Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Peking. Berlín. Paríž. A extrémisti

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Čínska vládna delegácia pred pár dňami navštívila Nemecko, odkiaľ smerovala do Francúzska. Aké boli hlavné témy konzultácií predstaviteľov vlád týchto krajín?

.stredná Európa Milana Niča: Peking. Berlín. Paríž. A extrémisti

v Berlíne sa konali nemecko-čínske vládne konzultácie – aký bol ich účel a význam a čo od nich možno čakať?

Áno, nemecko-čínske vládne konzultácie na úrovni šéfov oboch vlád sa konali v utorok 20. júna a bolo to prvý raz po päťročnej prestávke. Tú nemal na svedomí len covid, ale aj určité nové nastavenie vzťahov medzi Berlínom a Pekingom za vlády kancelára Scholza. Pre Nemecko ako exportnú veľmoc je dnes Čína najväčším obchodným partnerom – hodnota celkového obratu tovarov vlani dosiahla takmer 300 miliárd eur, asi o štvrtinu viac ako so Spojenými štátmi. A naopak, pre Peking je Nemecko najväčším európskym trhom a dodávateľom technológií. 

Čiže obidve vlády sa navzájom potrebujú, pričom Berlín je dnes, takpovediac po „ruskej príučke“, oveľa citlivejší na strategické závislosti a snaží sa ich zredukovať. Je vidieť, že Scholzova politika voči Číne je oproti ére Angely Merkelovej prezieravejšia a opatrnejšia. Aj preto, že Scholzova SPD vládne spolu so zelenými. Navyše aj liberáli, tretí koaličný partner, sú voči komunistickej Číne dosť principiálni a politicky aktívni voči Taiwanu, čo dráždi Peking. Pocítil to šéf Strany slobodných a minister financií Christian Lindner, ktorému Čína zrušila v máji návštevu. Tých napätí je tam teda dosť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite