Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Podpora EÚ je v strednej a východnej Európe plná paradoxov

.viktória Musilová .stĺpčeky .spoločnosť

Výsledky prieskumu GLOBSEC Trends ukazujú, že podpora Európskej únie ostáva v krajinách strednej a východnej Európy stabilná na úrovni 78 %. Najlepšie je na tom EÚ v Rumunsku, kde ju vníma pozitívne 86 % respondentov, a najhoršie na Slovensku, kde ju podporuje 64 % opýtaných.

.svet podľa Globsecu: Podpora EÚ je v strednej a východnej Európe plná paradoxov SITA/AP Photo/Shakh Aivazov

postoj k EÚ sa pritom nelíši len naprieč jednotlivými krajinami, ale aj témami, ktoré sa s ňou spájajú. Väčšina respondentov (60 %) uznáva, že členstvo v EÚ dáva krajinám silnejší hlas vo svete. Aj na Slovensku je takéto povedomie relatívne silné, s tvrdením súhlasilo 57 % respondentov. 

Súhlas s tvrdením naprieč regiónom však nie je vždy v súlade s podporou členstva v EÚ alebo s veľkosťou a počtom obyvateľov príslušných krajín. Naopak, dáta napovedajú, že postoje spoločnosti voči EÚ sú skôr ovplyvnené politickým vedením a schopnosťou efektívne a pravdivo komunikovať o postavení a vplyve krajiny v rámci EÚ. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite