Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erdogan: Turecko schváli vstup Švédska do NATO, ak USA umožnia predaj F-16tiek

.tasr .svet

Schválenie vstupu Švédska zdržuje tiež Maďarsko.

Erdogan: Turecko schváli vstup Švédska do NATO, ak USA umožnia predaj F-16tiek sita/AP Photo/Mary Altaffer

turecký parlament dodrží svoj sľub o ratifikácii vstupu Švédska do NATO, ak Spojené štáty vydláždia Ankare cestu k nákupu stíhačiek F-16. Podľa tureckých médií to v utorok povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, informuje TASR na základe správ agentúr Reuters a DPA.

„Ak dodržia oni svoje sľuby, náš parlament tiež dodrží ten svoj,“ uviedol Erdogan pre štátnu tlačovú agentúru Anadolu počas letu z návštevy azerbajdžanskej exklávy Nachičevan.

Podľa tureckého lídra spája vláda amerického prezidenta Joea Bidena schválenie švédskej žiadosti o vstup do NATO práve s predajom stíhačiek F-16.

Erdogan tiež uviedol, že turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan minulý týždeň v New Yorku rokoval o vstupe Švédska do Severoatlantickej aliancie s americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom.

Turecký parlament začne po letných prázdninách znovu zasadať v októbri. Nie je známe, kedy by mohol hlasovať o schválení žiadosti Švédska, ktorého vstup do NATO musia ratifikovať už len Turecko a Maďarsko.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pondelok v maďarskom parlamente vyhlásil, že neexistujú žiadne naliehavé okolnosti, ktoré by teraz nútili Budapešť k tejto ratifikácii.

Po tom, čo Turecko celé mesiace odmietalo schváliť vstup Švédska do NATO, pretože Štokholm vinilo z podporovania skupín, ktoré Ankara považuje za teroristické, vyjadril Erdogan v júli na summite NATO nakoniec podporu švédskemu vstupu do Aliancie.

Biden podporuje predaj stíhačiek F-16 aj napriek istým výhradám amerického Kongresu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite