Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.videné z Košíc: Achillove päty vojny s dezinformáciami

.peter Schutz .stĺpčeky .videné z Košíc

Vojnu s dezinformáciami, respektíve vojnu proti vojne s dezinformáciami (ktorá sa vedie najmä na alt right fronte), je možné sledovať iba z rýchlika. Deň čo deň sa čosi melie.

.videné z Košíc: Achillove päty vojny s dezinformáciami

či sa rozoberá aktuálny hoax, či nová legislatíva. Kým v Česku vláda práve stiahla návrh vlastného „antidezinfo“ zákona s nejasným pokračovaním (idea je ísť cez obmedzenie inzercie v dezinformačných zdrojoch), podobne ambiciózny pokus na Slovensku padne pod stôl zrejme nenávratne. Na prvý pohľad problém je – žiadne prekvapenie – zaguľatenie štvorca. Teda ako detekovať, usvedčiť lži, fejky, hoaxy či manipulatívne polopravdy tak, aby nepoškodená zostala podstata látky, čiže sloboda prejavu ako hodnota najvyššia.

Zadanie je fakticky neriešiteľné. Stačí jeden pohľad po svete a je zrejmé, že problém nezvládajú ani onakvejšie mozgy než úradníci slovenských ministerstiev. Viac-menej bezvýsledné sú snahy na úrovniach národných, nadnárodných aj korporácií. (Pozri aktuálne trápenie Twitteru). Lotyšský zákon, na základe ktorého už zrušili x webov a serverov, neprežije prvé podanie na európsky súd. 

„Tri prsty do ohňa by sa dali dať za to, že „ šmejdi“ formátu Matovič, Kollár a spol. sa aspoň podvedome stotožňujú, že hodnota, ktorá má vždy prednosť, je sloboda prejavu.“

Ako slovenská extra prekážka navyše sa javí triedenie na dezinformácie a misinformácie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite