Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Na Václavskom námestí v Prahe protestujú tisíce ľudí, žiadajú demisiu vlády

.tasr .svet

Mimoparlamentná strana Právo, Rešpekt, Odbornosť Jindřicha Rajchla, ktorá demonštráciu organizuje, opäť žiada demisiu Fialovho kabinetu.

Na Václavskom námestí v Prahe protestujú tisíce ľudí, žiadajú demisiu vlády SITA/AP Photo/Petr David Josek

nespokojnosť s vládou je podľa neho masívna. Jeho strana nesúhlasí najmä s postupom vlády v súvislosti s infláciou, daňovými zmenami či zmenami v dôchodkovom systéme. „Chceme vládu, ktorá bude krajinu riadiť a nie len počúvať povely z Bruselu. Nechceme premiéra, ktorý je len bábkou mocipánov z Washingtonu a Kyjeva,“ vyhlasoval na proteste Rajchl. Zdôraznil, že chce ísť „orbánistickou cestou“, ktorá podľa jeho tvrdení funguje.

Policajti z odboru extrémizmu a terorizmu zadržali počas protestu muža, ktorého podozrievajú z trestného činu popierania, spochybňovania, schvaľovania a ospravedlňovania genocídy. „Na tričku mal symbol podpory ruskej agresie,“ uviedla na sociálnej sieti X polícia. Muž mal na tričku obrázok so symbolom ruskej žoldnierskej skupiny vagnerovcov.

Na demonštrácii sa objavili aj jej odporcovia s ukrajinskými vlajkami. V závere protestu zazneli česká a slovenská štátna hymna. Po viac ako dvoch hodinách sa demonštranti vydali na Letnú, kde chcú protestovať pred jednou z budov ministerstva vnútra.

Strana PRO vo svojom politickom programe sľubuje voličom splnenie 20 bodov. Dištancuje sa od Európskej zelenej dohody, Istanbulského dohovoru či prijatia eura a chce odstúpiť od dohody o obrannej spolupráci medzi ČR a Spojenými štátmi (DCA). Chce tiež vetovať vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a vytvoriť novú platformu s inými stredoeurópskymi štátmi.

„Jediná cesta k lepšej budúcnosti pre ČR je v spojení so stredoeurópskymi krajinami typu Slovenska, Rakúska, Maďarska, Srbska a vybudovanie si vlastnej cesty, ktorá nebude závislá ani na Západe, ani na Východe, ale bude sebavedomo presadzovať našu vlastnú národnú politiku,“ uviedol Rajchl vo videu, v ktorom pozýval ľudí na sobotnú demonštráciu.

Organizátori protest označili za celonárodné stretnutie „Česko proti vláde“. Naposledy sa v Prahe zišli v apríli, vtedy z Václavského námestia pochodovali pražskou magistrálou a pozdĺž nábrežia až pred Úrad vlády. Okolo neho plánovali vytvoriť živú reťaz, čo sa im ale nakoniec nepodarilo.

Za marcovú demonštráciu čelili kritike vládnych predstaviteľov pre incident, keď sa po skončení oficiálneho protestu časť demonštrantov pokúsila vniknúť do budovy Národného múzea. Rozbúrený dav, ktorý chcel odstrániť ukrajinskú vlajku z fasády budovy, vtedy rozháňali ťažkoodenci.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite