Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Azerbajdžan zatkol bývalého lídra Náhorného Karabachu Vardanjana

.tasr .svet

Ten donedávna viedol arménsku vládu v horskej exkláve.

Azerbajdžan zatkol bývalého lídra Náhorného Karabachu Vardanjana

azerbajdžan v stredu oznámil, že zatkol bývalého separatistického lídra regiónu Náhorný Karabach Rubena Vardanjana pri pokuse prejsť do Arménska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Štátna pohraničná služba Azerbajdžanu uviedla, že Vardanjana po zadržaní odovzdala príslušným štátnym orgánom v Baku. Zverejnila aj jeho fotografiu, ako ho dvaja príslušníci bezpečnostných síl z oboch strán držia za ruky.

Vardanjanova manželka Veronika Zonabendová informovala, že jej manžela „zatkli a zadržali azerbajdžanské úrady na hranici dnes ráno, keď sa pokúšal opustiť Náhorný Karabach spolu s tisíckami Arménov“. Priaznivcov požiadala „o modlitby a podporu pre manžela“.

Vardanjan je podnikateľ, ktorý od novembra 2022 do februára viedol separatistickú vládu Náhorného Karabachu, regiónu s väčšinovým arménskym obyvateľstvom v rámci hraníc Azerbajdžanu.

Azerbajdžan podnikol minulý týždeň úspešnú vojenskú operáciu proti separatistickým silám Karabachu, ktoré sa vzdali a súhlasili s prímerím. Jerevan varoval, že v Karabachu hrozia etnické čistky a  Arméni z tohto regiónu zo strachu masovo odchádzajú. 

Azerbajdžan v dohode o prímerí súhlasil s tým, že umožní separatistom, ktorí zložili zbrane, odísť do Arménska. Zdroj z azerbajdžanskej vlády však pre AFP povedal, že pohraničné stráže hľadajú podozrivých z vojnových zločinov, ktorí musia čeliť trestnému stíhaniu a spravodlivosti. Zatiaľ nie je jasné, aké obvinenia hrozia Vardanjanovi.

Azerbajdžan rokuje za zatvorenými dverami s lídrami separatistov o podmienkach opätovného začlenenia Náhorného Karabachu. Rokovania sprostredkovalo Rusko.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite