Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.stredná Európa Milana Niča: Jadro čoraz hlbšieho sporu v Európe

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Nemecká vláda ohlásila, že natrvalo odpojila svoje posledné tri jadrové elektrárne. Čo to spôsobilo na politickej scéne v Nemecku, ale aj v celej EÚ?

.stredná Európa Milana Niča: Jadro čoraz hlbšieho sporu v Európe

odpojenie jadrových elektrární v Nemecku opäť vyvolalo zopár búrlivých debát, prečo?

Tieto posledné tri jadrové elektrárne, ktoré obstarávali asi 6 percent celkovej výroby elektriny v Nemecku, mali byť pôvodne odpojené už koncom minulého roka. Už vtedy to bolo predmetom búrlivých diskusií: išlo ešte o rozhodnutie predchádzajúcej vlády kancelárky Merkelovej. Súčasná koalícia, ktorej súčasťou je aj Strana zelených, už vlani počas energetickej krízy čelila veľkému tlaku doma i zo strany európskych partnerov, aby to prehodnotila. 

Napokon Bundestag na návrh Scholzovej vlády odhlasoval predĺženie ich fungovania iba do 15. apríla, čo bola poistika pre prípad tuhej zimy a chýbajúceho plynu v zásobníkoch. Minister hospodárstva a líder zelených Robert Habeck zároveň tvrdil, že predĺženie životnosti zvyšných reaktorov by bol technický problém, a zároveň si to neželali ani ich prevádzkovatelia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite