Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

EÚ ohlási prístupové rozhovory o členstve Ukrajiny v decembri

.sita .svet

Kandidáti do EÚ musia spĺňať normy týkajúce sa stavu ich hospodárstva a politickej sféry vrátane záväzku dodržiavať zásady právneho štátu.

EÚ ohlási prístupové rozhovory o členstve Ukrajiny v decembri SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias

európska únia sa pripravuje na začatie rozhovorov s Ukrajinou o jej členstve, pričom formálne oznámenie sa očakáva už v decembri. Referuje o tom web Politico.

Ukrajina požiadala o členstvo v Únii necelý týždeň po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, a lídri EÚ prijali Ukrajinu ako kandidáta na vstup. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vtedy povedala, že ide o historický moment.

Teraz zdroje z prostredia EÚ pre Politico povedali, že lídri sa pripravujú dať Kyjivu „zelenú“ na začatie formálnych rozhovorov o vstupe do bloku.

EÚ najprv vydá správu o pokroku a potom bude nasledovať „politické úsilie, ktoré bude príliš veľké na to, aby mu jednotlivé členské štáty odolali“, uviedol jeden zo zdrojov. „Pracovným predpokladom je, že do decembra Európska rada rozhodne o začiatku rokovaní,“ dodali zdroje.

Kandidáti do EÚ musia spĺňať normy týkajúce sa stavu ich hospodárstva a politickej sféry vrátane záväzku dodržiavať zásady právneho štátu a iné demokratické princípy.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite