Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Duševné zdravie zvierat

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Dnes bude reč o duši. Presnejšie o tom, či ju majú aj nie-ľudské zvieratá a ako by sa sme sa k nim mali správať, aby sme minimalizovali ich utrpenie a pomohli im žiť šťastný život. Sprievodcom nám bude filozof Roger Scruton a jeho kniha Animal Rights and Wrongs (Zvieracie práva a nepráva).

.zvedochtivé čítanie: Duševné zdravie zvierat SENATA/GETTY IMAGES Domácim zvieratám sme udelili čestný status členstva v ľudskej komunite.

jej tretie vydanie vyšlo v roku 2000 a Scruton sa v nej pokúsil sformulovať morálnosť správania k zvieratám bez upadania do extrémov. Aby sme sa k zvieratám nesprávali ako k veciam či strojom; aby sme na ne neprenášali svoje negatívne emočné stavy a nevyžívali sa v ich utrpení; ale zase aby sme ich nespravodlivo neantropomorfizovali.

Scrutonov model rozmýšľania o vzťahu k zvieratám je kritikou skorších teórií a prístupov, z ktorých najznámejší prezentoval austrálsky filozof Peter Singer v knihe Animal Liberation (Oslobodenie zvierat) z roku 1975.

zvieratá zbytočne delíme podľa sympatií

Keď som Scrutonovu knihu čítal prvýkrát, zaujalo ma už úvodné tvrdenie: že náš súčasný problém toho, že sa nevieme morálne správať k zvieratám, nie je ekonomickej, právnej či psychologickej povahy. Podľa Scrutona ide o problém metafyzický; problém toho, že sme zabudli alebo si ešte naplno neuvedomili, že aj iné ako ľudské zvieratá majú dušu a že duší existuje viacero druhov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite