Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: 83. týždeň vojny (11. 9. – 17. 9. 2023)

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: 83. týždeň vojny (11. 9. – 17. 9. 2023) SITA/AP PHOTO/EFREM LUKATSKY/POOL

Správy z predchádzajúceho dňa 17.9.:

20:15 Ukrajinci získali späť takticky významnú dedinu Kliščiivka, tvrdí armáda

Ukrajinskej armáde sa podarilo opätovne ovládnuť takticky významnú dedinu Kliščiivka južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámili v nedeľu ukrajinské úrady. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Kliščiivka bola vyčistená od Rusov,“ uviedol veliteľ pozemných síl ukrajinskej armády generál Olexandr Syrskyj na sociálnych sieťach.

Fotografiu ukrajinských vojakov v dedine Kliščiivka predtým na platforme Telegram zverejnil aj šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak.

„Ukrajina si vždy vezme späť to, čo je jej,“ napísal k fotografii, na ktorej bol zachytený vojenský personál s ukrajinskými vlajkami pred zničeným kostolom.

19:50 Pri výbuchu ruskej míny v Chersonskej oblasti jeden muž zomrel a ďalší utrpel zranenia

Jeden muž v nedeľu zomrel pri výbuchu ruskej míny a jeden prišiel o život pri útoku ruských vojakov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy oblasti Oleksandr Prokudin. „Počas práce na poli v okrese Beryslav narazil traktor na ruskú mínu. V dôsledku explózie utrpel mnohopočetné zranenia 45-ročný muž. Do nemocnice ho prevážali v kritickom stave, ale bohužiaľ cestou zomrel," napísal Prokudin. Ďalší muž vo veku 26 rokov podľa jeho slov pri výbuchu utrpel stredne ťažké zranenia. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Prokudin dodal, že popoludní ruskí vojaci zaútočili na obec Tomyna Balka v okrese Bilozerka, pričom zomrel jeden civilista. „Ruský útok zranil muža v jeho vlastnom dvore. Jeho zranenia sa ukázali ako príliš vážne. Zdravotníci, ktorí prišli na miesto, mohli len konštatovať, že zomrel," uviedol Prokudin.

18:00 Do prístavu v Odeskej oblasti prišli prvé dve lode od odstúpenia Ruska od obilnej dohody 

Dve nákladné lode cez víkend prišli do ukrajinského prístavu Čornomorsk v Odeskej oblasti. Na plavbu použili koridor zriadený Kyjivom po tom, ako Rusko odstúpilo od čiernomorskej obilnej dohody, ktorej cieľom bolo zaručiť bezpečný export ukrajinského obilia. Podľa vyhlásenia Ukrajinského úradu pre námorné prístavy v prístave Čornomorsk zakotvili lode Aroyat a Resilient Africa plaviace sa pod vlajkou štátu Palau. Podpredseda ukrajinskej vlády Oleksandr Kubrakov uviedol, že tieto dve lode dopravia približne 20-tisíc ton pšenice do afrických a ázijských krajín.

Po odstúpení Moskvy od čiernomorskej obilnej dohody ruské ministerstvo obrany uviedlo, že akékoľvek plavidlá v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov bude považovať za vojenské ciele.

17:30 Kanada pre Ukrajinu nakúpi stovky protilietadlových rakiet

Kanada prispeje 33 miliónov kanadských dolárov do Medzinárodného fondu pre Ukrajinu, ktorý je britskou iniciatívou na poskytovanie vojenskej pomoci Kyjivu. Oznámil to v nedeľu kanadský minister obrany Bill Blair. Príspevok Kanady pokryje nákup „stoviek protilietadlových rakiet krátkeho a stredného doletu a s nimi súvisiacich systémov pre Ukrajinu, ktoré sú nevyhnutné na ochranu kritickej národnej infraštruktúry,“ uviedol minister. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Kanadské ministerstvo obrany dodalo, že celková suma kanadskej pomoci Ukrajine od začiatku ruskej invázie je vyššia ako 8 miliárd amerických dolárov. Z toho bolo na vojenskú pomoc určených viac ako 1,8 miliardy amerických dolárov.

15:05 Nórsky generál: Rusko má pri Nórsku o 20 % menej síl než pred vojnou na Ukrajine

V arktickej oblasti neďaleko Nórska je v súčasnosti umiestnených o najmenej 20 percent menej ruských síl než pred inváziou na Ukrajinu z februára 2022. Uviedol to v sobotu veliteľ nórskych ozbrojených síl Eirik Kristoffersen, informovala agentúra Reuters.

Nórsko je členom NATO a má s Ruskom hranicu pri polostrove Kola, kde sa nachádza väčšina ruských jadrových zbraní, ako aj ruská Severná flotila prevádzkujúca jadrové ponorky.

SITA/LISE ÅSERUD/NTB SCANPIX VIA AP

Kristoffersen po stretnutí náčelníkov štábov členských krajín NATO v Nórsku uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin „veľmi dobre“ vie, že NATO nie je hrozbou pre Rusko.

„Na našej hranici, na ruskej hranici, zostalo možno o 20 percent alebo ešte menej (ruských) síl, než ich tam bolo pred 24. februárom 2022,“ povedal na tlačovej konferencii.

„Ak by si myslel, že ohrozujeme Rusko, nepresunul by svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam viedli vojnu,“ zdôraznil Kristoffersen.

Takýto postup Ruska sa týka aj susedného Fínska po jeho vstupe do NATO v apríli, doplnil predseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer. Aj pri tamojšej hranici sú podľa neho počty ruských vojakov nižšie než pred vojnou.

„Rusko vie, že NATO nie je hrozba, pretože nemáme v úmysle na nich útočiť. V opačnom prípade by na vstup Fínska reagovali úplne inak,“ povedal Bauer.

14:35 Ruská armáda raketami a dronmi zaútočila na obilné sýpky v Odeskej oblasti

Na poľnohospodárske infraštruktúrne zariadenia v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu ruské sily zaútočili raketami a dronmi. Uviedol to na komunikačnej platforme Telegram šéf vojenskej administratívy Odeskej oblasti Oleh Kiper. „Ruskí teroristi poškodili poľnohospodárske infraštruktúre zariadenia vrátane obilných sýpok," napísal Kiper. Nijakí civilisti však neboli zranení. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinské vzdušné sily v noci na nedeľu v Odeskej oblasti zostrelili päť ruských rakiet a dva drony Šáhid.

13:05 Rusi zbombardovali zdravotnícke zariadenie v Chersonskej oblasti

Ruské bombardovanie obce Mykiľske v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny v noci na nedeľu poškodilo zdravotnícke zariadenie. Vojenská administratíva Chersonskej oblasti uviedla, že ruský úder poškodil budovu stanice zdravotníckych záchranárov a pôrodnej asistencie. Bomba rozbila okná a dvere a zničila interiér budovy. Informuje o tom portál Ukrajinská pravda.

11:20 Rusko opäť útočilo dronmi a raketami na juh Ukrajiny

Ukrajinská armáda oznámila, že Rusko v noci na nedeľu opäť útočilo raketami a dronmi na ciele v Mykolajivskej a Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. 

Južné velenie ukrajinskej armády prostredníctvom aplikácie Telegram informovalo o tom, že sa podarilo zostreliť všetkých šesť útočiacich ruských dronov: štyri nad Mykolajivskou a dva nad Odeskou oblasťou. Zneškodnené boli skôr, než stihli zasiahnuť stanovené ciele. 

Systémy protivzdušnej obrany okrem toho zneškodnili päť ruských striel, ale viaceré ďalšie zasiahli ciele. Okrem iného poškodili objekt v Odese, kde sa skladovalo obilie. K zraneniam ani obetiam na životoch podľa dostupných informácií nedošlo. 

9:20 Stoltenberg: Musíme sa pripraviť na dlhú vojnu na Ukrajine

Vojna na Ukrajine sa rýchlo neskočí, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore zverejnenom v nedeľu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

„Väčšina vojen trvá dlhšie, než sa očakávalo, keď sa začali,“ povedal Stoltenberg pre nemeckú mediálnu skupinu Funke. „Preto sa musíme pripraviť na dlhú vojnu na Ukrajine.“

Konflikt sa začal vo februári 2022, keď Moskva vyslala svoje ozbrojené sily na Ukrajinu. Kyjev v júni tohto roka spustil protiofenzívu s cieľom opätovne dobyť Ruskom okupované územia, postupuje však len pomaly.

SITA/AP PHOTO/MINDAUGAS KULBIS

„Všetci si želáme rýchly mier,“ uviedol Stoltenberg. „No súčasne musíme uznať: ak prezident (Volodymyr) Zelenskyj a Ukrajinci prestanú bojovať, ich krajina nebude viac existovať,“ zdôraznil a dodal: „Mier budeme mať, ak prezident (Vladimir) Putin a Rusko zložia svoje zbrane.“

V súvislosti s ambíciami Ukrajiny vstúpiť do NATO Stoltenberg povedal, že „niet pochýb“, že sa časom členom Severoatlantickej aliancie stane. „Keď sa táto vojna skončí, potrebujeme bezpečnostné záruky pre Ukrajinu. Inak by sa história mohla opakovať,“ doplnil.

8:50 Ruskú pohraničnú obec údajne zasiahli ukrajinské strely; hlásia jednu obeť

Jednu obeť si vyžiadalo údajné ukrajinské ostreľovanie, ktoré v sobotu zasiahlo ruskú dedinu v oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské úrady. 

Gubernátor Kurskej oblasti Roman Starovojt na sieti Telegram uviedol, že tamojšia dedina Plechovo bola ostreľovaná z územia Ukrajiny. Zahynul pri tom tridsaťročný muž, ktorý utrpel zranenia šrapnelom. 

Ostreľovanie poškodilo aj viacero domov v tejto obci, ktorá sa nachádza len niekoľko kilometrov od ukrajinských hraníc. Gubernátorovo tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť.  

Správy z predchádzajúceho dňa 16. 9. 2023:

20:00 Rusko presunulo tri výsadkové lode z Čierneho do Azovského mora

Po úspešných ukrajinských útokoch na veľkú výsadkovú loď a ponorku v okupovanom Sevastopoli Rusi presunuli tri výsadkové lode z Čierneho mora do Azovského mora. Uviedol to hovorca ukrajinského námorníctva Dmytro Pletenčuk. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Pletenčuk poznamenal, že výsadková loď Minsk zasiahnutá v Sevastopoli je neopraviteľná pre rozsah poškodenia aj pre svoj vysoký vek. Dodal, že zničenie ponorky Rostov nad Donom znamená, že Ruská federácia prvýkrát stratila ponorku v dôsledku bojových akcií.

14:55 Ruský raketový útok na Charkov zranil päť civilistov

Piati civilisti utrpeli v sobotu zranenia v meste Charkov na severovýchode Ukrajiny pri ruskom raketovom útoku. Šéf vojenskej administratívy Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že ruská armáda vypálila na mesto Charkov päť rakiet S-300. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„Predbežné správy od zdravotníkov naznačujú, že zranených bolo päť civilistov. Majú mierne až stredné poranenia a ich životy nie sú ohrozené,“ uviedol Synjehubov a dodal, že na mieste útoku sú záchranári.

14:30 Ukrajinci južne od Bachmutu úplne zničili ruskú motostreleckú brigádu

Taktická situácia ruskej armády južne od mesta Bachmut v Doneckej oblasti sa zhoršila po tom, ako ukrajinskí vojaci oslobodili neďalekú obec Andrijivka. Americký Inštitút pre štúdium vojny poukazuje na to, že ukrajinská 3. samostatná útočná brigáda hlásila, že pri oslobodení obce Andrijivka „úplne zničila" ruskú 72. samostatnú motostreleckú brigádu, ktorú predtým obkľúčila. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Ukrajinská 3. samostatná útočná brigáda konštatovala, že oslobodenie Andrijivky otvára príležitosti na prielom na južnom krídle Bachmutu. Ruská armáda pripustila, že jej taktická situácia južne od mesta sa zhoršuje a vyjadrila obavy, že Ukrajinci by mohli ohroziť ruské jednotky v Bachmute.

13:00 Rusko bude v zime zrejme opäť útočiť na energetickú infraštruktúru Ukrajiny

Rusko pravdepodobne opäť zaútočí na ukrajinskú infraštruktúru a elektrickú sieť počas nadchádzajúcej zimy, uviedlo v sobotu britské ministerstvo obrany v najnovšom vyjadrení k vojne na Ukrajine. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka The Guardian.

Ruské politické špičky podľa ministerstva už niekoľko mesiacov zdôrazňujú úsilie o zvýšenie produkcie zo vzduchu odpaľovaných riadených striel. Okrem toho existujú aj náznaky, že Rusko od apríla tohto roka nasadzuje menej takejto munície. Moskva bude teda zrejme schopná vytvoriť si väčšie zásoby týchto zbraní.

„Existuje reálna možnosť, že Rusko tieto zbrane v zime opätovne použije proti cieľom na ukrajinskej infraštruktúre,“ uviedol britský rezort obrany s odvolaním sa na najnovšie poznatky tamojších tajných služieb na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

12:00 V meste Umaň sa zhromaždili desaťtisíce židovských pútnikov

Desaťtisíce židovských pútnikov z celého sveta sa v piatok zhromaždili v ukrajinskom meste Umaň v Čerkaskej oblasti napriek varovaniam, aby necestovali v dôsledku hrozieb súvisiacich s ruskou vojenskou inváziou, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ukrajinské úrady pred podujatím zvýšili bezpečnostné opatrenia a vyzvali pútnikov, aby sa riadili ich varovaniami. „Zatiaľ prišlo do Umaňu zhruba 32.000 židovských pútnikov,“ uviedla Iryna Rybnycká z tamojšieho kultúrneho a historického centra, ktorý sa v meste stará o židovské pamiatky a cintoríny. „Sú tu isté obmedzenia, ktoré pútnici musia akceptovať, ak chcú prísť na Ukrajinu,“ dodala s tým, že ide o tie isté reštrikcie, ktorými sa musia riadiť aj všetci Ukrajinci.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky

Každý rok prichádzajú do Umane chasidskí židovskí pútnici z celého sveta, aby na Roš ha-šana – židovský Nový rok – navštívili hrobku jednej z hlavných postáv chasidského judaizmu, ukrajinského rabína Nachmana z Braclavi. Nachman, zakladateľ ultraortodoxného židovského hnutia, zomrel v meste Umaň v roku 1810. Sľúbil, že „veriacich zachráni pred peklom“, ak na Roš ha-šana prídu navštíviť jeho hrob.

„Pre nás je neprísť na Roš ha-šana k rabínovi Nachmanovi nebezpečnejšie než rakety, než vojna, než čokoľvek iné,“ uviedol 53-ročný Joseph Libermensch, ktorí do Umane pricestoval z Jeruzalema. „Naša rodina chodí do Umane už viac ako sto rokov a žiadna vojna nás nemôže zastaviť,“ dodal.

Spojené štáty vyzvali svojich občanov, aby na Roš ha-šana do Umani necestovali. Urobil tak aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý zároveň varoval, že v meste je nedostatok krytov i ochrany.

Správy z predchádzajúceho dňa 15. 9. 2023:

19:45 Námorný dron poškodil ruskú vojenskú loď Samum

Ukrajinský námorný dron vo štvrtok poškodil ruskú vojenskú loď Samum vyzbrojenú raketami. Informuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na zdroje z prostredia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU). Podľa týchto zdrojov dron Sea Baby ruskú loď zasiahol neďaleko vstupu do prístavu Sevastopoľ. Dron zasiahol zadnú pravú stranu plavidla a spôsobil mu významné poškodenie. SBU použila experimentálny model dronu, ktorý je schopný prevádzky v búrke, pričom mu vysoké vlny slúžia na krytie.

18:15 Rusmi okupovanú Novu Kachovku zbombardovalo ruské lietadlo

Ruská armáda nechtiac zbombardovala mesto Nova Kachovka v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktoré okupujú ruské sily. Letecká bomba zasiahla obytnú oblasť a explózia si vyžiadala obete. Uviedla to v piatok na brífingu hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeňuková. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Podľa Humeňukovej Rusi chceli bombardovať Ukrajincami ovládaný pravý breh rieky Dnipro, ale bomba spadla na okupované mesto. „Podľa predbežných informácií sú medzi miestnym obyvateľstvom obete," konštatovala hovorkyňa. Ukrajinský verejnoprávny vysielateľ Suspilne uviedol, že výbuch poškodil štyri viacposchodové budovy.

Nova Kakhovka/Novosti/Telegram

16:00 Od začiatku ruskej invázie bolo v krajine zabitých 504 detí

Informuje o tom web Kyiv Independent.

Najviac detských obetí vojny, a to tých, ktoré prišli o život alebo utrpeli zranenia, je podľa prokuratúry v Doneckej oblasti (487), Charkivskej oblasti (300) a Kyjivskej oblasti (129). Podľa ukrajinskej databázy „Deti vojny" je nezvestných 1 236 detí a najmenej 19 546 detí deportovali ruské úrady. Z ruského zajatia bolo doteraz zachránených 386 detí.

SITA/AP Photo/Bram Janssen

11:20 Po vážnom poškodení ponorky Rostov nad Donom sila Ruska v Čiernom mori klesla

Ruská výsadková loď Minsk je po ukrajinskom útoku na suchý dok v Sevastopoli zničená a oprava dieselovo-elektrickej ponorky Rostov nad Donom bude pravdepodobne trvať roky a bude stáť stovky miliónov dolárov. Uviedlo to v piatok britské ministerstvo obrany v správe o vývoji vojny na Ukrajine. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

wikipedia

9:30 Ruská armáda prišla o ďalších 470 vojakov

Počas uplynulého dňa na Ukrajine podľa Kyjiva padlo 470 ruských vojakov. Straty v radoch ruských ozbrojených síl tak od začiatku vojny stúpli na 271 440 ľudí, uviedol v piatok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Za uplynulý deň Moskva podľa neho prišla aj o trinásť tankov, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty, dvadsaťosem delostreleckých systémov, päť raketometov a štyri protiletecké systémy.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 4 612 tankov, 8 814 obrnených bojových vozidiel pechoty, 5 972 delostreleckých systémov, 774 raketometov a 521 protileteckých systémov.

8:30 Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka pri Bachmute

Ukrajinské ozbrojené sily v piatok oznámili, že dobyli dedinu Andrijivka na frontovej línii v blízkosti mesta Bachmut. Štvrtkové informácie o „oslobodení“ dediny boli včera večer označené za predčasné. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Obranné sily... oslobodili Andrijivku v Doneckej oblasti, spôsobili nepriateľovi značné straty z hľadiska živej sily a techniky a upevnili sa na okupovaných hraniciach,“ uviedol ukrajinský generálny štáb v každodennej operačnej aktualizácii na sociálnej sieti Facebook.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová vo štvrtok večer uviedla, že pôvodné oznámenie bolo spôsobené pochybením v komunikácii. V meste Bachmut v Doneckej oblasti pred vojnou žilo asi 70.000 obyvateľov. Ruské sily ho dobyli v máji po najdlhších a najkrvavejších bojoch ruskej invázie na Ukrajine.

Ukrajinské sily však takmer okamžite začali protiútoky na severnom a južnom okraji mesta a dosahujú čiastkové úspechy v oslobodzovaní tohto územia. Andrijivka leží asi 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.

7:30 Úrady nariadili v Chersonskej oblasti evakuáciu civilistov

Gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin vo štvrtok nariadil evakuáciu civilného obyvateľstva. Chersonskú oblasť na juhu Ukrajiny čiastočne ovládajú  ruské ozbrojené sily a pravidelne je cieľom delostreleckého ostreľovania, informuje TASR podľa agentúry AFP.

„Regionálna obranná rada v Chersone sa rozhodla z oblastí pod neustálou nepriateľskou paľbou povinne evakuovať rodiny s deťmi,“ oznámil Prokudin na sociálnej siete Telegram. Ruské jednotky okupujú územie južne od rieky Dneper, kam ich z mesta Cherson v minulom roku vytlačila ukrajinská armáda.

Prokudin dodal, že miestne úrady sa pripravujú na núdzovú situáciu, ktorá môže nastať počas jesene a zimy pri dodávkach elektriny. Dôvodom sú akcie ruskej armády počas zimy 2022, ktorých cieľom bolo ničenie ukrajinskej infraštruktúry, čo spôsobilo časté výpadky dodávok elektrickej energie.

Ukrajinské úrady už v auguste odporučili civilistom v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny, aby pre ruskú ofenzívu opustili približne tucet lokalít. Tieto evakuácie však neboli povinné.

Správy z predchádzajúceho dňa 14.9.2023:

18:00 Lukašenko pricestoval na návštevu Ruska, stretne sa s Putinom

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pricestoval vo štvrtok do čiernomorského letoviska Soči na oficiálnu návštevu Ruska, oznámili bieloruské štátne médiá. TASR o tom informuje podľa správ agentúry DPA a denníka The Guardian.

Rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom sú naplánované na piatok. Podľa Lukašenkovej tlačovej služby sa budú týkať medzinárodnej agendy, regionálnych záležitostí, ako aj ekonomických tém, napríklad spoločného úsilia o nahradenie zahraničného dovozu domácou výrobou.

Podľa hovorcu Kremľa pôjde tento rok už o siedme stretnutie Putina s Lukašenkom. Bielorusko je jedným z malého počtu priateľov, ktorí Rusku zostali. Lukašenko umožnil Kremľu na začiatku vojny vpadnúť na Ukrajinu zo svojho územia, ale tento pokus Moskvy dobyť ukrajinské hlavné mesto Kyjev sa nepodaril, pripomenul The Guardian. Moskva tiež umiestnila v Bielorusku taktické jadrové zbrane, ktoré zostávajú pod kontrolou Ruska, a rozmiestnila tam aj tisíce ruských vojakov.

17:00 Medzinárodný trestný súd ICC otvára pracovisko v Kyjeve s cieľom vyšetriť vojnové zločiny Ruska

Medzinárodný trestný súd (ICC) otvoril detašované pracovisko v Kyjeve, oznámil vo štvrtok ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Ide o súčasť úsilia vyvodiť zodpovednosť voči ruským silám za možné vojnové zločiny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

„Dnes zaznamenávame ústredný krok v našej ceste k obnoveniu spravodlivosti,“ uviedol Kostin na sociálnych sieťach. „Ukrajina na rozdiel od ruského zločineckého režimu nemá čo skrývať,“ dodal. Ukrajina a celý civilizovaný svet sú podľa jeho slov zjednotení za jedným cieľom – zaistiť, že voči agresorovi bude vyvodená zodpovednosť za všetky spáchané zločiny.

Kyjev žiada vytvorenie osobitného tribunálu na vyvodenie zodpovednosti voči Moskve za činy, ktorých sa dopustila počas svojej invázie, pripomína AFP. Viaceré západné krajiny na Ukrajinu počas vojny poslali vyšetrovateľov, aby Kyjevu pomohli preskúmať zločiny ruskej armády.

ICC so sídlom v holandskom Haagu vydal v marci zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú, pretože existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že obaja sú zodpovední za vojnový zločin nezákonnej deportácie obyvateľstva, detí, a ich nezákonný presun z okupovaných oblastí Ukrajiny do Ruska.

16:30 Ukrajina oznámila, že dobyla dedinu Andrijivka blízko Bachmutu

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej sily znovu dobyli dedinu Andrijivka neďaleko ťažko skúšaného mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe krajiny. Podarilo sa im to po niekoľkých mesiacoch namáhavej protiofenzívy proti dobre opevneným ruským pozíciám. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Kyjev začal v júni protiofenzívu, ktorej cieľom je vytlačiť sily Kremľa z juhu a východu Ukrajiny. Najprv si však zhromaždil západné zbrane a vytvoril útočné prápory.

„V sektore Bachmutu postupujeme dopredu. Na severnom krídle sa nepriateľ pokúša znovu vybojovať stratené územie. Na južnom krídle postupujeme dopredu. A máme odtiaľ dobré správy — Andrijivka je naša. Spevňujeme tam svoje pozície,“ oznámila na sociálnych sieťach námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová.

Bachmut je mesto, kde pred vojnou žilo okolo 70.000 obyvateľov. Ruské sily ho dobyli v máji po jednej z najdlhších a najkrvavejších bitiek ruskej invázie na Ukrajine. Ukrajinské sily však takmer okamžite začali protiútoky okolo severného a južného okraja mesta a dosahujú postupné čiastkové úspechy v dobýjaní tohto územia.

Andrijivka sa nachádza približne 14 kilometrov južne od Bachmutu a z predvojnového obyvateľstva tam zostalo menej než 100 ľudí.

13:00 Námorníctvo vraj na Kryme zničilo ruský systém protivzdušnej obrany S-300/400 Triumf

Útok ukrajinských dronov a rakiet Neptún podľa zdroja webu Ukrajinská pravda z prostredia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) zničil na Kryme ruský systém protivzdušnej obrany S-300/400 Triumf, ktorého hodnota je 1,2 miliardy dolárov. SBU a ukrajinské námorníctvo podľa médií podnikli útok v noci na štvrtok v meste Jevpatorija na okupovanom Kryme.

Podľa portálu New Voice v prvej fáze útoku SBU dronmi zasiahla radary a antény systému S-300/400, čím ho fakticky „oslepila“. Následne dve rakety Neptún odpálené ukrajinským námorníctvom zasiahli odpaľovacie zariadenia systému, informuje web Kyiv Independent.

Obyvatelia mesta Jevpatorija vo štvrtok v skorých ranných hodinách hlásili silné explózie, vrátane výbuchov v oblasti, kde sú umiestnené jednotky ruskej armády. Moskva tvrdí, že jej protivzdušná obrana nad Krymom zostrelila jedenásť dronov.

Hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalia Humeňuková uviedla, že v meste Jevpatorija je mnoho ruských vojenských zariadení, vrátane letiska, čo znamená, že ide o legitímny terč.

11:30 Rusko: Ukrajinské ostreľovanie Kurskej oblasti si vyžiadalo jednu obeť

Ukrajinské ostreľovanie pohraničnej obce Ťotkino v Kurskej oblasti na území Ruska si vyžiadalo jednu obeť, uviedol vo štvrtok tamojší gubernátor Roman Starovoit. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Smrteľné zranenia utrpel vodič vysokozdvižného vozíka. Muž zomrel ešte pred príchodom sanitky. Vyjadrujem úprimnú sústrasť príbuzným zosnulého,“ napísal na sociálnej sieti Starovoit.

Ruské oblasti hraničiace s Ukrajinou opakovane obviňujú ukrajinskú armádu z ostreľovania a útokov dronmi, ktoré si vyžiadali životy viacerých civilistov a poškodili miestnu infraštruktúru.

10:00 Na anektovanom Kryme došlo k mohutným explóziám po útoku dronov

K mohutným explóziám došlo v noci na štvrtok po dronovom útoku v blízkosti mesta Jevpatorija na anektovanom polostrove Krym, uviedli tamojšie médiá. TASR informuje podľa správy agentúry DPA. „Pravdepodobne došlo k úderu na základňu (ruskej) protivzdušnej obrany medzi mestskými časťami Moločnoje a Ujutnoje,“ informoval vo štvrtok ráno opozičný kanál Crimeanwind na platforme Telegram. 

Ruská armáda útok bezprostredne nepotvrdila, ale informovala, že protivzdušná obrana počas noci zostrelila celkovo 11 dronov. Miestni obyvatelia v noci na štvrtok explózie pri Jevpatorii nafilmovali, píše DPA. Na snímkach a videozáznamoch vidieť plamene a dym stúpajúce do veľkej výšky. 

Prístavné kúpeľné mesto Jevpatorija leží na západnom pobreží Krymského polostrova, ktorý z pohľadu medzinárodného práva stále patrí Ukrajine, ale od roku 2014 je anektovaný Ruskom. Hovorkyňa veliteľstva južného zoskupenia ukrajinských síl Natalija Humeňuková spresnila, že v okolí tohto mesta sa nachádza a viacero armádnych objektov, ktoré sú považované za legitímne vojenské ciele. 

Podľa vyjadrení ruskej strany sa terčom útoku vodných dronov stal aj hliadkovací čln Sergej Kotov, patriaci do ruskej čiernomorskej flotily. Ruské ministerstvo obrany tvrdilo, že útok na čln bol zmarený a že bolo zničených dovedna päť vodných dronov.

8:00 Rusko tvrdí, že v pohraničí s Ukrajinou zneškodnilo niekoľko dronov

Rusko tvrdí, že v noci na štvrtok v Brianskej a Belgorodskej oblasti - oboch susediacich s Ukrajinou - zneškodnilo niekoľko ukrajinských bezpilotných lietadiel. Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete, uviedla agentúra AFP.

Nad Brianskou oblasťou, ktorú od Moskvy i Kyjeva delí približne rovnaká vzdialenosť, bolo podľa ruského ministerstva obrany zostrelených šesť bezpilotných lietadiel. Incidenty sa odohrali v štyroch lokalitách. Ďalší dron bol zničený južnejšie nad územím Belgorodskej oblasti ešte v stredu večer, dodalo ministerstvo obrany s tým, že pokus o útok bol „zmarený“.

Britská stanica sumarizovala, že z vyjadrení ruského ministerstva obrany a gubernátora Brianskej oblasti Alexandra Bogomaza z noci na štvrtok vyplýva, že nad ruským pohraničím susediacim so severnou Ukrajinou bolo v posledných hodinách zlikvidovaných spolu deväť dronov.

Ukrajinské bezpilotné lietadlá útočia v posledných týždňoch nielen na pohraničné oblasti Ruska, ale aj na Moskvu. Útoky spôsobili len menšie materiálne škody a hoci Rusko bagatelizuje ich význam pre chod vojny i dôsledky, ich psychologický dosah nie je zanedbateľný. Dochádza k nim totiž po tom, ako Kyjev začiatkom leta prisľúbil, že vojnový konflikt sa „vráti“ na územie Ruska.

Správy z predchádzajúceho dňa 13.9.:

18:00 Na území Rumunska našla armáda ďalšie úlomky možného ruského dronu

Na území Rumunska sa v stredu našli ďalšie úlomky možného ruského dronu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters odvolávajúcej sa na rumunskú vládu.

Rusko už viackrát útočilo dronmi na ukrajinský prístav Izmajil, kde na druhom brehu Dunaja leží Rumunsko. Ak sa podozrenie o ruskom drone potvrdí, bude to za posledné dni už tretí prípad na území Rumunska, ktoré je členským štátom Severoatlantickej aliancie.

„Posádka vrtuľníka IAR 330 Puma rumunských vzdušných síl... (identifikovala) úlomky, ktoré mohli pochádzať z dronu, boli rozptýlené na ploche niekoľkých desiatok metrov,“ uviedlo rumunské ministerstvo obrany. Úlomky boli viditeľné v okolí obcí Nufarul a Victoria ležiacich v župe Tulcea.

Rumunské ministerstvo obrany okrem informácie o nájdených úlomkoch odsúdilo ruské útoky na civilnú infraštruktúru v ukrajinských dunajských prístavoch. „Takéto útoky sú neodôvodnené a sú vo vážnom rozpore s pravidlami medzinárodného humanitárneho práva,“ uviedlo vo vyhlásení.

12:30 Slovensko pomôže Ukrajine s reformou riadenia verejných financií a daní

Slovensko pomôže Ukrajine s reformou riadenia verejných financií a daní. Chce im aj odovzdať skúsenosti z oblasti integračného procesu do Európskej únie. Podľa vyjadrení Ministerstva financií SR ide o ďalší mechanizmus pomoci Ukrajine. Slovenský minister financií Michal Horváth a štátna tajomníčka Eva Gonçalves prijali delegáciu rezortu financií Ukrajiny. Vládna delegácia je na trojdňovej odbornej návšteve Slovenska.

Ukrajina napriek ťažkej situácii investuje úsilie do reforiem riadenia svojich verejných financií a zefektívňovania daňovej politiky. Krajina sa pritom zameriava na zohľadňovanie legislatívy EÚ. A práve v tejto oblasti je Slovensko Ukrajine podľa vyjadrení ministerstva nápomocné a to formou odovzdávania skúseností. To je aj hlavný dôvod návštevy ukrajinskej delegácie na Slovensku, ktorú zastrešuje ministerstvo financií.

Ambíciou Slovenska je pomôcť Ukrajine skúsenosťami, ktoré pri procese integrácie do EÚ a dôležitých reformách nadobudli. „Verím, že aj vďaka tomu sa Ukrajine podarí presadiť reformy, ktoré sú základným predpokladom pre smerovanie Ukrajiny do EÚ, ako aj efektívnu koordináciu donorskej pomoci a rekonštrukciu tejto vojnou ťažko zasiahnutej krajiny,“ povedala Eva Gonçalves.

Ukrajina pracuje na programe digitalizácie riadenia verejných financií tak, aby bola schopná vyhovieť na jednej strane očakávaniam na zjednodušenie daňového systému a na strane druhej vyššej miere kontroly a transparentnosti. Cieľom je dosahovať súlad a pripravovať sa na implementáciu legislatívy EÚ v tejto oblasti. „Skúsenosti Slovenska v týchto oblastiach sú pre nás veľmi cenné,“ povedala štátna tajomníčka ukrajinského ministerstva financií Svitlana Vorobey.

Témou ďalších spoločných rokovaní bude aj hľadanie aktuálnych možností, ako by sa mohlo slovenské ministerstvo financií angažovať v oblasti rozvojovej spolupráce, či pri obnove Ukrajiny. Návšteva je súčasťou programu zameraného na efektívny systém riadenia verejných financií. Program financuje EÚ a projektovo riadi litovská agentúra Central Project Management Agency (CPMA).

9:10 Lodenica na okupovanom Kryme po ukrajinskom útoku horí, zranených je 24 ľudí

Sevastopolská lodenica na Krymskom polostrove, anektovanom Ruskom, v stredu po ukrajinskom útoku horí a zranených je 24 ľudí. Oznámil to miestny predstaviteľ dosadený Moskvou Michail Razvožajev. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

SITA/SEVASTOPOL GOVERNOR MIKHAIL RAZVOZHAEV TELEGRAM CHANNEL VIA AP

Proruský gubernátor prístavného mesta Sevastopol na platforme Telegram napísal, že požiar zapríčinil raketový útok.

Razvožajev zverejnil aj fotografiu požiaru zachytávajúcu dym stúpajúci k oblohe. Sevastopolská lodenica je pre Rusko strategicky dôležitá, pretože sú v nej opravované plavidlá jeho čiernomorskej flotily.

7:50 Skupiny ruských dronov útočili na prístav Izmajil na Dunaji, informuje Ukrajina

Ruské drony poškodili ukrajinský prístav Izmajil na rieke Dunaj, spôsobili požiar a zranenia civilistov, oznámil v stredu gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Rusko po odstúpení od obilnej dohody, ktorá umožňovala vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov do ďalších častí sveta, vystupňovalo útoky na južné oblasti Ukrajiny - Odeskú a Mykolajivskú. Práve tam sa nachádzajú prístavy a infraštruktúra, ktoré sú dôležité pre vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Rusko „zasa útočilo na juh Odeskej oblasti“, napísal gubernátor Kiper na platforme Telegram. „Niekoľko skupín dronov bolo pri útokoch zacielených na Izmajilský okres,“ spresnil. „Zaznamenané boli škody na prístave a na ďalšej civilnej infraštruktúre... záchranári hasia požiar,“ dodal gubernátor.

Podľa neho utrpelo zranenia šesť civilistov a previezli ich do nemocnice. Z nich traja sú vo vážnom stave a traja ďalší „v menej vážnom“ stave.

Správy z predchádzajúceho dňa 12. 9. 2023:

17:30 Ukrajinská armáda úspešne udrela proti ruskej základni dronov

Ukrajinská armáda podnikla úspešný úder proti základni ruských operátorov dronov Zala a Lancet. Základňu umiestnenú v Rusmi okupovanej dedine Luhanske v Doneckej oblasti zasiahli v pondelok. Informuje o tom web Kyiv Independent, ktorý cituje armádne Riaditeľstvo strategických komunikácií. Správa riaditeľstva však nekonkretizuje, koľko ruských vojakov bolo zabitých a koľko dronov bolo zničených.

Ruské sily pravidelne používajú drony Lancet na prieskum a na údery proti ukrajinskej armáde na bojisku. Od začiatku otvorenej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva odštartovala vlani 24. februára, Rusko podľa generálneho štábu ukrajinskej armády stratilo 4 645 dronov.

12:50 Ruská armáda stratila ďalších 550 vojakov

Ukrajinská armáda za uplynulý deň zabila 550 ruských vojakov. Zničila tiež 33 ruských delostreleckých systémov, 8 tankov, 11 obrnených bojových vozidiel pechoty, 4 raketomety a 3 systémy protivzdušnej obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda, ktorý cituje správu generálneho štábu Ukrajiny.

Od začiatku vojny Moskva podľa ukrajinského generálneho štábu stratila 269 760 vojakov, 4 568 tankov, 8 778 obrnených bojových vozidiel pechoty, 5 872 delostreleckých systémov, 764 raketometov a 515 systémov protivzdušnej obrany.

12:20 USA zvažujú, že Ukrajine dodajú rakety s kazetovou muníciou

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zvažuje, že dodá Ukrajine rakety dlhšieho doletu vybavené kazetovými bombami. Pre agentúru Reuters to uviedli štyri nemenované americké zdroje, informuje TASR.

Rakety s takouto muníciou by umožnili ukrajinským silám zasahovať ciele hlbšie na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny. Bidenova administratíva zvažuje takúto dodávku s cieľom podporiť súčasný pokrok ukrajinskej protiofenzívy voči ruským okupačným silám.  

Spojené štáty už v júli tohto roku poskytli Kyjevu kontroverzne vnímanú kazetovú delostreleckú muníciu kalibru 155 mm. Každá z týchto striel môže zasiahnuť ciele do vzdialenosti 29 kilometrov a obsahuje do 48 malých bômb. Hlavice rakiet, o ktorých sa teraz uvažuje, by mohli rozptýliť zhruba 300-400 takýchto bômb. 

SITA/AP Photo/Mohammed Zaatari,

Reuters konštatuje, že Bidenova administratíva už celé mesiace uvažuje o možnom poskytnutí rakiet ATAMCS Ukrajine, keďže sa obáva, že by takýto krok príliš rozhorčil ruský režim. 

Podľa agentúry Reuters by predmetné rozhodnutie mohlo padnúť už čoskoro, možno už v priebehu tohto týždňa, respektíve okolo termínu zasadnutia ďalšej schôdzky medzinárodnej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorá sa uskutoční 19. septembra na  základni Ramstein v Nemecku. Prezident Biden by mohol v tomto smere využiť mimoriadne opatrenie, ktoré mu umožňuje urýchlene poskytnúť vojenskú pomoc z armádnych zásob bez odobrenia americkým Kongresom. Či sa tak skutočne stane, zatiaľ nie je jasné, uvádza Reuters. 

Používanie kazetovej munície je podľa Dohovoru o kazetovej munícii zakázané takmer v 120 krajinách sveta. Medzi jeho signatármi však nie sú Spojené štáty, Ukrajina ani Rusko, ktoré opakovane nasadzuje kazetovú muníciu pri útokoch na ukrajinskom území.  

9:00 Ruská národná garda verbuje bývalých trestaných wagnerovcov

Ruská národná garda (Rosgvardia) verbuje bývalých trestancov, ktorí patrili do súkromnej žoldnierskej Wagnerovej skupiny. Cieľom je podmaniť si zvyšky skupiny a zároveň sa postarať o ruskú vnútornú bezpečnosť. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda s odvolaním sa na americký Inštitút pre štúdium vojny a ruské médium iStories.

Príbuzní už odsúdených bývalých wagnerovcov uviedli, že nie všetci tí, ktorí chceli slúžiť, prešli procesom previerky. Tiež poznamenali, že neverbujú vojakov „na vyššie pozície a dokonca ani na stredných dôstojníkov“.

iStories uviedla, že Rosgvardia od bývalých bojovníkov Wagnerovej skupiny žiada, aby sa podrobili procesu preverovania. Majú jej okrem iného poskytnúť dokumenty o oficiálnom omilostení od ich odsúdení i záznamy o zmluvách uzavretých s Wagnerovou skupinou.

Jeden príslušník národnej gardy z Rostova nad Donom povedal, že jeho jednotka poslala bývalých wagnerovcov strážiť „strategické objekty“ na okupovaných územiach Ukrajiny.

SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Správy z predchádzajúceho dňa 11.9.2023:

20:00 Baerbocková prisľúbila Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 20 miliónov eur

Nemecko prisľúbilo Ukrajine ďalšiu humanitárnu pomoc v hodnote 20 miliónov eur. V pondelok v Kyjeve to uviedla nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky/Pool

Baerbocková v pondelok nečakane zavítala do Kyjeva. Ide o jej štvrtú návštevu na Ukrajine od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Stretla sa s ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom aj s prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Šéfka nemeckej diplomacie navštívila aj elektrickú rozvodňu pri ukrajinskom hlavnom meste, ktorá zabezpečuje veľkú časť dodávok elektriny v regióne. Podľa ukrajinských zdrojov ju niekoľkokrát zasiahli ruské rakety a bezpilotné lietadlá.

„Len minulý rok“ cielilo na ukrajinské energetické zdroje 1500 raketových útokov a krajina sa pripravuje na budúcu zimu posilnením svojich elektrární, uviedla Baerbocková na spoločnej tlačovej konferencii s Kulebom. Rusko podľa nej „očividne plánuje útočiť opäť na jeseň a v zime“.

16:15 Ukrajinská armáda hlási postup v blízkosti Bachmutu i Donecka

Ukrajinskí predstavitelia informovali o miernom pokroku v boji proti ruským silám na východe Ukrajiny vrátane neočakávaného úspechu v blízkosti letiska v Ruskom ovládanom meste Doneck. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Pokračuje tiež podľa nich intenzívne úsilie zabrániť Rusom v postupe v severných oblastiach. Na frontových líniách bola „veľmi vysoká dynamika a aktivita“, vyjadrila sa v pondelok námestníčka ministra obrany Hanna Maľar.

V Bachmute ukrajinské sily podľa Maľar „vytlačili nepriateľa z jeho pevností“ južne od mesta a za úspech označila ich presuny vo dvoch dedinách, konkrétne v Kliščijivke a Andrijivke. Aj ruský vojenský bloger pritom v pondelok priznal, že ukrajinské ozbrojené sily vstúpili do Andrijivky.

Ukrajinské sily získali späť ďalšie dva kilometre štvorcové územia, zatiaľ čo smerom na sever od Bachmutu ukrajinské jednotky odrazili niekoľko ruských útokov, uviedla tiež Maľar.

Ruské sily podľa nej pokračovali v snahách o prelomenie ukrajinskej obrany na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie v Doneckej a Charkivskej oblasti, pričom sa tlačili k hraniciam Doneckej a Luhanskej oblasti. Ruská pozornosť sa pritom sústredila na oblasť Sinkivky vo východnej časti Charkivskej oblasti, uviedla a dodala, že ukrajinské sily tam „vážne zničili útočné sily nepriateľa“. „Nepriateľovi sa nepodarilo prejsť cez líniu a nepodarí sa mu to,“ skonštatovala Maľar.

Ukrajinské aj ruské zdroje opísali ťažké boje severne od doneckého letiska, ktoré je frontovou líniou od roku 2014, keď proruskí bojovníci prevzali kontrolu nad časťou Doneckej oblasti.

Maľar aj ďalší predstavitelia v tejto súvislosti uviedli, že ukrajinským jednotkám sa podarilo obsadiť časť obce Opytne, ktorá sa nachádza severne od letiska smerom na Avdijivku v Doneckej oblasti. Neoficiálne ruské správy medzitým potvrdili ústup z oblasti, čo znamená, že ukrajinské sily sa približujú k Ruskom okupovanému mestu Doneck. Podľa šéfa ukrajinskej civilnej vojenskej správy v Avdijivke Vitalija Barabaša sa ukrajinským silám „podarilo sa tam uchytiť“.

Na juhu námestníčka potvrdila, že „na niektorých miestach už bola prerazená prvá línia (ruskej) obrany“ a ukrajinské jednotky postupujú ďalej. Oslobodených bolo len 1,5 kilometra štvorcového, no pokračujú práce na oslabení ruských zásobovacích línií a ničení veliteľských stanovíšť a muničných skladov.

Ukrajinský generálny štáb uviedol, že v nedeľu sa uskutočnilo viac ako 30 bojových stretov, pričom Rusi vykonali nezvyčajne vysoký počet, 87 leteckých útokov. Generálny štáb tiež uviedol, že Rusi čoskoro začnú „masívnu nútenú mobilizáciu“, aby nahradili vojenské straty.

13:30 Ukrajina údajne znova ovládla 4 ťažobné plošiny pri pobreží okupovaného Krymu

Ukrajina v pondelok oznámila, že jej jednotky opäť získali kontrolu nad štyrmi vrtnými plošinami v Čiernom mori, ktoré Rusko obsadilo v roku 2015, informovala agentúra AFP. Televízia CNN doplnila, že podľa ukrajinskej rozviedky Rusko tieto veže na ťažbu ropy a plynu využívalo ako pristávacie plochy pre vrtuľníky a malo tam rozmiestnené radarové zariadenia.

Ukrajinská vojenská rozviedka spresnila, že ide o sústavu plošín nazvaných Bojkove veže nachádzajúce sa pri severozápadnom pobreží Ruskom okupovaného Krymského polostrova. Pod kontrolou Ukrajiny sú tak plošiny Petro Hodovalec, Ukrajina, Tavrida a Syvaš. 

Vo svojom vyhlásení rozviedka dodala, že „počas jednej z fáz operácie došlo k boju medzi ukrajinskými jednotkami osobitného určenia na člnoch a ruskou stíhačkou Su-30“. Ruské lietadlo bolo „zasiahnuté a donútené ustúpiť“.

12:40 Rusko a USA rokujú o výmene väzňov; zaznieva aj Navaľného meno

Rusko a Spojené štáty pokračujú v rokovaniach o výmene väzňov, v rámci ktorých sa spomínajú aj mená opozičných politikov odsúdených v Rusku vrátane Alexeja Navaľného. 

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) to napísal denník Wall Street Journal (WSJ) v článku, ktorého autori sa odvolávajú na zdroje z radov nemenovaných predstaviteľov vlád západných krajín, informuje TASR. 

SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

V uvedenom článku sa píše, že Moskva trvá na prepustení Vadima Krasikova, údajného zamestnanca ruských tajných služieb odsúdeného v Nemecku za vraždu bývalého poľného veliteľa čečenských separatistov Zelimchana Changošviliho. 

Na rokovaniach sa údajne spomínajú aj mená amerických občanov Paula Whelana, odsúdeného v Rusku za špionáž, a novinára WSJ Evana Gershkovicha, ktorý je od jari v moskovskej vyšetrovacej väznici pre rovnaké obvinenia. 

Podľa citovaných zdrojov sa nedá vylúčiť ani zložitejšia výmenná schéma, v rámci ktorej budú do zoznamu zaradení aj ruskí opoziční politici uznaní na Západe za politických väzňov. Jedným z nich je aj Alexej Navaľnyj, ktorý bol nedávno odsúdený na 19 rokov odňatia slobody vo väzenskom tábore s osobitným režimom.

Moskva nateraz na zverejnenie týchto informácií nijako nereagovala.

10:00 Zelenského rodisko Kryvyj Rih bolo opäť terčom útokov dronmi a raketami

Ukrajinské mesto Kryvyj Rih bolo v noci na pondelok a v pondelok ráno vystavené náletom dvoch rojov samovražedných dronov, uviedla britská stanica BBC.

Šéf mestskej civilnej a vojenskej správy Olexandr Vilkul v statuse na platforme Telegram spresnil, že šlo o dva kombinované údery s použitím riadených striel a bezpilotných lietadiel Šáhid 136/131. 

Útoky sa zaobišli bez obetí a zranených, dodal Vilkul s tým, že ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila nad mestom Kryvyj Rih 11 nepriateľských dronov.  

8:00 Rusko hlási zničenie dvoch ukrajinských dronov nad Belgorodskou oblasťou

Rusko tvrdí, že zničilo v noci na pondelok v Belgorodskej oblasti dva ukrajinské drony. Obete hlásené neboli, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že k incidentu s dvomi bezpilotnými zariadeniami prišlo v tejto oblasti ležiacej pri hraniciach s Ukrajinou v pondelok o 1.20 h miestneho času (0.20 SELČ). "Systémy vzdušenej obrany nasadené v službe zničili nad Belgorodskou oblasťou dva bezpilotné stroje," uviedol rezort v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov uviedol, že drony boli zostrelené nad Jakovlevským okresom, ktorý sa rozprestiera severne a južne od mesta Belgorod.

„Neprišlo k nijakým obetiam. Úlomky jedného z dronov spadli na cestu pri súkromnej obytnej budove. Na mieste sú všetky záchranné zložky,“ uviedol Gladkov na Telegrame.

7:45 Rusko zrejme začalo posilňovať vojenské základne pri fínskych hraniciach

Rusko začalo posilňovať svoje vojenské základne ležiace pri hraniciach s Fínskom, vyplýva z družicových záberov zverejnený na fínskom spravodajskom portáli Yle.fi. TASR o tom informuje podľa nedeľňajšej správy a denníka The Guardian.

Na záberoch vidieť, že Rusko nechalo vybudovať nové sklady určené pre uskladnenie a údržbu vojenských vozidiel vo vojenskom skladisku v Petrozavodsku a na vojenskej základni Alakurtti. Okrem toho tam prišlo aj k navýšeniu vybavenia. 

Ide pritom o vôbec prvé viditeľné znaky toho, že Rusko začalo investovať do pripravenosti na svojich vojenských základniach pri Fínsku po mnohých rokoch bez aktivity, píše Yle. Podľa fínskeho ministra obrany Anttiho Häkkänena to však nepredstavuje pre fínsku bezpečnosť okamžitú hrozbu.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite