Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Náboženstvo podľa Kanta

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Občas môžu geniálni giganti prebudiť ďalších obrovských obrov: David Hume takto prebudil z filozofického spánku Immanuela Kanta (1724 – 1804). Toho Kanta, ktorý sa vraj nikdy nevzdialil viac než 50 míľ z rodného Königsbergu, ale mysľou prekračoval hranice nových území.

.zvedochtivé čítanie: Náboženstvo podľa Kanta BETTMANN/GETTY IMAGES Immanuel Kant môže byť povzbudením pre autorov, ktorí túžia pretvoriť svet, no uznanie sa im vyhýba.

na Kanta sa dá pozrieť z mnohých pohľadov, no my sa tu zameriame na jeho spojitosť s náboženstvom. Kantovo myslenie tvorí základy mnohých súčasných diskusií nielen o tom, čo znamená vedecky poznávať tento svet, ale aj toho, aké dôsledky má naše poznanie na náboženstvo. Zvážte napríklad toto: Môžeme Boha dokázať? Je rozumné v neho veriť? Sú oblasti, kam sa veda už nemôže dostať? A ak nám veda nedá odpoveď na tieto otázky, čo s tým?

Mimochodom, Immanuel Kant môže byť povzbudením pre každého autora, ktorý túži svojimi poznatkami pretvoriť svet, no uznanie, vplyv a prestíž sa mu dlho vyhýbajú. Do 36 rokov sa venoval najmä tomu, čo sa vtedy nazývalo prírodná filozofia (prírodovedeckému opisu sveta). Nespracúval tie filozoficko-náboženské témy, ktoré charakterizujú neskoršieho Kanta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite