Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kórejský polostrov je na pokraji jadrovej vojny, upozorňuje KĽDR

.tasr .svet

Podľa Kim Čong-una môžu za eskaláciu napätia Spojené štáty.

Kórejský polostrov je na pokraji jadrovej vojny, upozorňuje KĽDR SITA/KOREAN CENTRAL NEWS AGENCY/KOREA NEWS SERVICE VIA AP

kórejský polostrov je na pokraji jadrovej vojny. Uviedla to v utorok na pôde OSN Severná Kórea, ktorá vinu zvalila na údajný nepriateľský postoj Spojených štátov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kórejský polostrov sa podľa Severnej Kórey ocitol „bližšie k okraju jadrovej vojny“ v dôsledku konania Spojených štátov v posledných rokoch. Severná Kórea sa takto vyjadrila v ten istý deň, keď generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred novými pretekmi v nukleárnom zbrojení, pripomína AFP.

Severokórejský veľvyslanec pri OSN Kim Song zároveň v utorok odsúdil konanie Južnej Kórey počas vlády úradujúceho prezidenta Jun Sok-jola - konzervatívca, ktorý sa usiluje o vybudovanie silnejšej spolupráce s Washingtonom i Japonskom. „V dôsledku tejto pochlebovačskej a potupnej politiky závislosti na vonkajších silách je Kórejský polostrov v... situácii s bezprostredným nebezpečenstvom vypuknutia jadrovej vojny,“ uviedol Song.

Poukázal na vytvorenie tzv. Poradnej skupiny pre jadrové otázky (NCG), prostredníctvom ktorej chcú Spojené štáty lepšie integrovať svoje jadrové kapacity s konvenčnými silami Južnej Kórey. Tieto dve spojenecké krajiny chcú zároveň posilniť zdieľanie informácií a plánovanie pre nepredvídateľné udalosti.

Podľa Kima sa však táto skupina „zaviazala plánovať a vykonávať preventívne jadrové útoky“ voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike.

„USA teraz pristupujú k praktickej časti realizácie svojho zlovestného zámeru vyprovokovať jadrovú vojnu tým, že prvýkrát za desaťročia často vysielajú strategické jadrové ponorky a bombardéry s jadrovými zbraňami do okolia Kórejského polostrova,“ vyhlásil Kim.

Severná Kórea si vyslúžila odsúdenie od Spojených štátov, Južnej Kórey i Japonska pre opakované raketové testy, pripomína AFP. Americké prezident Joe Biden opakovane uviedol, že je otvorený dialógu s Pchjongjangom; ten však záujem o rokovania neprejavuje.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite