Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Výbuch skladu v Náhornom Karabachu si vyžiadal 20 obetí a 300 zranených

.tasr .svet

Stalo sa tak deň po tom, čo úrady oznámili odsun vyše stotisíc arménov.

Výbuch skladu v Náhornom Karabachu si vyžiadal 20 obetí a 300 zranených AP Photo/Gayane Yenokyan

najmenej 20 obetí na životoch si vyžiadal výbuch v sklade pohonných hmôt v azerbajdžanskom odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach, ku ktorému došlo v pondelok vo večerných hodinách, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Explóziu zaznamenali v čase, keď tisícky tamojších arménskych obyvateľov utekajú z oblasti po azerbajdžanskom vojenskom zásahu. Zranenia rôzneho stupňa pri nej utrpelo vyše 290 osôb, oznámilo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Úrady v Stepanakerte podľa AFP spresnili, že na mieste explózie objavili 13 neidentifikovaných tiel, pričom sedem ďalších ľudí podľahlo zraneniam v nemocnici.

Príčina výbuchu nebola bezprostredne známa. „Zdravotný stav väčšiny (zranených) je vážny alebo veľmi vážny,“ uviedol predtým ombudsman medzinárodne neuznanej Republiky Náhorný Karabach Gegham Stepanjan na sociálnych sieťach. Zároveň varoval, že Karabach nedisponuje dostatočnými zdravotníckymi kapacitami.

Azerbajdžan minulý týždeň vykonal bleskovú vojenskú operáciu proti karabašským Arménom, v rámci ktorej sa mu podarilo získať kontrolu nad Náhorným Karabachom. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývajú ho predovšetkým Arméni. Baku a Jerevan viedli v uplynulých desaťročiach dve vojny o Náhorný Karabach.

Arménska vláda v utorok oznámila, že z Karabachu do Arménska prišlo za posledný zhruba týždeň už vyše 13.300 utečencov.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite