Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Slováci sa cítia ohrození a majú tendenciu odmietať všetko cudzie

.jana Kazaz .stĺpčeky .spoločnosť

Začiatkom decembra uverejnil Globsec štúdiu o vnímaní ukrajinských utečencov v krajinách V4, ktorá zase raz otriasla Slovenskom. Jej výsledky, ktoré sa rýchlo šírili slovenským informačným priestorom, totiž ukázali, že na Slovensku ako v jedinej krajine V4 vníma väčšina ľudí utečencov z Ukrajiny negatívne. Mnohí sa na sociálnych sieťach pýtali, čím to je.

.svet podľa Globsecu: Slováci sa cítia ohrození a majú tendenciu odmietať všetko cudzie SITA/DIANA ČERNÁKOVÁ

prieskum okrem iného ukázal, že 65 % respondentov na Slovensku nepocítilo vo svojom živote príchodom utečencov žiadnu zmenu a 68 % nebolo svedkom žiadneho nezákonného alebo nevhodného správania Ukrajincov. Prečo teda vychádzame z  prieskumu najhoršie? 

Určite to nemôže byť tým, že by sme voči ostatným krajinám V4 ekonomicky zaostávali vo významnej miere. Ak sa pozrieme na HDP na obyvateľa a výšku priemernej mzdy, tak Slovensko síce zaostáva za Českom, ale s Poľskom a Maďarskom je na tom porovnateľne

Subjektívny pocit ľudí je však odlišný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite