Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peskov: Rusko neplánuje obnoviť jadrové skúšky, chce len rovnaký status ako USA

.tasr .svet

Ruský rezort zahraničia dnes korigoval pôvodné Putinove výroky.

Peskov: Rusko neplánuje obnoviť jadrové skúšky, chce len rovnaký status ako USA sita/Alexander Wilf, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

možné zrušenie ratifikácie zmluvy o zákaze jadrových skúšok zo strany Ruska neznamená, že Moskva má v úmysle testovať jadrové zbrane, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

Peskov reagoval na špekulácie, ktoré sa objavili po štvrtkovom výroku ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko by mohlo ohľadne zmluvy „teoreticky“ nasledovať USA. Tie síce k zmluve pristúpili, ale neratifikovali ju. K samotnej možnosti obnovenia ruských jadrových skúšok sa Putin vyjadril nejednoznačne.

Hovorca Kremľa v piatok odmietol, že stiahnutie ratifikácie Zmluvy o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) znamená začatie jadrových testov. „Rusko tým nevyjadruje úmysel vykonávať jadrové skúšky,“ povedal hovorca. Krajina by tak podľa neho len chcela dosiahnuť rovnaký status, aký majú Spojené štáty americké.

Putin, ktorý má v najväčšej jadrovej mocnosti sveta najvyššiu rozhodovaciu právomoc, vo štvrtok uviedol, že Moskva úspešne otestovala riadenú strelu s jadrovým pohonom a jadrovou hlavicou Burevestnik, ktorej schopnosti označil za „bezkonkurenčné“. Dodal, že Rusko takmer dokončilo práce na novej generácii medzikontinentálnych balistických rakiet Sarmat, ktoré sú schopné niesť desať alebo viac jadrových hlavíc.

Jadrový arzenál Ruska je najväčší na svete. Krajina má v súčasnosti približne 5889 jadrových hlavíc, zatiaľ čo USA ich majú 5244 a Čína 410.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite