Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.stredná Európa Milana Niča: Petrovia v Berlíne a maďarské tance

.milan Nič .stĺpčeky .európa

Nemecku záleží na slovenskom vývoji aj na tom, čo u nás bude po voľbách, aj preto bol Peter Pellegrini v Berlíne. A Nemecku záleží aj na českom vývoji, preto sa tam chystá Petr Pavel. Na záver trochu maďarského čardášu.

.stredná Európa Milana Niča: Petrovia v Berlíne a maďarské tance ARCHÍV AUTORA

peter Pellegrini bol v Nemecku u kancelára Olafa Scholza, čo vyvolalo na Slovensku zopár reakcií a možno mohlo aj viacej. Bolo to dôležité stretnutie?

Áno, bolo. Nie je vôbec bežné, aby si Olaf Scholz našiel čas na lídra opozície stredoeurópskej krajiny. Dovolím si tvrdiť, že ak by šéfa opozície z inej krajiny Visegrádu prijal nemecký kancelár, v tej krajine by z toho bolo väčšie haló. Schôdza s Pellegrinim sa odohrala v straníckej centrále SPD, nie v úrade kancelára. Kancelár Scholz tým ukázal, koho považuje za svojho straníckeho partnera na Slovensku a možného budúceho premiéra. A bol to dvojitý signál: jednak prejav znepokojenia z neistého vývoja na Slovensku po predčasných voľbách, jednak prejav dôvery Pellegrinimu. Ten to hrá šikovne, ukazuje, že je partnerom pre európskych lídrov, a signalizuje aj demokratickým stranám v inej časti politického spektra, že je na rozdiel od Fica prijateľný kandidát.

Nie je to izolovaná udalosť, napríklad politická nadácia nemeckých sociálnych demokratov Friedrich Ebert Stiftung už dávnejšie uložila dlhoročné vzťahy so stranou Smer k ľadu a teraz pomáha Hlasu s tvorbou programu, budovaním odborného zázemia a podobne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite