Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 85. týždeň vojny (25. 9. – 1. 10. 2023)

.tasr .sita .redakcia .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 85. týždeň vojny (25. 9. – 1. 10. 2023) SITA/AP Photo/Alex Babenko

Správy z predchádzajúceho dňa 1.10.2023:

19:00 Víťazstvo Ukrajiny vo vojne príde, povedal Zelenskyj

Víťazstvo Ukrajiny vo vojne, ktorú proti nej vedie Rusko, podľa jej prezidenta príde. Volodymyr Zelenskyj to povedal, pri príležitosti Dňa obrancov - sviatku, počas ktorého si Ukrajinci pripomínajú veteránov a padlých vojakov - pričom zdôraznil dôležitosť jednoty a optimizmu, aj keď boje pokračujú. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

„Naša jednota nám musí umožniť ísť tak ďaleko, aby sme vyhnali okupanta z našej krajiny, a to sa aj stane. Ukrajina už nikdy nebude platiť budúcnosťou svojich detí, svojou suverenitou a svojou vôľou za iluzórne sľuby o mieri,“ povedal Zelenskyj.

Prezident zároveň zdôraznil, že „odvaha, húževnatosť, jednota sú veci, ktoré nesmieme stratiť, aby sme nestratili Ukrajinu“.

18:45 Potvrdené: Ukrajinské drony zasiahli vrtuľníkovú základňu v ruskom Soči a závod v Smolensku

Ukrajinské drony v nedeľu údajne zasiahli vrtuľníkovú základňu v ruskom Soči, ako aj závod na výrobu lietadiel a ich komponentov ruskom Smolensku. TASR o tom píše podľa stanice Sky News a denníka The Guarduian odvolávajúcich sa na správy ruských aj ukrajinských médií. 

V Rusku sa na sociálnych sieťach medzičasom objavili videá zachytávajúce jednak útok dronom v Smolensku, a následne aj dym a výbuchy pri zmienenej základni Adler v Soči, rozsah škôd však bezprostredne známy nebol. 

Internetové noviny Ukrajinská pravda uviedli, že za útokom je Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR). Kyjev sa k zodpovednosti dosiaľ oficiálne neprihlásil, čo pri podobných útokoch obvykle ani nerobieva.

Spravodajská stanica CNN už skôr informovala, že medzinárodnom letisku v Soči bola v nedeľu ráno obmedzená doprava. Starosta Soči Alexej Kopakgorodskij vtedy uviedol, že k tomu došlo po tom, ako bol nad územím Krasnodarského kraja údajne zostrelený ukrajinský dron. Letisko v Soči v reakcii na incident oznámilo, že dočasne pozastavilo všetky lety, pričom šesť letov odklonilo na iné letiská. Prevádzku opätovne obnovilo o 8.20 h miestneho času (09.20 SELČ).

17:00 Ukrajinci si na Deň obrancov uctili svojich padlých 

sita/AP Photo/Alex Babenko

16:30 Vojenská rozviedka údajne zasiahla vrtuľník v Soči

Ukrajinské drony napadli ruské mesto Soči a zasiahli zaparkovaný vrtuľník. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda, ktorého zdroje uviedli, že za útok je zodpovedná ukrajinská vojenská rozviedka.

Približne v rovnakom čase čelilo útoku dronmi aj ruské mesto Smolensk. Ruské médiá informovali, že cieľom bol Smolenský letecký závod.

15:30 Presunutie výcviku vojakov na Ukrajinu robí z Britov legálne ciele, tvrdí Medvedev

Presun britského výcviku ukrajinských vojakov na Ukrajinu urobí podľa bývalého ruského prezidenta z britských inštruktorov legálne ciele ruských síl. Dmitrij Medvedev reagoval na vyjadrenia britského ministra obrany Granta Shappsa, že Spojené kráľovstvo zvažuje presun výcviku a výrobu vojenského vybavenia na Ukrajinu. Na svojej webstránke o tom informuje denník The Guardian.

„Počet vedúcich idiotov v krajinách NATO rastie,“ napísal Medvedev, ktorý v súčasnosti zastáva pozíciu zástupcu šéfa ruskej Bezpečnostnej rady, na platforme Telegram. Londýn podľa neho dobre vie, že britských inštruktorov „nemilosrdne zničia“ a nie ako žoldnierov, ale „presne ako britských špecialistov NATO“.

V tom istom príspevku Medvedev skritizoval šéfku nemeckého obranného výboru Marie-Agnes Strack-Zimmermann, ktorá sa vyjadrila, že verí, že Ukrajina má právo použiť rakety dlhého doletu na útoky na ciele na území Ruskej federácie. „Tvrdia, že je to v súlade s medzinárodným právom. V tomto prípade budú útoky na nemecké továrne, kde sa tieto rakety vyrábajú, plne v súlade s medzinárodným právom,“ vyhlásil s tým, že „títo idioti nás aktívne tlačia k tretej svetovej vojne“.

14:30 Ku dňu obrancov Ukrajincom zablahoželala aj americká veľvyslankyňa na Ukrajine

 

14:15 Shapps: Výcvik ukrajinských vojakov by mohol prebiehať priamo na Ukrajine

Britský minister obrany Grant Shapps zvažuje možnosť presunúť výcvik ukrajinských vojakov bližšie k ukrajinským hraniciam alebo dokonca na samotnú Ukrajinu. Povedal to v rozhovore pre noviny Sunday Telegraph, neuviedol však, kedy by sa tak mohlo stať, informuje agentúra DPA. 

Britské zbrojárske firmy by mali podľa možnosti vyrábať aj na Ukrajine. „Myslím si, že najmä na západe krajiny je teraz príležitosť robiť viac vecí priamo na mieste, nielen výcvik,“ povedal Shapps.

Napríklad britská zbrojárska firma BAE už presunula časť výroby na Ukrajinu. „Mám veľký záujem na tom, aby k tomu prispeli aj ďalšie britské spoločnosti tým, že urobia to isté,“ uviedol Shapps. Počas nedávnej návštevy Kyjeva hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o tom, ako by britské námorníctvo mohlo hrať "aktívnejšiu úlohu" v Čiernom mori, keďže Rusko pohrozilo, že lode smerujúce do ukrajinských prístavov môžu byť legitímnym cieľom jeho armády.

Od začiatku roka 2022 absolvovalo výcvik v Británii viac ako 20.000 ukrajinských vojakov. Štáty NATO oficiálne zatiaľ  inštruktorov na Ukrajinu nevyslali, aby znížili riziko priamej konfrontácie s Ruskom.

13:00 Podľa Britov sa Rusko zrejme pripravuje na niekoľko ďalších rokov vojny na Ukrajine

Rusko sa pripravuje na to, že vojna na Ukrajine potrvá ešte niekoľko rokov. Svedčí o tom plánované prudké zvýšenie výdavkov na obranu v rozpočte na rok 2024, konštatovalo podľa agentúry DPA v nedeľu britské ministerstvo obrany vo svojej každodennej správe založenej na poznatkoch tajných služieb.

Z dokumentov, ktoré zrejme unikli z ruského ministerstva financií, vyplýva, že výdavky Ruska na obranu budú v roku 2024 tvoriť približne 30 percent celkových výdavkov štátu. Rezort financií navrhuje vyčleniť na obranu 10,8 bilióna rubľov, čo zodpovedá približne šiestim percentám HDP a predstavuje zvýšenie o 68 percent v porovnaní s rokom 2023.

Podľa Londýna je vysoko pravdepodobné, že Rusko bude schopné udržať túto úroveň výdavkov na obranu do roku 2024, avšak len na úkor iných sektorov hospodárstva. Podrobnosti o výdavkoch Moskvy na obranu sú síce vždy tajné, no uniknuté čísla naznačujú, že Rusko sa pripravuje na niekoľko ďalších rokov bojov na Ukrajine. Minister obrany Sergej Šojgu 27. septembra uviedol, že očakáva, že konflikt bude pokračovať aj v roku 2025, pripomenulo britské ministerstvo obrany.

10:00 Protivzdušná obrana zničila polovicu dronov, ktoré v noci vyslalo Rusko

Ukrajinské sily protivzdušnej obrany v noci zničili 16 z 30 útočných dronov Šáhid, ktoré na Ukrajinu vyslalo Rusko. Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusi vykonali útoky dronmi z okupovaného Krymu, Primorsko-achtarského rajónu a Kurskej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Vedúca tlačového centra ozbrojených síl na juhu Ukrajiny Natalia Humeňuk už skôr uviedla, že v noci na juhu zničili najmenej 15 dronov Šáhid, z toho 14 v Odeskej a jeden v Mykolajivskej oblasti. Ako poznamenala, v Mykolajivskej oblasti útok poškodil sklad. Okrem toho Rusi zaútočili na Chersonskú oblasť 16 laserom navádzanými bombami.

Rusko dronmi útočilo aj na Čerkaskú oblasť, pričom zasiahlo sklady obilia v meste Umaň a vznikol požiar. Prvotné informácie naznačujú, že jedna osoba utrpela zranenia a skončila v nemocnici. Štátna pohotovostná služba uviedla, že hasiči bojujú s požiarom na celkovej ploche viac ako 3 000 metrov štvorcových. Pri požiari zasahuje 11 strojov a 52 osôb.

Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Serhij Lysak uviedol, že drony útočili na civilnú infraštruktúru v meste Kryvyj Rih, kde tiež spôsobili škody a požiar. Rusi zároveň delostrelectvom útočili na mesto Nikopol a zasiahli aj obec Velykomychailivka, kde poškodili elektrické vedenie a plynovod.

7:45 Okoloidúci pozerajú na improvizovaný pamätník Jevgenija Prigožina v Moskve. Šéf Wagnerovcov zomrel presne pred 40 dňami

1:50 Rusko tvrdí, že ukrajinský dron zasiahol budovu v Brianskej oblasti

Administratívnu budovu v meste Trubčevsk ležiacom v ruskej Brianskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou v sobotu zasiahol ukrajinský dron. Uviedol to tamojší gubernátor Alexandr Bogomaz s tým, že zranenia utrpela jedna osoba. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.  

Bogomaz na platforme Telegram uviedol, že dron poškodil okná a strechu budovy. Gubernátor predtým obvinil ukrajinské sily z ostreľovania dediny v zmienenej oblasti, pri ktorom boli poškodené tri domy.

Správy z predchádzajúceho dňa 30. 9. 2023:

19:20 Borrell v Odese odsúdil barbarské ruské útoky

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v sobotu neohlásene navštívil juhoukrajinské prístavné mesto Odesa, kde si prezrel historické budovy poškodené a zničené pri ruských útokoch. 

„Toto je dobrý príklad toho, ako sa Rusko usiluje zničiť Ukrajinu,“ povedal Borrell stojac pred ruinami odeskej pravoslávnej katedrály, poškodenej 23. júla pri masívnom ruskom útoku, ktorý šéf diplomacie EÚ označil za „barbarský“.  

Podľa Borrella je Odesa nádherným historickým mestom, ktoré by sa malo objavovať v správach ako dejisko bohatého kultúrneho života. „Namiesto toho sa toto mesto spomína v médiách ako častý cieľ Putinovej vojny. EÚ podporuje proces stabilizácie miest, ktoré postihla barbarská ruská deštrukcia,“ uviedol na záberoch nakrútených pred katedrálou.

Zopakoval pritom postoj EÚ, že Ukrajina má plné právo brániť sa voči agresii zo strany Ruska a opäť získať úplnú kontrolu nad svojím územím. Únia bude podľa neho poskytovať Ukrajine toľko pomoci, koľko bude potrebovať, čo podľa neho zahŕňa vojenskú, ekonomickú, politickú aj diplomatickú podporu.   

Borrell Odesu navštívil na prvé výročie toho, ako Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovali štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny. Jeho návšteva v Odese nebola vopred ohlásená a neboli zverejnené ani informácie o ďalšom programe jeho cesty. 

16:00 Medvedev sa vyjadril že Rusko by mohlo anektovať ďalšie oblasti na Ukrajine

Ruský exprezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v sobotu naznačil, že Moskva by mohla anektovať ďalšie oblasti na Ukrajine. Vyjadril sa tak v deň výročia ruskej anexie štyroch oblastí na východe a juhu Ukrajiny, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

SITA/EKATERINA SHTUKINA, SPUTNIK POOL PHOTO VIA AP

„Špeciálna vojenská operácia bude pokračovať až do úplného zničenia nacistického režimu v Kyjeve,“ povedal Medvedev. „Víťazstvo bude naše a v rámci Ruska vzniknú ďalšie nové regióny,“ dodal.

13:20 Británia: Moskva na Ukrajine naďalej vsádza na žoldnierov a dobrovoľníkov

Rusko aj po vzbure žoldnierov z Vagnerovej skupiny naďalej vsádza na dobrovoľnícke zbory a súkromné armády, vyplýva z najnovších poznatkov britských tajných služieb. Uviedlo to v sobotu britské ministerstvo obrany, informuje agentúra DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin totiž nedávno poveril niekdajšieho šéfa štábu vagnerovcov Andreja Troševa zostavením nových dobrovoľníckych zborov. Na schôdzke mal byť prítomný aj námestník ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurov, ktorého predtým zachytili na návšteve afrických krajín, uvádza ministerstvo v najnovšom vyhlásení k vojne na Ukrajine.

Rusko je „pripravené využiť skúsenosti veteránov“, ktorých lojalita sa dá preukázať v oblastiach globálneho Juhu, avšak tentoraz už „zrejme s väčšou kontrolou z Kremľa“, dodáva britský rezort obrany.

10:00 Ukrajinské sily v noci zničili 30 dronov

Ukrajinské sily cez noc zostrelili 30 ruských dronov. Stroje Šáhid iránskej výroby podľa ich vyhlásenia vystrelili z okupovaného Krymu. Dvadsať bezpilotných lietadiel zostrelili vo Vinnyckej oblasti, šesť v Odeskej a štyri v Mykolajivskej oblasti. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Sily tiež uviedli, že v dôsledku zásahu infraštruktúrneho zariadenia v obci Kalynivka vo Vinnyckej oblasti vypukol požiar. Miestne úrady prijali opatrenia na evakuáciu civilistov, no požiar sa podarilo dostať pod kontrolu a evakuácia napokon nebola potrebná. Nočné ruské útoky tiež spôsobili meškania deviatich vlakov.

8:50 Rusko útočilo na Vinnyckú oblasť, nariadili čiastočnú evakuáciu

Evakuáciu časti obyvateľstva nariadili v sobotu v skorých ranných hodinách úrady v západoukrajinskej Vinnyckej oblasti po tom, čo oznámili, že v dôsledku ruského útoku bola zasiahnutá miestna infraštruktúra. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

„V tejto chvíli nie je potrebná všeobecná evakuácia okrem oblasti v bezprostrednej blízkosti miesta úderu,“ uviedol šéf administratívy mesta Kalynivka Vasyl Poliščuk, ako sa uvádza na webovej stránke tohto mesta. Informácie o tom, čo bolo cieľom útoku, ani aké zbrane boli pri ňom použité, neboli bezprostredne známe.

Správy z predchádzajúceho dňa 29. 9. 2023:

17:10 Švajčiarsko vyčlenilo 100 miliónov švajčiarskych frankov na odmínovanie Ukrajiny

Švajčiarsko schválilo balík v hodnote 100 miliónov švajčiarskych frankov na odstránenie nášľapných mín na Ukrajine. Referuje o tom web news.sky.com.

Vo vyhlásení vlády sa uvádza, že táto suma bude vyhradená na humanitárne odmínovanie v rokoch 2024 až 2027, pričom ju budú rovnakým dielom financovať ministerstvo obrany, civilnej ochrany a športu, ako aj federálne ministerstvo zahraničných vecí.

Čiastku použijú sa na zabezpečenie vybavenia a výcviku pre ukrajinských odmínovačov, pričom Švajčiarsko pomôže aj s koordináciou v rámci programu odmínovania.

Švajčiarsko sa koncom februára 2022 pripojilo k sankciám Európskej únie voči Rusku a aktívne sa zapojilo do odmínovacieho úsilia na Ukrajine.

14:30 Putin žiada bývalého veliteľa wagnerovcov, aby vytvoril „dobrovoľnícke jednotky“ pre vojnu na Ukrajine

Ruský vodca Vladimir Putin nariadil Andrejovi Troševovi, niekdajšiemu náčelníkovi štábu žoldnierskej Wagnerovej skupiny, aby vytvoril „dobrovoľnícke jednotky“ pre vojnu na Ukrajine. Ako referuje web Kyiv Independent, uvádza sa to v prepise Putinovho prejavu, ktorý Kremeľ zverejnil v piatok.

„Vy sám ste v takejto jednotke bojovali viac ako rok. Viete, čo to je, ako sa to robí, viete o otázkach, ktoré treba vopred vyriešiť, aby bojová práca prebiehala čo najlepšie a najúspešnejšie,“ povedal Putin Troševovi na stretnutí.

SITA/Belarus' Defense Ministry via AP, File

Putin sa vo štvrtok stretol s Troševom a námestníkom ministra obrany Junusom-Bekom Jevkurovom, informovala ruská prezidentská kancelária, pričom nešpecifikovala, akú funkciu Trošev v súčasnosti zastáva.

Po stretnutí Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Trošev teraz pracuje na ruskom ministerstve obrany. V minulosti velil jednotkám wagnerovcov v Sýrii a zúčastnil sa v ruských vojnách v Afganistane a Čečensku.

Hovorca ukrajinských síl na východe krajiny Iľja Jevlaš tento týždeň uviedol, že časť žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny odišla z Bieloruska a vrátila sa na front v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Podotkol, že zo zhruba 8-tisíc wagnerovcov, ktorí boli v Bielorusku, časť odišla do Afriky a približne 500 sa vrátilo na východný front na Ukrajine.

„Viaceré správy naznačujú koncentráciu veteránov z Wagnerovej skupiny v okolí Bachmutu. Ich skúsenosti budú v tomto sektore pravdepodobne mimoriadne žiadané. Mnohí z nich budú poznať súčasnú frontovú líniu a miestnu ukrajinskú taktiku, keďže minulú zimu bojovali v rovnakom teréne,“ uviedlo britské ministerstvo obrany. Podľa Jevlaša bojovníci z Wagnerovej skupiny nepredstavujú „významnú hrozbu" po tom, ako pri havárii lietadla o život prišiel ich líder Jevgenij Prigožin.

9:00 Rusi zredukovali ofenzívne operácie v Charkovskej a Luhanskej oblasti, píše Inštitút pre štúdium vojny

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve v blízkosti Bachmutu v Doneckej oblasti na východe krajiny a v západnej časti Záporožskej oblasti na juhu. Uviedol to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Jeho analytici zároveň konštatovali, že ruskí vojaci zredukovali tempo svojich miestnych útočných akcií na línii miest Kupiansk-Svatove-Kreminna v Charkovskej a Luhanskej oblasti. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruskí a ukrajinskí predstavitelia hlásia čoraz menej ruských pozemných útokov na východe Ukrajiny, čo naznačuje, že ukrajinská protiofenzíva významne oslabuje ruské útočné snahy, konštatuje ISW. Podľa minulých hodnotení inštitútu pritom ruské ofenzívne akcie na línii Kupiansk-Svatove-Kreminna mali za cieľ prilákať ukrajinských vojakov do tejto oblasti a odpútať ich od dôležitejších frontov.

8:45 Rusko hlási zostrelenie 11 ukrajinských dronov; jeden zničil elektrickú rozvodňu

Rusko vyhlásilo, že v noci na piatok zničilo nad západoruskými oblasťami jedenásť ukrajinských dronov. Jednému z nich sa podarilo zhodiť výbušniny na elektrickú rozvodňu, čo viedlo k prerušeniu dodávok elektriny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany v aplikácii Telegram spresnilo, že 10 týchto bezpilotných lietadiel bolo zničených nad Kurskou a jeden nad Kalužskou oblasťou. 

Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt uviedol, že tento región sa počas noci stal terčom masívneho útoku ukrajinských dronov. Jeden z nich zhodil dve výbušniny na elektrickú stanicu v obci Belaja, ktorá leží len necelých 25 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. 

„Na jednom z (elektrických) transformátorov vypukol požiar. Boli prerušené dodávky elektrickej energie do piatich usadlostí a jednej nemocnice. Na miesto vyrazili hasičské posádky,“ napísal Starovojt na Telegrame. 

Gubernátor dodal, že dodávky elektriny budú obnovené hneď, ako to bezpečnostná situácia umožní. Obyvateľov upozornil, aby sa zostrelených dronov v žiadnom prípade nedotýkali, ani sa k nim nepribližovali. Hrozí totiž nebezpečenstvo ich samozničenia, pri ktorom by mohlo dôjsť k zraneniam alebo obetiam na životoch. 

Informácie z predchádzajúceho dňa 28. 9. 2023:

19:30 O víťazstve vo vojne je presvedčených 98 % mladých Ukrajincov, ktorí zostali doma

Až 98 percent mladých Ukrajincov vo veku od 16 do 35 rokov žijúcich na Ukrajine je presvedčených o tom, že ich krajina zvíťazí vo vojne, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko. V rámci mladých Ukrajincov v tom istom veku žijúcich v súčasnosti v Poľsku je o víťazstve Ukrajiny presvedčených 97 percent oslovených. Vyplýva to z prieskumu, ktorý spoločne uskutočnili ukrajinské sociologické agentúry Rating a Info Sapiens. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Medzi mladými Ukrajincami žijúcimi vo svojej krajine je 89 percent respondentov optimistických v otázke budúcnosti ich štátu. Medzi ukrajinskou mládežou, ktorá teraz žije v Poľsku, je v súvislosti s budúcnosťou ich krajiny optimistických 81 percent oslovených. Na obnove Ukrajiny sa chce podieľať 79 percent mladých ľudí, ktorí zostali doma, a 83 percent tých, ktorí pre vojnu odišli do Poľska.

Sociologická agentúra Info Sapiens v prieskume v priebehu júna a júla oslovila 1 417 mladých ľudí na Ukrajine a agentúra Rating 100 mladých Ukrajincov nachádzajúcich sa v Poľsku.

16:00 Ukrajinské sily získavajú v protiofenzívu pôdu pod nohami, konštatuje Stoltenberg

Ukrajinské sily podľa generálneho tajomníka Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) „postupne získavajú pôdu pod nohami“ v rámci rozsiahlej protiofenzívy proti ruským obranným líniám na juhovýchode Ukrajiny. „Každý meter, čo ukrajinské sily získajú, je meter, čo Rusko stratí,“ povedal Jens Stoltenberg počas vopred neoznámenej návštevy Kyjiva. Ukrajinci podľa neho bojujú za ich rodiny, budúcnosť a slobodu, zatiaľ čo Moskva za „imperiálny klam“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Stoltenberg prízvukoval, že Ukrajiná má silnú podporu 31 členov NATO a mnohých partnerov. „Dovedna viac ako 50 krajín vás podporuje a zásobuje prostredníctvom kontaktnej skupiny pre ukrajinskú obranu a viac ako 140 krajín sa postavilo za vašu suverenitu v Organizácii Spojených národov,“ povedal a dodal, že medzičasom „Rusko na svetovej scéne zoslablo, je odrezané od medzinárodných trhov“.

Šéf obrannej aliancie tiež povedal, že NATO má rámcové kontrakty na „kľúčovú muníciu“ pre Ukrajinu v hodnote 2,4 miliardy eur, vrátane záväzných objednávok v hodnote 1 miliardy eur. „Týka sa to kapacít, ako sú 155-milimetrové delostrelecké a tankové riadené strely a munícia pre hlavné bojové tanky," vysvetlil s tým, že to pomôže spojencom doplniť ich zásoby a zároveň podporovať Ukrajinu.

„Čím silnejšia sa Ukrajina stane, tým bližšie sme k ukončeniu ruskej agresie. Rusko by mohlo zložiť zbrane a ukončiť túto vojnu už dnes,“ skonštatoval Stoltenberg.

SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP

13:30 Šéf NATO pricestoval do Kyjeva, Zelenskyj žiada systémy protivzdušnej obrany

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý pricestoval na návštevu Kyjeva. Zelenskyj pri tejto príležitosti požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Generálny tajomník podľa Zelenského prisľúbil, že vyvinie úsilie, aby zmobilizoval členské krajiny NATO v záujme ďalšieho posilnenia protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorá čelí takmer neustálym dronovým a raketovým útokom Ruska. 

„Musíme túto zimu prekonať spoločne, aby sme chránili našu energetickú infraštruktúru a životy ľudí, “povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergom. 

Stoltenberg vo štvrtok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Kyjeva. Ukrajinské sily podľa jeho slov - v rámci svojej  pokračujúcej protiofenzívy - postupne získavajú späť ďalšie územia okupované Ruskom, píše na svojom webovom portáli denník The Guardian.

12:00 NATO vyrobí viac zbraní pre Ukrajinu

Organizácia Severoatlantickej zmluvy (NATO) má v úmysle zvýšiť svoju produkciu munície pre Ukrajinu a členské krajiny aliancie, ktoré dodali značnú časť svojich zásob Kyjivu. Ako referuje Hlas Ameriky, povedala to americká veľvyslankyňa pri NATO Julianne Smithová.

Počas virtuálneho fóra Winning the War, Winning the Peace organizovaného Centrom pre analýzu európskej politiky (CEPA) Smithová oznámila, že niektoré druhy zbraní a munície sú nedostatkové, keďže spojenci NATO poskytli Ukrajine všetko, čo mohli.

Aliancia preto podľa jej slov pristúpila k akčnému plánu obrannej výroby, ktorého cieľom bude zvýšiť výrobu a zamerať sa na nedostatok munície, a to nielen pre Ukrajincov, ale aj pre niektorých spojencov NATO.

Americká veľvyslankyňa zdôraznila, že NATO pracuje na posilnení väzieb so súkromným sektorom, aby sa pokúsila urýchliť výrobné linky obranných produktov.

Smithová zároveň podotkla, že žiadny zo spojencov nenavrhol, aby bola pomoc Ukrajine znížená, a že podpora Ukrajiny zo strany všetkých 31 členov NATO je „pevná a neutíchajúca“.

9:30 Rusko spáchalo najmenej 534 deliktov voči ukrajinským pamiatkam

Rusko sa od anexie Krymského polostrova z roku 2014 dopustilo už prinajmenšom 534 trestných činov voči ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to v stredu uviedla Elmira Ablialimovová, projektová manažérka ukrajinského Krymského inštitútu strategických štúdií. TASR správu prevzala z webstránky stanice CNN.

Uvedené trestné činy podľa jej slov zahŕňali „privlastnenie si pamiatok kultúrneho dedičstva, zneužitie kultúrneho majetku na vojenské účely, presun kultúrneho majetku z okupovaných území, rabovanie múzeí, nelegálne archeologické práce, úpravy a rekonštrukcia pamiatok a dekontextualizáciu historických miest.“

Zmienený mimovládny inštitút preveruje takéto incidenty od roku 2014, keď Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Len na tomto polostrove pritom zaznamenal 200 takýchto prečinov, zatiaľ čo na území ostatných okupovaných ukrajinských oblastí, a to Chersnonskej, Luhanskej, Záporožskej i Doneckej, ďalších 334. CNN upozornila, že uvádzané údaje nedokáže nezávisle overiť.

7:45 Pri nočnom ruskom útoku zostrelili najmenej 30 dronov

Ukrajinská armáda uviedla, že Rusko v noci na štvrtok podniklo „masívny“ dronový útok a ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zostreliť viac než 30 ruských bezpilotných lietadiel. Informovala o tom agentúra AFP.

Hovorkyňa veliteľstva južného zoskupenia ukrajinských síl Natalija Humeňuková spresnila, že ruské drony boli zostrelené nad pobrežnými oblasťami pri Čiernom mori i hlbšie na ukrajinskej pevnine.

„Protivzdušná obrana pracovala takmer na celom južnom smere - v Odeskej a Mykolajivskej oblasti. Tiež oveľa viac smerom na sever - nepriateľ zameral svoje útoky na strednú časť Ukrajiny, “dodala s tým, že dôsledky „masívneho“ dronového útoku sa ešte objasňujú.

„Práca protivzdušnej obrany však bola celkom efektívna. Zničených bolo viac než 30 bezpilotných lietadiel, “spresnila Humeňuková.

Od júla, keď Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia cez Černe more, Moskva vystupňovala útoky na ukrajinskú infraštruktúru určenú na export obilia v južnej Odeskej a Mykolajivskej oblasti, pripomína AFP

7:30 Armáda okrajovo postúpila pri Bachmute, ďalej sa tlačí k Novoprokopivke

Ukrajinské sily zaznamenali postup pri dedine Orichovo-Vasylivka, ktorá sa nachádza 11 kilometrov severozápadnej od Bachmutu v Doneckej oblasti. V najnovšej správe to tvrdia analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorým sa podarilo geolokalizovať dostupné zábery.

Vojenskí analytici taktiež uviedli, že ruské sily už pravdepodobne nekontrolujú približne kilometer dlhú zákopovú líniu západne od dediny Verbove v Zaporižžskej oblasti. „Neprítomnosť ruských síl v tejto zákopovej línii by mohla uľahčiť ďalší ukrajinský postup v tejto oblasti, keďže táto zákopová línia už nie je pre ukrajinské sily významnou prekážkou,“ uviedol ISW.

Verbove je len 18 kilometrov východne od dediny Robotyne, ktorú ukrajinské sily oslobodili začiatkom septembra. Ukrajinci sa ďalej tlačia k Novoprokopivke, pričom uviedli, že očakávajú boje o kontrolu nad vyvýšeninami nachádzajúcimi sa na juhu a východe dediny, keď sa budú blížiť k ďalšej línii ruskej obrany.

Veliteľ tavrijskej operatívno-strategickej skupiny síl Oleksandr Tarnavskyj nedávno povedal, že z frontu čoskoro prídu dobré správy, a poznamenal, že ukrajinské sily neustále postupujú. Neposkytol však ďalšie informácie.

Správy z predchádzajúceho dňa 27.9.2023:

19:00 Bulharsko daruje Ukrajine muníciu a chybné rakety protivzdušnej obrany muníciu

Bulharsko pošle Ukrajine chybné rakety do systémov protivzdušnej obrany S-300 a muníciu do ručných zbraní. V stredu o tom rozhodol bulharský parlament, TASR informuje podľa agentúry AFP a bulharského národného rozhlasu (BNR).

„Rakety sú poškodené a Bulharsko ich nedokáže opraviť. Ukrajine však môžu pomôcť,“ vyhlásil Christo Gadžev, predseda parlamentného branného výboru. Nefunkčné rakety si bude musieť sama opraviť. 

Bulharsko počet rakiet pre Ukrajinu nespresnilo, ide však o rakety, ktoré samo nedokáže opraviť. Podľa náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl admirála Emila Eftimova majú rakety už viac ako 30 rokov a neprešli kontrolnými testami. Muníciu do ručných zbraní pošle Bulharsko z policajných zásob. Bulharsko je členom Európskej únie aj NATO. Vlastní a vyrába zbrane a muníciu sovietskeho typu, o ktoré má Ukrajina záujem.

Bulharsko má silné historické aj kultúrne väzby s Ruskom. Téma posielania pomoci Ukrajine proti ruským agresorom preto rozdeľuje tamojšiu spoločnosť. Rozhodnutie poslať Ukrajine rakety a muníciu kritizoval aj úradujúci prezident Rumen Radev.

16:30 Kyjev hlási návrat žoldnierov z ruskej Wagnerovej skupiny na východ Ukrajiny

Ruskí žoldnieri z Wagnerovej skupiny sú znovu aktívni na východe Ukrajiny, uviedol v stredu v oznámení pre médiá hovorca východného krídla ukrajinských síl Iľľa Jevlaš. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Po neúspešnej vzbure wagnerovcov proti vedeniu ruskej armády a po smrti ich šéfa Jevgenija Prigožina pri leteckej havárii sa žoldnieri presunuli do Bieloruska. Následne niektorí odišli do Afriky, ďalší podpísali nové zmluvy s ruským ministerstvom obrany a znova sa zúčastňujú na bojových operáciách na východe Ukrajiny.

Médiá už predtým informovali, že wagnerovskí žoldnieri sa zapájajú do bojov okolo mesta Bachmut. Podľa ukrajinskej pohraničnej stráže je v Bielorusku už iba okolo 500 z približne 6000 ruských wagnerovských žoldnierov, ktorí sa do tejto krajiny presunuli.

Muži, ktorí sa teraz vrátili na bojiská na Ukrajine, však podľa Kyjeva nepredstavujú veľkú hrozbu. Od leteckej havárie, pri ktorej zahynul šéf Wagnerovej skupiny Prigožin, je táto žoldnierska organizácia bez vodcu.

15:45 Z miest na juhu krajiny evakuovali desiatky detí

Ukrajinské úrady v stredu oznámili, že evakuovali všetky deti z niekoľkých miest a obcí v blízkosti frontovej línie v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Splnili sme úlohu stanovenú ukrajinskou vládou... a evakuovali sme všetky deti a ich rodiny“ z piatich obcí v Záporoží, uviedol zástupca vedúceho oblasti Jevhen Myronenko.

Miestne médiá s odvolaním sa na regionálnych predstaviteľov informovali, že z miest presunuli celkovo 59 detí.

Evakuácia sa týkala piatich lokalít – Huľajpole, Stepnohirsk, Preobraženka, Jehorivka a Novopavlivka – a úrady ich ohlásili už v auguste z dôvodu zložitej bezpečnostnej situácie.

Ukrajina spustila očakávanú protiofenzívu na oslobodenie Ruskom okupovaného územia v júni, priznala však ťažké bitky pri snahách o prelomenie opevnených ruských pozícií. Kyjev nariadil evakuáciu civilistov z niekoľkých oblastí.

10.45 Armáda napreduje v smeroch na Bachmut a Melitopoľ

Ukrajinská armáda pokračuje v ofenzíve v smere na Bachmut na východe krajiny a v smere na Melitopoľ na juhu. Uviedol to v stredu ukrajinský generálny štáb. „Ukrajinské sily naďalej podnikajú ofenzívne operácie v melitopoľskom smere a ... v bachmutskom smere a spôsobujú okupačnej armáde straty na ľuďoch a technike a vyčerpávajú nepriateľa pozdĺž celej frontovej línie,“ konštatoval generálny štáb. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý je veliteľom síl v Doneckej a Záporožskej oblasti, minulý týždeň povedal, že ukrajinskí vojaci prelomili ruské línie pri dedine Verbove v Záporožskej oblasti. Generál ocenil úspech pri obci Verbove, ale zároveň poznamenal, že skutočným prielomom na južnom fronte bude oslobodenie mesta Tokmak, čo je podľa neho „minimálnym cieľom“ terajšej protiofenzívy.

10:30 Etnické napätie v ruskej armáde môže ohroziť jej obranu na Ukrajine, tvrdí ISW

Etnické napätie medzi Osetmi a ruskou armádou spôsobuje roztržky v ruskom 42. gardovom motostreleckom pluku, ktorý sa bráni proti ukrajinskej protiofenzíve v Zaporižžskej oblasti. Uvádza to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), na ktorý sa odvoláva spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Inštitút spomína video Arsena Temirajeva, branca zo Severoosetskej republiky, ktorý slúži v 70. gardovom motostreleckom pluku, v ktorom tvrdil, že ho ruskí vojaci zo 70. pluku zbili, ako aj ďalších dvoch vojakov zo 71. gardového motostreleckého pluku. Vojenská polícia sa ho podľa jeho slov pýtala na jeho etnickú príslušnosť a povedala „Rusko je pre Rusov“.

Zranený ruský vojak tiež spomenul, že vojenská polícia zbila jeho a ďalších vojakov, pretože miestny obyvateľ mesta Tokmak v Zaporižžskej oblasti oznámil, že vojaci sexuálne zneužívali deti. Samotný Temirajev spáchanie zločinu poprel. „Nacisti sú na druhej (ukrajinskej) strane, ale ukázalo sa, že sú aj medzi nami,“ lamentoval vojak.

Vojenskí analytici predpokladajú, že etnické napätie v ruských jednotkách na frontovej línii a v ich zázemí v okupovanej časti Zaporižžskej oblasti môže ohroziť integritu ruskej obrany a súdržnosť jednotiek v dôsledku nedávnych ukrajinských ziskov v tejto oblasti.

10:00 Británia: Ruská ofenzíva na Ukrajine je v blízkej budúcnosti menej pravdepodobná

Nová sústredená ruská ofenzíva na Ukrajine je v súčasnosti podľa odhadov britských vojenských expertov menej pravdepodobná, uviedlo v stredu britské ministerstvo obrany. Podľa neho to vyplýva zo skutočnosti, že Rusko už teraz nasadzuje na frontovú líniu časti jednotiek, ktoré doposiaľ neboli nasadené do bojov. 

Ministerstvo na základe najnovších poznatkov britských tajných služieb uviedlo, že Moskva pravdepodobne prvýkrát nasadila časti svojej novosformovanej 25. kombinovanej armády, a to do bojov prebiehajúcich západne od ukrajinských miest Severodoneck a Kreminna, informuje agentúra DPA. 

Uvedená vojenská formácia podľa britského rezortu obrany začala na Ukrajine pôsobiť len od konca augusta tohto roka. Jej časti sú nasadzované na posilnenie problematických úsekov na frontovej línii, preto je nová sústredená ruská ofenzíva v priebehu nasledujúcich týždňov menej pravdepodobná, cituje denník The Guardian z pravidelného hlásenia britského ministerstva. 

8:30 Zelenskyj avizuje ďalšie akcie proti Rusku

Ukrajina podľa jej prezidenta podnikne ďalšie „akcie“ proti ruskému „teroristickému štátu“. Informuje o tom spravodajský portál Sky News. Vo svojom večernom prejave Volodymyr Zelenskyj poznamenal, že Kyjev jasne vidí, „ktoré smery tlaku na Rusko treba posilniť, aby sa zabránilo rastu jeho teroristických schopností“.

Sankcie voči Rusku nie sú podľa Zelenského dostatočné pre zastavenie jeho agresie proti Ukrajine. „Sankcie nestačia. Pribudnú aj naše vlastné ukrajinské akcie proti teroristickému štátu. Kým bude pokračovať ruská agresia, Rusko musí cítiť svoje straty,“ vyhlásil prezident.

Správy z predchádzajúceho dňa 26.9.2023:

21:00 Medvedev navštívil ruských vojakov neďaleko frontovej línie na Ukrajine

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok uviedol, že navštívil na príkaz šéfa Kremľa Vladimira Putina ruských vojakov pri frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Na pokyn prezidenta som navštívil strelnicu na kontaktnej línii na území Doneckej ľudovej republiky,“ uviedol Medvedev, niekdajší ruský premiér a prezident, na sociálnych sieťach. Dodal, že do ruskej armády vstúpilo od začiatku roka vyše 325.000 ľudí. AFP však upozorňuje, že tento počet nemohla nezávisle overiť.

Od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu navštívilo územie Ukrajiny okupované ruskou armádou niekoľko vysokopostavených predstaviteľov Ruska vrátane samotného Putina. Šéf Kremľa absolvoval napríklad v marci vopred neohlásenú návštevu prístavného mesta Mariupol na juhu Ukrajiny, pripomína denník The Guardian.

Medvedev je jedným z najtvrdších podporovateľov ruskej ofenzívy na Ukrajine a na sociálnych sieťach často odsudzuje Západ. Rusko nelegálne anektovalo ukrajinskú Doneckú, Luhanskú, Chersonskú a Záporožskú oblasť vlani v septembri, avšak ani nad jednou z nich nemá plnú kontrolu.

18:15 Pre ukrajinský útok dronom zostalo 7 obcí v Kurskej oblasti bez elektriny

Sedem obcí v Kurskej oblasti na západe Ruska zostalo bez dodávok elektrického prúdu po útoku ukrajinského dronu. Napísal to na komunikačnej platforme Telegram gubernátor oblasti Roman Starovojt. „Dnes ráno ukrajinský dron zhodil výbušninu na elektrickú rozvodňu v dedine Snagost. Sedem obcí bolo odrezaných od dodávok elektriny,“ uviedol gubernátor. Podľa jeho slov nikto z miestnych obyvateľov nebol zranený. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ruské ministerstvo obrany vyhlásilo, že armáda krajiny od pondelkového večera do utorkového rána v Kurskej oblasti zostrelila päť ukrajinských dronov.

15:00 Najmenej 7 ľudí je zranených po ruských útokoch v Chersonskej oblasti

Najmenej sedem ľudí utrpelo v utorok zranenia pri ruských útokoch bojovými lietadlami a dronmi v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, uviedli miestni predstavitelia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Niektoré zo zranení sú vážne a lekári stále bojujú za záchranu života ranenej 83-ročnej ženy, oznámil gubernátor Chersonskej oblasti Olexandr Prokudin na sociálnej sieti Telegram. Napísal, že ruské letecké akcie nad oblasťou sa v posledných dňoch výrazne zintenzívnili.

Rusko ostreľuje Ukrajincami ovládanú časť Chersonskej oblasti od vlaňajška, keď Moskva stiahla svoje ozbrojené sily z oblastného hlavného mesta Cherson. Prokudin dodal, že len v pondelok zahynulo v oblasti šesť ľudí a desať ďalších utrpelo zranenia. V utorok ruské ostreľovanie tiež nakrátko prerušilo železničné spojenie medzi Chersonom a mestom Mykolajiv.

14:45 Video ukrajinského útoku na ruské vedenie pri Chersone

 

13:00 Viaceré ruské pohraničné obce sú bez prúdu, údajne po dronovom útoku Ukrajiny

Sedem obcí v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou sa v utorok ocitlo bez elektrického prúdu. Došlo k tomu po tom, ako tam ukrajinský dron zhodil výbušninu na rozvodňu elektrickej energie. Oznámil to tamojší gubernátor Roman Starovoit, píše TASR podľa agentúry AFP.

„Ukrajinský dron zhodil ráno výbušné zariadenie na elektrickú rozvodňu v dedine Snagosť v Korenevskom rajóne. Bez prúdu zostalo sedem obcí,“ uviedol Starovoit. Dodal, že zranenia neutrpel žiaden z obyvateľov a k obnove dodávok energie dôjde hneď, ako to bude možné.

Snagosť je malá dedina ležiaca asi desať kilometrov od ukrajinských hraníc. K útoku došlo štyri dni po tom, čo ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ povedal, že Rusko obnovilo útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

AFP pripomína, že od vypuknutia vlaňajšej ruskej invázie na Ukrajinu narastá aj počet prípadov, keď ruské pohraničné oblasti obviňujú ukrajinské sily z útokov na svoju civilnú infraštruktúru vrátane elektrickej siete. Kyjev sa zvyčajne k zodpovednosti za takéto útoky nehlási.

11:00 Schopnosť ruskej flotily blokovať ukrajinské prístavy je zredukovaná, píšu Briti

Aj po nedávnych ukrajinských útokoch si ruská Čiernomorská flotila zachovala schopnosť vykonávať základné bojové úlohy, ako sú raketové útoky a miestne hliadkovanie, ale pravdepodobne je zredukovaná jej schopnosť robiť širšie regionálne hliadkovanie a vykonávať blokádu ukrajinských prístavov. Uviedlo to v najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Ukrajinské útoky podľa neho zároveň pravdepodobne degradovali schopnosť ruskej flotily chrániť svoj majetok v prístave a robiť bežnú údržbu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

V uplynulých týždňoch ruská Čiernomorská flotila, ktorej základňa je na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym, bola terčom série veľkých útokov. Patrili k ním aj útoky na veliteľské stanovište a sídlo flotily 20. a 22. septembra. „Tieto útoky boli ničivejšie a koordinovanejšie ako kedykoľvek v priebehu vojny," konštatoval britský rezort obrany. Piatkový úder na sídlo ruskej flotily v Sevastopoli zabil 34 ruských dôstojníkov vrátane veliteľa flotily a ďalších 105 vojakov zranil, uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

9:15 Ruská armáda podnikla ďalší útok na dunajský prístav Izmajil

Ruská armáda v noci na utorok podnikla voči Ukrajine ďalšiu vlnu útokov, do ktorej nasadila 38 bezpilotných lietadiel. Ukrajinská armáda vo svojej zvodke informovala, že zneškodnila 26 z útočiacich dronov typu Šáhid 136/131.

Ako uviedla agentúra AFP, pri útokoch bol znovu zasiahnutý aj dunajský prístav Izmajil v Odeskej oblasti, odkiaľ sa vyváža obilie z Ukrajiny.

Zástupkyňa velenia ukrajinskej armády pre sektor Juh Natalia Gumeňuková potvrdila, že zásah opäť dostala prístavná infraštruktúra, najmä sklady. V dôsledku jedného zo zásahov bolo poškodených asi 30 nákladných áut. Objavili sa aj informácie o dvoch zranených vodičoch kamiónov.

V ohrození boli aj cestujúci autobusu, ktorý smeroval k štátnej hranici. Poškodené boli aj objekty na pohraničnom kontrolnom stanovišti. Útok s použitím dronov hlásila v noci na utorok aj susedná Mykolajivská oblasť. Od ich trosiek po zostrelení systémami ukrajinskej protivzdušnej obrany vypukol požiar v jednej z poľnohospodárskych firiem.

Gubernátor oblasti Vitalij Kim, objasnil, že v danom regióne bolo zostrelených šesť bezpilotných lietadiel typu Šáhid-136/131. 

Letecký poplach bol vyhlásený aj v utorok skoro ráno, pričom sa týkal viacerých regiónov. Armáda v upozornení pre civilné obyvateľstvo uviedla, že letecký poplach pre riziko použitia balistických rakiet vyhlasuje vo Vinnyckej, Čerkaskej, Kirovhradskej, Odeskej, Mykolajivskej a Chersonskej oblasti. Neskôr bol poplach vyhlásený aj v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.

Z mesta Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti hlásili v utorok ráno aj raketový útok. Podľa armády, citovanej britskou stanicou BBC, jeden z mestských podnikov zasiahla balistická strela. Útok sa zaobišiel bez obetí a zranených, vznikli však materiálne škody.

Správy z predchádzajúceho dňa 25.9.2023:

19:00 O ruských vojnových zločinoch existujú nepretržité dôkazy, tvrdí UNHRC

Existujú „nepretržité dôkazy“, že ruské sily páchajú na Ukrajine vojnové zločiny, uviedla vyšetrovacia komisia Rady Organizácie Spojených národov pre ľudské práva (UNHRC). Útoky na Ukrajine podľa nej zahŕňajú „nezákonné útoky výbušnými zbraňami, útoky poškodzujúce civilistov, mučenie, sexuálne a rodovo podmienené násilie a útoky na energetickú infraštruktúru“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Nezávislá medzinárodná vyšetrovacia komisia pre Ukrajinu uviedla, že zdokumentovala útoky výbušnými zbraňami na obytné budovy, funkčné zdravotnícke zariadenie, železničnú stanicu, reštauráciu, obchody a komerčné sklady. „Tieto útoky viedli k civilným obetiam, poškodeniu alebo zničeniu kľúčových zariadení a narušeniu základných služieb a zásobovania,“ vysvetlila.

„Vždy, keď som odpovedal, že niečo neviem alebo si nepamätám, dali mi elektrické šoky... Neviem, ako dlho to trvalo. Pripadalo mi to ako večnosť,“ povedala jedna z obetí mučenia, ktoré vypočula komisia.

Ruskí vojaci okrem iného podľa vyšetrovacej komisie páchali sexuálne násilie na ženách vo veku od 19 do 83 rokov. Komisia zároveň pokračuje vo „vyšetrovaní jednotlivých situácií údajných presunov maloletých bez sprievodu ruskými orgánmi do Ruskej federácie“ a tiež sa venuje príčine kolapsu Kachovskej priehrady z júna.

16:15 Armáda postupuje v melitopoľskom smere, v Tokmaku bolo počuť výbuchy

Ukrajinská protiofenzíva v melitopoľskom smere postupne napreduje. Referuje o tom web Kyiv Independent s odvolaním sa na oznámenie generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl.

„Obranné sily pokračujú v ofenzíve v sektore Melitopoľ. Naši obrancovia úspešne odrazili nepriateľské útoky pri Robotyne v Zaporižžskej oblasti,“ uvádza sa v správe.

Legitímny starosta Melitopoľa Ivan Fedorov, ktorý od vypuknutia vojny z bezpečnostných dôvodov žije v exile, prostredníctvom Telegramu uviedol, že obyvatelia hlásili silné výbuchy v neďalekom Tokmaku. Nahral tiež zábery, ktoré tvrdili, že ukazujú „priamy zásah“ ruského pozorovateľského stanovišťa neďaleko Tokmaku.

Práve Tokmak tvorí dôležitú bariéru medzi ukrajinskými silami a mestom Melitopoľ, ktoré je vstupnou bránou na anektovaný Krym a dôležitým ruským tranzitným uzlom. Ruské sily okupujú Melitopoľ s obrovským strategickým významom od začiatku vojny. Melitopoľ je jedno z mála ukrajinských miest, kde sa Rusom podarilo dosadiť vlastné vedenie.

16:00 Prvé americké tanky Abrams už sú na Ukrajine

Prvá várka amerických tankov Abrams dorazila na Ukrajinu, oznámil v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

„Dobré správy od ministra (obrany Rustema) Umerova. (Tanky) Abrams už sú na Ukrajine a sú pripravované na posilnenie našich brigád, “uviedol Zelenskyj. Počet tankov, ktoré dorazili na Ukrajinu, bližšie nešpecifikoval.„ Som vďačný našim spojencom za plnenie dohôd!“ dodal.

Washington ešte v januári odobril dodanie 31 tankov Abrams poháňaných turbínovým motorom na Ukrajinu. Kyjev má navyše od svojich európskych spojencov k dispozícii tanky Leopard 2 nemeckej výroby a britské tanky Challenger.

Ukrajina dostala Abrams-y takmer štyri mesiace po spustení protiofenzívy zameranej na oslobodenie Ruskom okupovaného územia. Kyjev dosiaľ hlásil pomalý, no stabilný pokrok ofenzívnych operácii a oslobodenie niekoľkých obcí. Zatiaľ si však vynútil rozsiahly ústup ruských síl, ako sa mu trikrát podarilo vlani, pripomína Reuters. Moskva tvrdí, že ukrajinská protiofenzíva zlyhala.

COURTLAND WELLS/THE VICKSBURG POST VIA AP

14:40 Pri útoku na Sevastopol prišiel o život i veliteľ Čiernomorskej flotily

Kyjev tvrdí, že pri minulotýždňovom raketovom útoku na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily na anektovanom Krymskom polostrove prišiel o život aj jej veliteľ Viktor Sokolov. 

S odvolaním sa na najnovšiu bilanciu strát tohto bezprecedentného útoku, ktorú zverejnilo velenie ukrajinských jednotiek pre špeciálne operácie (SSO), o tom v pondelok informovala agentúra AFP.  V ich aktualizovanej zvodke SSO sa uvádza, že v dôsledku útoku, ktorý sa v Sevastopole odohral 22. septembra, zahynulo 34 dôstojníkov vrátane veliteľa flotily admirála Viktora Sokolova. Ďalších „105 okupantov bolo zranených.“ Budova velenia ruskej flotily je podľa SSO neopraviteľná.

SSO zároveň potvrdilo, že v dôsledku útoku z 13. septembra, keď dostala zásah lodenica v Sevastopole, bola vážne poškodená veľká výsadková loď Minsk. Tzv. nenahraditeľné straty na strane Ruska dosiahli 62 ľudí.

12:45 Ruský útok v Chersonskej oblasti si vyžiadal najmenej jednu obeť

Najmenej jednu obeť a viacerých zranených si vyžiadal útok na mesto Beryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil tamojší gubernátor Olexandr Prokudin. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

„Ruské letectvo zhodilo ráno na Beryslav štyri presne navádzané letecké bomby. Jedna z nich zasiahla kancelársku budovu. Zatiaľ vieme o jednom mŕtvom a niekoľkých ranených, “uviedol Prokudin. Dodal, že ďalšia bomba zničila obytnú budovu, kde sa informácie o prípadných obetiach alebo zranených ešte zisťujú. 

Ukrajinský verejnoprávny telerozhlas Suspiľne neskôr informoval už o dvoch mŕtvych. Terčom ruského raketového útoku bola v noci na pondelok aj Odesa. V jeho dôsledku tam bola poškodená prístavná infraštruktúra a tiež zariadenia na skladovanie obilia, oznámili ukrajinskí predstavitelia. Obete na životoch hlásená neboli, uvádza agentúra Reuters.

Najnovší útok na Odesu je posledným zo série útokov, ktoré majú podľa Kyjeva za cieľ brániť Ukrajine vo vývoze jej poľnohospodárskych produktov. Ukrajinská protivzdušná obrana zničila v noci na pondelok celkovo 19 dronov Šáhid iránskej výroby a 11 striel s plochou dráhou doletu. Väčšina z nich mierila do Odeskej oblasti, uviedla ukrajinská armáda.

T.ME/OLEXANDRPROKUDIN

9:00 Ukrajina údajne útočila dronmi na Kurskú a Belgorodskú oblasť

Pri ukrajinskom dronovom útoku na mesto Kursk na juhu Ruska bolo poškodených niekoľko domov a administratívna budova. Dva ukrajinské drony boli zničené aj nad susednou Belgorodskou oblasťou, oznámili miestni gubernátori. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy agentúry Reuters.

Podľa predbežných informácií si útoky nevyžiadali nijaké obete, uviedli gubernátori v osobitných vyhláseniach na sociálnej sieti Telegram. „V centre Kurska je v dôsledku útoku ukrajinských dronov poškodených niekoľko domov a strecha administratívnej budovy, sú vybité aj okná na bytovom dome... Ešte jeden dron spadol v Kurskom okrese,“ uviedol gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt.Reuters upozorňuje, že tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť.

Kursk leží približne 90 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Ukrajina v posledných mesiacoch často útočí na ruské mestá. V auguste údajný ukrajinský dron poškodil v Kursku aj železničnú stanicu pri útoku, ktorý si vyžiadal aj päť ranených a spôsobil veľké škody.

Ukrajina sa len zriedkavo hlási k útokom, ku ktorým prichádza na ruskom území alebo na ukrajinskom území okupovanom Ruskom. Kyjev však v posledných mesiacoch uvádza, že ničenie ruskej vojenskej infraštruktúry pomáha postupujúcej ukrajinskej protiofenzíve.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite