 500 bolo zranených.

13:40 USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 200 miliónov dolárov

Americký minister obrany Lloyd Austin ohlásil ďalší balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 200 miliónov dolárov. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorá cituje z príhovoru Austina na otvorení 16. stretnutia Kontaktnej skupiny pre ukrajinskú obranu, známej ako ramsteinský formát.

Pomoc zahŕňa muníciu pre systémy protivzdušnej obrany, delostreleckú a raketovú muníciu, vysoko presnú leteckú muníciu, protitankové zbrane a vybavenie na boj proti ruským dronom, dodal Austin.

11:45 Británia pošle Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 100 miliónov libier

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva ohlásilo nový balík vojenskej podpory pre Ukrajinu v hodnote 100 miliónov libier. Balík bude obsahovať rôzne vojenské vybavenie, ktoré možno použiť na prelomenie mínových polí. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Súčasťou novej britskej pomoci Kyjivu je aj viacúčelový na diaľku ovládaný systém protivzdušnej obrany MSI-DS Terrahawk Paladin, ktorý má schopnosť brániť sa aj proti pozemným ohrozeniam.

Presné podrobnosti o zvyšku balíka zatiaľ neboli špecifikované. Britský minister obrany Grant Shapps povedal, že balík pomôže „chrániť civilistov pred Putinovým barbarským bombardovaním,“ a podporí aj ofenzívu proti mínovým poliam a inej ruskej obrane.

11:25 Pri ostreľovaní Belgorodskej oblasti zahynuli dvaja civilisti

Dvaja ľudia zahynuli počas ukrajinského ostreľovania Belgorodskej oblasti na západe Ruska, uviedol v stredu tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov na platforme Telegram. Informovala o tom stanica Sky News.

Gladkov vo vyhlásení spresnil, že v dôsledku delostreleckého ostreľovania dediny Popovka prišiel o život starší muž, pričom jeho manželka utrpela zranenia od šrapnelov, ktorým neskôr v nemocnici napriek snahe lekárov podľahla.

10:30 Ruské sily zintenzívňujú útoky pri Avdijivke v Doneckej oblasti

Ruské sily zintenzívnili svoje aktivity v blízkosti niekoľkých obcí v okolí mesta Avdijivka v Doneckej oblasti, uviedol v stredu na Facebooku Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. „V oblasti Tavrijskej operačnej strategickej skupiny na fronte pri Avdijivke tri ruské prápory podporované tankmi a obrnenými vozidlami zintenzívnili ofenzívu v blízkosti obcí Avdijivka, Tonenke, Keramik a Pervomajsk. Ukrajinské obranné sily odrazili všetky útoky nepriateľa a zabránili strate svojich pozícií,“ uvádza ukrajinský generálny štáb.

Ukrajinská armáda pokračuje vo svojich útočných operáciách južne od mesta Bachmut, pričom získava územie východne od Kliščjivky a východne od Andrijivky.

Aj na melitopoľskom fronte pokračujú ukrajinské obranné sily v ofenzíve, ktorá zlepšuje ich taktickú situáciu v oblasti západne od obce Robotyne v Zaporižskej oblasti.

10:00 Postupujeme krok za krokom, vraví Zelenskyj o situácii na fronte

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Ukrajina postupuje „krok za krokom“ napriek ruským pokusom o útoky. Ako informuje web Ukrajinská pravda, vyhlásil to v rozhovore pre televíziu France 2.

SITA/YVES HERMAN, POOL PHOTO VIA AP

„Rusko sa pokúša o protiútoky, ale bezvýsledne, zatiaľ čo my postupujeme krok za krokom,“ uviedol Zelenskyj a dodal: „Nepohybujeme sa tak rýchlo, ako by sme chceli alebo ako sme dúfali.“

Ukrajinský prezident, ktorý v stredu nečakane zavítal do Bruselu, tiež dodal, že „čas je na strane“ ruských síl, takže pomoc Ukrajine by nemala byť prerušená.

Správy z predchádzajúceho dňa 10. 10. 2023:

18:00 Ruské a bieloruské špeciálne sily údajne chystajú útok pod falošnou vlajkou, aby ho pripísali Ukrajine

Ruské a bieloruské špeciálne sily údajne plánujú útok pod falošnou vlajkou na bieloruskom území, z ktorého chcú obviniť Ukrajinu. V utorok to uviedlo ukrajinské Národné centrum odporu s tým, že plán zahŕňa zhodenie munície dronmi na sklad ropy v meste Pryluki pri bielorusko-poľskej hranici. Krok by bol zrejme zameraný na zvýšenie podpory pre vojnu na Ukrajine v Bielorusku. Informuje o tom spravodajský portál Kyiv Independent.

Bieloruské zdroje v utajení pre centrum uviedli, že členovia ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny boli do plánu v skoršej časti roka zapojení a vykonali prieskum možných cieľov.

Kyiv Independent pripomína, že 4. augusta ukrajinská bezpečnostná služba informovala o ďalšom chystanom útoku pod falošnou vlajkou v Bielorusku, ktorý tiež zahŕňal kritickú infraštruktúru. Podrobnosti plánu boli podobné, a teda, že to mal byť útok na ropnú rafinériu Mazyr, ktorý by bol následne pripísaný Ukrajine.

Bielorusko sa oficiálne nezapája do ruskej vojny na Ukrajine, umožnilo však ruským silám zaútočiť z jeho územia.

15:45 Zadržali dvoch predstaviteľov rezortu obrany podozrivých zo sprenevery

Ukrajinskí vyšetrovatelia zadržali dvoch vysokých predstaviteľov ukrajinského ministerstva obrany. Sú podozriví zo sprenevery siedmich miliónov dolárov určených na nákup nepriestrelných viest. Oznámil to v utorok tamojší Štátny úrad pre vyšetrovanie (SBI), TASR informuje podľa agentúry AFP.

SBI uviedol, že obaja predstavitelia ministerstva objednali "nekvalitné nepriestrelné vesty" zo zahraničia. To viedlo "nielen k strate 250 miliónov hrivien verejných prostriedkov, ale aj k podkopaniu obranyschopnosti krajiny a ohrozeniu životov a zdravia personálu armády", uvádza sa v správe.

V septembri bol odvolaný minister obrany Olexij Reznikov. Podľa dostupných informácií boli príčinou jeho výmeny opakujúce sa škandály v rezorte obrany vrátane korupčných.

15:00 Ruské útoky jedného civilistu zabili a jedenástich zranili

Ruské útoky viacerými druhmi zbraní proti Ukrajine za posledných 24 hodín zabili jedného civilistu a ďalších jedenásť zranili. V utorok to uviedli ukrajinské regionálne úrady. Útoky zasiahli desať oblastí, z troch hlásili obete. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok pri ruských útokoch zahynul jeden človek a ďalší štyria boli zranení, konštatoval úradujúci gubernátor oblasti Ihor Moroz. V ten istý deň ruské sily 79-krát zaútočili aj na Chersonskú oblasť a zranili štyroch ľudí, uviedol jej gubernátor Oleksandr Prokudin.

V Charkivskej oblasti utrpeli zranenia traja civilisti, keď ruská raketa v utorok ráno zasiahla dedinu Velykyi Burluk. Oznámil to gubernátor oblasti Oleh Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram.

10:30 Zelenskyj pricestoval na návštevu Rumunska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok pricestoval na návštevu Rumunska, kde sa stretne s prezidentom Klausom Iohannisom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. 

O príchode do Bukurešti informoval na sociálnych sieťach samotný Zelenskyj. Obaja lídri majú rokovať o bezpečnostnej situácii v regióne a v Čiernom mori. Dodal, že cieľom jeho návštevy je okrem iného aj „posilnenie dobrých susedských vzťahov. “

Ide o prvú návštevu ukrajinského prezidenta v Rumunsku od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Rumunský čiernomorský prístav Konstanca sa stal hlavnou alternatívnou trasou pre vývoz obilia z Ukrajiny po tom, ako Rusko v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody.

Moskva po odstúpení od dohody umožňujúcej vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez Čierne more vystupňovala útoky na Odeskú oblasť, ktorá na juhu hraničí s Rumunskom.  Na rumunskom území sa v uplynulom období našli aj úlomky, ktoré by mohli pochádzať z útočných dronov. Bukurešť v reakcii na to sprísnila bezpečnostné opatrenia v pohraničných oblastiach.

AP Photo/Andreea Alexandru

7:40 Ukrajinské letectvo zničilo 27 dronov, ktorými Rusko útočilo na juh krajiny

Ukrajinské letectvo uviedlo, že zneškodnilo 27 z dovedna 36 dronov, ktorými Rusko v noci na utorok útočilo na územie na juhu Ukrajiny. TASR informuje podľa agentúry AFP.  Nad Chersonskou, Mykolajivskou a Odeskou oblasťou zostrelili 27 útočných dronov typu Šáhid, ktorými ruské jednotky útočili z anektovaného Krymského polostrova, spresnilo ukrajinské letectvo na platforme Telegram. O cieľoch, ktoré zasiahlo zvyšných deväť útočných dronov, neinformovalo.

Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim na Telegrame potvrdil, že jedno z bezpilotných lietadiel bolo zostrelené nad touto oblasťou. Rusko vystupňovalo útoky na prístavy na juhu Ukrajiny po tom, čo v júli odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody o vývoze ukrajinských poľnohospodárskych produktov, píše AFP.

Kyjev tiež varoval, že Moskva obnovuje vzdušné toky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru podľa vzoru systematických útokov z minulého roka, po ktorých zostali milióny ľudí bez kúrenia a vody. Len v priebehu septembra nasadila Moskva viac než 500 dronov typu Šáhid, čo bol rekordný počet za jeden mesiac, uviedla ukrajinská poradenská skupina Defence Express.

Zelenskyj dodal, že ruskí propagandisti sa „tešia “v súvislosti s vývojom udalostí na Blízkom východe, kde si bezprecedentný útok palestínskeho radikálneho hnutia Hamas a následný zásah zo strany Izraela vyžiadal už stovky obetí na životoch

7:30 Protiofenzíva pokročila pri dedinách Verbove, Kliščijivka a Andrijivka, tvrdia analytici z ISW

Ruská armáda medzičasom tvrdila, že dažde znížili viditeľnosť na juhu Ukrajiny, čo skomplikovalo operácie ruských a ukrajinských prieskumných bezpilotných lietadiel. Jeden ruský vojenský predstaviteľ tvrdil, že zem je zablatená a bráni pohybu vozidiel. Iný vojenský dôstojník zasa napísal, že zem ešte nie je taká mokrá, aby bránila pohybu ťažkej techniky. Ruské sily podľa ISW údajne spustili lokalizované útočné operácie južne od mesta Huľajpole a pravdepodobne reorganizujú skupinu síl Juh.

Správy z predchádzajúceho dňa 9.10.2023:

20:30 Zelenskyj znova vymenil veliteľa síl územnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez uvedenia dôvodu v pondelok vymenil šéfa Síl územnej obrany ukrajinskej armády (TrO ZSU), ktoré od začiatku ruskej invázie zohrávajú dôležitú úlohu pri obrane krajiny. TASR správu prevzala z denníka The Guardian a agentúry DPA.

Zelenskyj za nového veliteľa síl územnej obrany vymenoval generálmajora Anatolija Barhylevyča. Nahradí odvolaného generála Ihora Tancjuru, ktorý bol vo funkcii od mája 2022. Barhylevyč (54) od minulého roka pôsobil ako náčelník štábu vojsk na východe Ukrajiny, kde prebiehajú ťažké boje.

Zelenskyj vymenil veliteľa územných obranných síl už druhýkrát od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, všíma si DPA. Tancjura po takmer troch mesiacoch obrannej vojny proti invázii Ruska vystriedal Jurija Haluškina v máji 2022.

K úlohám  TrO ZSU patrí aj ochrana zariadení kritickej infraštruktúry, boj proti sabotážnym útokom, udržiavanie bezpečnosti a zabezpečenie obrany v čase plného nasadenia hlavných zložiek ozbrojených síl.

17:45 Armáda zaznamenala čiastočný úspech pri dedine Verbove v melitopoľskom smere

Ukrajinské sily zaznamenali na melitopoľskom fronte čiastočný úspech západne od dediny Verbove v Zaporižžskej oblasti. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj.

„Ukrajinské obranné sily pokračujú v útočných operáciách na melitopoľskom fronte. Na západ od dediny Verbove máme čiastočný úspech,“ poznamenal Tarnavskyj. Doplnil, že Rusi vykonali osem náletov a medzi ukrajinskými obrancami a ruskými okupantmi nastalo 18 bojových stretov.

Celkovo na melitopoľskom fronte ruské sily počas ostatného dňa prišli o 147 vojakov. Ukrajinskí obrancovia zničili šesť kusov ruskej vojenskej techniky - dva tanky, tri bojové obrnené vozidlá a jeden delostrelecký systém. Vyhodili taktiež do vzduchu tri sklady s ruskou muníciou.

16:00 Rusko od začiatku vojny v Doneckej oblasti zničilo 315 poľnohospodárskych podnikov

Od začiatku rozsiahlej invázie na Ukrajinu ruské sily v Doneckej oblasti zničili a poškodili 315 poľnohospodárskych podnikov. Spôsobené škody sa odhadujú na sumu približne 109 miliónov dolárov, uviedol úradujúci šéf vojenskej administratívy Doneckej oblasti Ihor Moroz. Informuje o tom web Ukrajinská pravda. „Napriek tomu farmári vynakladajú maximálne úsilie na pestovanie a skladovanie plodín a poskytujú regiónu potraviny,“ povedal Moroz.

Do októbra tohto roka celková výška priamych zdokumentovaných škôd na ukrajinskej infraštruktúre dosiahla 151,2 miliardy amerických dolárov. V porovnaní s júnom tak škody stúpli o 700 miliónov dolárov.

14:30 Kyjev túto zimu očakáva rekordný počet útokov ruských dronov

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že túto zimu očakávajú rekordný počet útokov ruských dronov na ich území. Ako referuje web news.sky.com, hovorca ukrajinských vzdušných síl Jurij Ihnat uviedol, že na základe údajov za september by ruské útoky s použitím iránskych bezpilotných lietadiel Šáhid prekonali minuloročný počet.

„Táto jeseň je už rekordná, čo sa týka počtu bezpilotných lietadiel Šáhid. Viac ako 500 (bolo použitých) v septembri,“ povedal v rozhovore pre národnú televíziu. Tento počet porovnal s ruskými náletmi na Ukrajinu počas minulej zimy a povedal, že za šesť mesiacov bolo použitých asi tisíc bezpilotných lietadiel Šáhid.

Útoky na energetické zariadenia minulú zimu poškodili značnú časť ukrajinského energetického systému a prinútili väčšinu miest prideľovať elektrinu a teplú vodu. Napriek tomu, že Ukrajina posilnila svoju protivzdušnú obranu, úrady varovali pred rizikom opätovných útokov v priebehu nasledujúcej zimy, pričom elektrická sieť po ostatnom bombardovaní ešte ani zďaleka nebola obnovená.

11:30 592 deň vojny z pohľadu Ukrajinských ozbrojených síl

11:15 Armáda v nedeľu odrazila ruské útoky v piatich smeroch

Ukrajinské sily odrazili v nedeľu ruské útoky v smeroch Kupiansk, Bachmut, Lyman, Avdijivka a Marinka. Uviedol to generálny štáb ukrajinskej armády, ktorý počas dňa zaznamenal tridsaťtri potýčok s ruskými silami. Rusko okrem toho podniklo šesť leteckých a dvadsať raketometových útokov, ktoré spôsobili straty medzi vojakmi aj civilistami. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

V sobotu Kyjiv zaznamenal 774 ruských útokov v kupiansko-lymanskom smere, povedal hovorca ukrajinskej armády na východe krajiny Iľja Jevlaš. Hovorca tiež poznamenal, že Rusko rozmiestňuje svoje rezervy severne od Bachmutu v snahe zastaviť postupujúcu ukrajinskú protiofenzívu v Doneckej oblasti.

10:30 Ruské útoky zabili dvoch ľudí a ďalších 22 zranili

Dvaja ukrajinskí civilisti zomreli a ďalších dvadsaťdva utrpelo zranenia pri ruských útokoch počas uplynulého dňa. Oznámili to v pondelok regionálne ukrajinské úrady. Mŕtvych a zranených hlásili z Charkovskej, Doneckej a Chersonskej oblasti. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.Jeden človek prišiel o život a ďalších osemnásť, vrátane dvoch detí, bolo zranených v Chersonskej oblasti, uviedol jej gubernátor Oleksandr Prokudin. 

Podľa gubernátora Charkivskej oblasti Oleha Synjehubova ruské ostreľovanie zabilo 65-ročnú ženu v meste Vovčansk. Štyroch obyvateľov mesta Kosťantynivka v Doneckej oblasti zranila ruská raketa, informoval o tom na Facebooku gubernátor Ihor Moroz.

9:00 Padlo ďalších 350 ruských vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 350 ruských vojakov. Počet obetí v radoch ruských ozbrojených síl sa tak od začiatku vojny zvýšil na 282 630, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o dva tanky, tri obrnené bojové vozidlá pechoty a jeden delostrelecký systém.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 823 tankov, 9 126 obrnených bojových vozidiel pechoty a 6 706 delostreleckých systémov.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite