Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.pravidelná dávka Jakuba Betinského: Vianoce a práva zvierat

.jakub Betinský .stĺpčeky .spoločnosť

Pred pár dňami som kúpil kapra. Pred supermarketom. Veľká kaďa. Ryby sa takmer nevedeli pohnúť a voda dávno stratila okysličenie. Dostal som ale otázku, či podporou tohto vianočného biznisu nezväčšujeme utrpenie nevinných tvorov.

.pravidelná dávka Jakuba Betinského: Vianoce a práva zvierat

odpovedal som, že kaprov pobyt u nás (sám vo vani s pravidelne menenou vodou) je jeho záchrana a aspoň mu pred smrťou doprajeme šťastný život.

Môžu byť zvieratá naozaj šťastné? Takto na Vianoce dva či tri roky dozadu som mal na sociálnej sieti výmenu komentárov. Šlo o ohňostroje a psy – teda negatívny vzťah, ktorý k nim má náš pes Jack. Padla otázka, či môžu byť zvieratá, napríklad pes, šťastné a na čo majú právo, aby im toto šťastie nebolo upreté. Majú zvieratá práva?

Austrálčan Peter Singer pôsobiaci na Princeton University je silným hlasom v oblasti zvieracích práv a jeho kniha Animal Liberation (1975) je klasikou. Prečo so Singerom nesúhlasím a ako s tým súvisí šťastie nášho vianočného kapra a celoročného psa?

Podľa Singera má každá cítiaca bytosť („a sentient being“) základný záujem, ktorým je nárok, aby nebola zväčšovaná jej bolesť. Univerzálnosť tohto záujmu vytvára isté právo, ktoré má byť rešpektované z titulu tejto (takmer kantovskej) všeobecnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite