Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezidentka Čaputová priletela do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN

.tasr .svet

Bude to jej posledné vystúpenie na pôde OSN vo funkcii prezidentky SR.

Prezidentka Čaputová priletela do New Yorku na Valné zhromaždenie OSN SITA/Diana Černak

slovenská prezidentka Zuzana Čaputová priletela v sobotu neskoro večer (slovenského času) do New Yorku, kde sa počas nasledujúceho týždňa zúčastní na 78. Valnom zhromaždení (VZ) OSN a v stredu vystúpi s prejavom v rámci všeobecnej rozpravy. 

TASR o tom informoval hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. 

V nedeľu má Zuzana Čaputová naplánované rokovanie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Hovoriť budú o dominantných témach VZ OSN, najmä o bezpečnostnej situácii v súvislosti s vojnou na Ukrajine a o riešení klimatickej krízy.

Prezidentka v New Yorku vystúpi aj na Summite trvalo udržateľného rozvoja, ktorý je jednou z najdôležitejších udalostí tohoročného VZ OSN. Zúčastní sa aj na recepcii organizovanej americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Program pracovnej cesty prezidentky do USA sa v nedeľu začne stretnutím so slovenskou komunitou žijúcou v Spojených štátoch. Zúčastní sa aj na omši v kostole sv. Jána Nepomuckého a sv. Františky Xaviery Cabrin na Manhattane.

Prezidentka sa stretne aj s mladými Slovákmi, ktorí študujú na univerzitách v New Yorku a učiteľkami slovenčiny z víkendových slovenských škôl v New Yorku a New Jersey. 

Okrem toho počas týždňa otvorí Slovak Pro summit, ktorého cieľom je prepájať úspešných slovenských profesionálov a odborníkov, ktorí pôsobia v Spojených štátoch a majú záujem svojimi skúsenosťami a znalosťami pomôcť v rozvoji Slovenska.

Program cesty vyvrcholí galavečerou pri príležitosti 30. výročia vzniku SR a ČR a 30 rokov členstva v OSN, na ktorej prezidentka spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom privíta ďalšie hlavy štátov, ako aj významné osobnosti slovenskej a českej komunity v Spojených štátoch.

Prezidentka sa späť na Slovensko vráti v piatok 22.9.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite