Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Si Ťin-pching v Moskve bez ohľadu na medzinárodný zatykač na Putina

.terézia Rekšáková .stĺpčeky .spoločnosť

Stretnutie čínskeho a ruského prezidenta v Moskve sa nieslo v srdečnom duchu. Hlavy susediacich štátov sa vzájomne uistili o pokračujúcich priateľských vzťahoch v čase, keď sa Rusko snaží získať ešte väčšiu podporu zo strany Číny.

.svet podľa Globsecu: Si Ťin-pching v Moskve bez ohľadu na medzinárodný zatykač na Putina SITA/AP Photo/Dmitry Serebryakov

si Ťin-pching uskutočnil svoju prvú cestu do Moskvy od februára 2022. Simultánna návšteva japonského premiéra v Kyjeve, počas ktorej zazneli garancie humanitárnej asistencie a pomoci pri rekonštrukcii zničenej krajiny, dotvára obraz toho, ako vojna na Ukrajine vplýva na dianie v Ázii.

Svetom sa nesie polemika o tom, čo by Čína mohla urobiť, ak by situácia na bojisku smerovala k porážke Ruska. Ako nepravdepodobné sa javia dodávky zbraní agresorovi. Technológie zužitkovateľné aj vo vojenskom priemysle však do Ruska prúdia. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiadal počas uplynulého roka rozhovor so Si Ťin-pchingom niekoľkokrát, zatiaľ bezúspešne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite