Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

.svet podľa Globsecu: Babišova mierová kampaň ukazuje silu a flexibilitu antisystémových naratívov

.nikoleta Nemečkayová .stĺpčeky .spoločnosť

Mier sa stal v druhom kole prezidentských volieb ústrednou témou Babišovej kampane. Ozbrojený konflikt v blízkosti hraníc a protivník s vojenskou minulosťou k tomu priam zvádzali.

.svet podľa Globsecu: Babišova mierová kampaň ukazuje silu a flexibilitu antisystémových naratívov GABRIEL KUCHTA/GETTY IMAGES 9. január 2023, Brno: Kandidát na českého prezidenta Andrej Babiš

sľubmi, že by s Putinom dojednával mier, však nehral len na základný ľudský strach z vojny, ale tiež na dlhodobý sentiment Čechov, ktorí svoju krajinu nevidia ako súčasť Západu ani Východu, ale most medzi nimi. Ako tento naratív pomohol Babišovi zasiahnuť čo najširšiu skupinu voličov?

Motív strednej Európy ako mostu medzi Západom a Východom je už roky zneužívaný antisystémovými aktérmi na podkopanie dôvery v prozápadné smerovanie, ale aj získavanie politických bodov u voličov. Aj keď sa od vypuknutia vojny na Ukrajine zdvihlo percento Čechov, ktorí sa cítia ako súčasť Západu, takmer 40 % sa stále vidí niekde na pomedzí. Až 51 % ich dokonca túži po neutralite podobnej Švajčiarsku. Tieto názory často sprevádza presvedčenie, že Česko nemá žiadnych dôveryhodných spojencov a môže sa spoľahnúť len samé na seba.

Sám Babiš sa tiež vyhýba jasnému vyhraneniu na Západ či Východ. Hovorí, že podporuje členstvo v EÚ, neustále ju však kritizuje a odmieta euro, opakovane preberá a šíri proruské naratívy, ale zároveň nemá problém postaviť sa proti Kremľu a vyhostiť ruských diplomatov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite