Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.zvedochtivé čítanie: Záhady biblickej archeológie

.andrej Zeman .stĺpčeky .spoločnosť

Čo je to biblická archeológia, aká je jej minulosť a čo súčasnosť? Chcú ešte odborníci o biblickej archeológii vôbec hovoriť? Dnes sa pozrieme nielen na jej vzrast, ale možno aj na niečo ako jej pád.

.zvedochtivé čítanie: Záhady biblickej archeológie HULTON-DEUTSCH COLLECTION/CORBIS/GETTY IMAGES Archeológ sir Flinders Petrie aranžuje časť keramiky, ktorú našiel v južnej Palestíne a ktorá je súčasťou výstavy starovekej keramiky a bronzových diel na University College London.

asi všetky vedecké disciplíny majú predchodcov v hlbšej minulosti. Niekedy je takáto spojitosť zaslúžená, inokedy sú spojenia trochu prehnané. No príklad prvého známeho archeológa, ktorý údajne žil v staroveku, sa mi celkom páči. Je ním zrejme neobabylonský kráľ Nabonidus, ktorý v 6. storočí p. n. l. dal v rámci výskumu vykopať niektoré staroveké budovy a postavil múzeum, kam uložil nájdené predmety.

Prirodzene, aj pred kráľom Nabonidom existovali takí, ktorých zaujímalo dianie v minulosti. Napríklad grécky autor Hesiodos okolo 700 p. n. l. písal o vekoch, ktoré kedysi zažívalo Grécko – nazval ich zlatý, strieborný atď. Jeho doba mala byť železná.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite