Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko vynakladá prostriedky na rozpory medzi spojencami Ukrajiny, varoval Kuleba

.tasr .svet

Najväčšou nádejou Putina je práve to, že Západ a svet unaví stáť na strane Ukrajiny v tejto vojne.

Rusko vynakladá prostriedky na rozpory medzi spojencami Ukrajiny, varoval Kuleba SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok varoval, že Rusko „vynakladá množstvo prostriedkov“ na vytváranie rozporov medzi spojencami Kyjeva. Kuleba sa preto na spojencov obrátil s výzvou, aby sa zjednotili a postavili sa tomuto tlaku Ruska, informovala agentúra AFP.        

Kulebova reakcia bola zverejnená niekoľko hodín po tom, ako Kremeľ prišiel s vyhlásením o údajnom poklese podpory Ukrajiny zo strany Západu, pripomína TASR.                        

„Najväčšou nádejou (ruského prezidenta Vladimira) Putina je práve to, že Západ a svet unaví stáť na strane Ukrajiny v tejto vojne. Rusko tomu venuje obrovské množstvo zdrojov,“ povedal Kuleba na tlačovej konferencii, ktorú mal so šéfom diplomacie Európskej únie Josepom Borrellom po stretnutí Rady pre zahraničné veci EÚ v Kyjeve. Kuleba sa na štáty Západu obrátil s výzvou, aby sa nedali zatiahnuť „do tejto hry “Ruska.

Kuleba okrem toho vyzval Európsku úniu, aby Ukrajine pomohla vyvážať obilie cez koridor v Čiernom mori. Vysvetlil, že ak EÚ a Ukrajina spoja svoje sily, aby zaistili bezpečnosť tohto koridoru, „bude môcť fungovať na svoju plnú kapacitu.“

Obnovenie vývozu poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny sprevádzajú opakujúce sa útoky ruskej armády na infraštruktúru ukrajinských morských i riečnych prístavov, ako aj spory okolo vývozu ukrajinských agrokomodít smerom do Európy. Ruská invázia na Ukrajinu totiž výrazne narušila ukrajinský vývoz obilia cez Čierne more, v dôsledku čoho sa EÚ stala hlavnou tranzitnou trasou a cieľovou destináciou vývozu ukrajinského obilia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite