Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Je v Tolkienovom svete Boh?

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Dnes bude reč o náboženstve v Tolkienovom svete. V tom mýtickom, fantastickom svete, ktorý mal byť únikom – ale do prostredia, cez ktoré sme si mali hlbšie uvedomiť svoje miesto v osobnom životnom príbehu. Mal v tomto mýtickom svete svoje prsty aj akýsi Boh?

.zvedochtivé čítanie: Je v Tolkienovom svete Boh? FOTO HAYWOOD MAGEE/STRINGER/GETTY IMAGES J. R. R. Tolkien vyrastal ako katolík. To je fakt, ktorý ho ovplyvnil.

nemalo by nás prekvapiť, že v mnohých dielach nachádzame až prekvapivo veľa filozofie či teológie. Len si ju treba všimnúť alebo byť na ňu niekým upozornený. Už sme sa venovali aj filozofii a teológii v Matrixe a teraz vám skúsim povedať niečo o tom, ako vnímam náboženské témy u Tolkiena. A potom, po krátkom úvode a zopakovaní si základných vecí, prejdem na hlavnú časť dnešnej témy.

toto nebude len pre znalcov

Zaiste poznáte meno Tolkien, názvy Hobit či Pán prsteňov. Už menej z vás asi videlo všetky či väčšinu týchto filmov a ešte menej si prečítalo tieto knihy, prípadne aj iné nesfilmované diela a príbehy od Tolkiena. Budem však predpokladať, že ste ako-tak oboznámení s niektorými filmovými spracovaniami a je vám známy Tolkienov ústredný motív: Prstene moci. Mojím prianím je, aby ste si odniesli aj ďalšie zistenia, i keby vaše znalosti o týchto dielach boli len povrchné či minimálne. A budem dúfať, že vás to nabudí skúmať Tolkienov vesmír ďalej.

J. R. R. Tolkien (1892 – 1973) vyrastal ako katolík. To je fakt, ktorý ho ovplyvnil. Vo svojom mytologickom svete načal tri ústredné témy: neviditeľnosť, nesmrteľnosť a zotročenie. Je len prirodzené, že tieto témy sa niekedy viac a niekedy menej prelínajú s myšlienkami náboženstva. V tomto zamyslení si občas pomôžem samotným Tolkienom, konkrétne jeho dielami či listami, inokedy inými autormi a zapracujem aj svoje videnie a vnímanie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite