Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež František: S utrpením Ukrajincov by sme sa nemali zahrávať

.tasr .svet

Začína sa proces, v ktorom budú ukrajinci mučeníci, čo nie je pekné, dodal pontifik.

Pápež František: S utrpením Ukrajincov by sme sa nemali zahrávať sita/AP Photo/Alessandra Tarantino, Pool

pápež František kritizoval v sobotu obchodovanie so zbraňami v súvislosti s vojnou na Ukrajine, pričom poukázal na to, že nie je správne sa zahrávať s utrpením Ukrajincov. TASR o tom informuje podľa správy televízie Sky News. 

Pápež takto reagoval na otázku, či nie je frustrovaný z toho, že jeho snahy o mier zatiaľ neuspeli. „Zdá sa mi, že záujmy v tejto vojne sa netýkajú len ukrajinsko-ruského problému ale aj predaje zbraní, obchodu so zbraňami,“ uviedol pápež v lietadle počas návratu z návštevy francúzskeho prístavného mesta Marseilles.

František sa  takto vyjadril po tom, čo poslal svojho mierového vyslanca talianskeho kardinála Matteoa Zuppiho do Kyjeva, Moskvy a Washingtonu, aby sa tam stretol s tamojšími lídrami, pripomína Sky News.

„S utrpením týchto ľudí by sme sa nemali zahrávať. Musíme im pomôcť veci vyriešiť... Vidím, že niektoré krajiny sa teraz sťahujú späť a nechcú dať (Ukrajine) zbrane. Začína sa proces, v ktorom budú Ukrajinci určite mučeníci a to nie je pekné,“ povedal pápež. 

Podľa Sky News takto František naznačil, že niektoré krajiny sa s Ukrajinou zahrávajú hry, keď jej najskôr poskytnú zbrane a potom zo svojich záväzkov odstúpia.

Médiá požiadali hovorcu Vatikánu Mattea Bruniho o objasnenie Františkových slov, pričom Bruni uviedol, že pápež nezajímal stanovisko k tomu, či krajiny majú alebo nemajú posielať Ukrajine zbrane alebo či majú prestať s ich posielaním.

„Išlo o reflexiu dôsledkov zbraňového priemyslu. Pápež... hovoril, že obchodníci so zbraňami nikdy neplatia za následky svojich rozhodnutí, no nechávajú za nich platiť ľudí napríklad Ukrajincov,“ uviedol Bruni.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite