Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Poliaci sólujú, Nemci sa plašia, južania tiež

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Už dlhšie sa hovorí o presune politického ťažiska v EÚ k jej východným častiam. Nemcom to robí trochu vrásky, hoci nie automaticky preto, že by nemali v láske východ Únie. A ešte niekto sa toho bojí: juh Únie. Prečo?

.stredná Európa Milana Niča: Poliaci sólujú, Nemci sa plašia, južania tiež

čo bolo pre teba tento týždeň najpodnetnejšie?

Snažil som sa vyhodnotiť výstupy z konferencie európskych veľvyslancov na nemeckom spolkovom ministerstve zahraničných vecí. Konala sa minulý týždeň v dňoch 20. – 21. apríla, zúčastnili sa na nej len veľvyslanci Nemecka v členských krajinách EÚ. Jednou z hlavných tém bola diskusia o presune politického ťažiska EÚ na východ od ruskej invázie na Ukrajinu. Politická agenda EÚ sa odvtedy značne zmenila, do popredia sa dostali bezpečnostné témy a obrana, energetika, sankcie voči Rusku, budúcnosť Ukrajiny a rozširovanie Únie. Toto sa prekrýva so zahraničnopolitickými prioritami najmä krajín strednej a východnej Európy, ale nielen ich. Podobné nastavenie majú napríklad aj nordické krajiny, najmä po tom, čo sa Fínsko a Švédsko rozhodli požiadať o vstup do NATO.

Preto diplomati na tejto konferencii rozoberali, či je to len percepcia alebo skutočný posun, ako to vnímajú vlády ostatných členských krajín EÚ, aké sa im s tým spájajú obavy či očakávania. A tiež čo to môže znamenať pre mocenskú rovnováhu v EÚ, pre jednotlivé sektorové politiky, ako to zmení rolu francúzsko-nemeckého tandemu a ako by sa v súvislosti s tým mala adaptovať rola samotného Nemecka v rámci Únie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite