Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Wagnerovu skupinu

.tasr .svet

Pavel Prigožin rokuje s ruskou Národnou gardou o znovuzapojení wagnerovcov do bojov na Ukrajine.

Prigožinov syn sa zrejme pokúša prevziať Wagnerovu skupinu SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

dvadsaťpäťročný Pavel Prigožin, syn zakladateľa žoldnierskej Wagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina, robí kroky na prevzatie jej velenia, informovala americká expertná skupina Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Správu priniesol v pondelok portál britskej televízie Sky News.

Prigožinov syn rokuje s ruskou Národnou gardou (Rosgvardija)  o znovuzapojení wagnerovcov do bojov na Ukrajine za záujmy Moskyvy, uviedol ISW. Odvolal sa na kanál na platforme Telegram spriaznený s wagnerovcami. 

Týmto krokom by sa vytvoril alternatívny vodca k súčasnému veliteľovi vagnerovcov Andrejovi Troševovi, ktorý pracuje pre ruské ministerstvo obrany. Trošev sa  minulý týždeň zúčastnil na porade v Kremli spolu s námestníkom ruského ministra obrany Junus-Bekom Jevkurovom a Putin ho tak verejne uznal za svojho blízkeho spolupracovníka. Agentúra Reuters uviedla, že cieľom bolo ukázať, že po neúspešnej vzbure wagnerovcov pod vedením Jevgenija Prigožina teraz žoldniersku formáciu kontroluje ruský štát.

Kroky Pavla Prigožina naznačujú, že „niektorí wagnerovskí bojovníci majú záujem sústrediť sa okolo vodcu, ktorý je alternatívou ku Kremľu a k Troševovi pracujúcemu pod ministerstvom obrany,“ uviedol ISW. 

„Ministerstvo obrany bude poskytovať výzbroj a zásoby pre veľkú, reorganizovanú silu pod vedením Rosgvardie, pretože tá nemá vlastnú logistickú infraštruktúru, aby to mohla robiť,“ dodal ISW v správe. Rosgvardija je priamo podriadená prezidentskému úradu.

ISW citoval svoj zdroj vo Wagnerovej skupine, podľa ktorého Pavel Prigožin a Národná garda vedú rokovania aj o tom, že skupina si zachová svoj názov, symboly, ideológiu, veliteľov a riadenie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite