Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.zvedochtivé čítanie: Buď spravodlivý, aj keď ťa nik nevidí

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Platón a jeho dialógy sú bibliou kritického myslenia. Osobne si myslím, že každý jednotlivec patriaci do nášho civilizačného kultúrneho rámca by sa s nimi mal v istom bode svojho života stretnúť. Ak sa vám to ešte nepodarilo, dnešná dávka tomu bude nápomocná.

.zvedochtivé čítanie: Buď spravodlivý, aj keď ťa nik nevidí WIKIMEDIA COMMONS Cornelis van Haarlem: Platónova jaskya, 1604. Jaskynná miestnos s dvoma skupinami lozofov oddelenými stenou, na vrchole steny je rad gúrok a svetlo vrhá ich tie na stenu. Poda Platóna je práve lozoa tým, o nás môže vyvies z jaskyne na svetlo.

zamyslíme sa nad niekoľkými myšlienkami z Platónovho asi najznámejšieho a najvplyvnejšieho dialógu s názvom Republika. Tak ako je to v každej politickej obci, kde chcú ľudia nielen prežiť, ale aj žiť šťastný život, kľúčová je otázka spravodlivosti. Neoplatil by sa mi vlastne skôr život nespravodlivý, keďže i tak viem, že nežijem v štáte anjelov a každý hľadí na svoj prospech?

je demokracia len cynická hra?

Zastavme sa pri názve tohto dialógu. Grécky originál je Politeia, čo by sme asi najpresnejšie preložili ako politická obec. V Platónových časoch mala veľkosť mestského štátu. Latinský preklad, rovnako ako anglický, prekladá Politeia ako Republika, ale napríklad náš slovenský preklad pracuje so slovom Štát a český to prekladá ako Ústava. Osobne preferujem preklad Republika a tak budem dialóg aj nazývať, hoci pod týmto titulom ho ani v slovenčine, ani v češtine v kníhkupectve nenájdete.

Hlavnou a nadčasovou otázkou Republiky je spravodlivosť. Ako inak? Ak si predstavíte akékoľvek spoločenstvo ľudí – partnerský vzťah, užšiu či širšiu rodinu, väčšie komunity, ako susedstvo, škola, práca či spolužitie na úrovni obce, okresu, kraja či štátu –, nevyhnutnou realitou je, že budeme ako ľudia v konflikte, ktorý je potrebné manažovať. Jednoducho, budú do seba narážať naše záujmy, plány, sny, čokoľvek. A pre dobré a v rámci možností pokojné spoločné fungovanie treba tieto vzťahy nejako nastaviť. Ako? Tak aby boli spravodlivé. A to znamená čo? Prvoplánovo to, aby každý dostal, čo si zasluhuje. A ak mám nejaké záväzky, aby som si ich plnil, pretože inak niekto iný nedostane to, čo si zasluhuje. Čo si ale ako ľudia zasluhujeme?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite