Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.svet podľa Globsecu: Pokus o prevrat v Nemecku?

.nikoleta Nemečkayová .catherine Girard .stĺpčeky .spoločnosť

Extrémistické hnutia v posledných rokoch znova naberajú na sile. Pokus o prevrat v Nemecku je len špičkou ľadovca, na podobné prípady sa musíme pripraviť aj do budúcna. Spojené štáty už dokonca označili pravicový extrémizmus za väčšiu hrozbu ako islamský terorizmus. Čaká Európu rovnaký osud?

.svet podľa Globsecu: Pokus o prevrat v Nemecku? SITA/AP Photo/Markus Schreiber

jedným z faktorov za rozmachom extrémistických hnutí je ich vzájomné spájanie. Za útokom na americký Kapitol napríklad stáli prívrženci celého radu skupín. Kolektívne bývajú označovaní za „Trumpových priaznivcov“. Pod touto nálepkou ale nájdeme antivaxerov, popieračov volieb, vyznávačov belošskej nadradenosti či príslušníkov hnutia Zvrchovaných občanov. Podobné skupiny sú tiež súčasťou Ríšskych občanov, ktorí plánovali zvrhnúť nemeckú vládu.

Po príklady ale netreba chodiť ďaleko. V susedných Čechách sa na nedávnych protestoch takisto zišli zástupcovia celého spektra antisystémových hnutí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite